Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže se stroža pravila

Ako avion mora sletjeti zbog agresivnog putnika, kazna samo 50 do 350 njemačkih maraka?!

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
15.02.2018.
u 11:02

Jedini oblik zaštite letačkog osoblja, stjuardesa i pilota, u slučaju kad ih fizički napadne agresivan putnik, jest privatna tužba

Agresivni putnik koji primjerice fizički napadne stjuardesu, pilota ili drugog putnika u zrakoplovu Croatia Airlinesa i zbog kojeg zrakoplov mora izvanredno sletjeti, platit će, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, kaznu od 50 do 350 bivših njemačkih maraka ili ići u zatvor do 30 dana. Pritom je jedini oblik zaštite letačkog osoblja u takvom slučaju privatna tužba.

Putnici bez dokumenata

Troškove izvanrednog slijetanja zbog problematičnog putnika snosi aviokompanija. Na te su probleme jučer upozorili iz Croatia Airlinesa na panel-diskusiji Aviation Day – Croatia koji je hrvatska nacionalna aviokompanija organizirala s Međunarodnom udrugom za zračni promet (IATA). Na panelu je upozoreno da problematični putnici ugrožavaju sigurnost leta, a prema važećim međunarodnim zakonima, država u kojoj je zrakoplov registriran nadležna je za postupanje prema takvom putniku. Hrvatski avioprijevoznici stoga nemaju zakonsko uporište na temelju kojeg bi se mogli zaštititi. Na panelu je naveden primjer Velike Britanije u kojoj su kazne za problematične putnike do 70.000 funti i pet do šest godina zatvora. Stoga su zatražene izmjene hrvatskih zakona kako bi se takvi putnici primjereno sankcionirali.

CA ima velikih problema i s putnicima koji nemaju odgovarajuće putne dokumente – putovnicu, vizu... Ako takav putnik doleti u Hrvatsku, CA plaća kaznu od 23.000 kuna plus 500 kuna sudskih troškova. No na panelu je upozoreno da se u mnogim takvim slučajevima radi o tranzitnim putnicima čije dokumente u CA ne mogu kontrolirati.

Stoga je predloženo i da Hrvatska poput drugih članica EU ne kažnjava svoje nacionalne prijevoznike ako u roku od 48 sati putnika bez dokumenata vrati u matičnu zemlju. Europskim avioprijevoznicima, pa tako i CA, glavobolju zadaju i veliki troškovi koje imaju zbog Uredbe EU o pravima putnika u slučaju otkazanog leta, duljeg kašnjenja leta, uskraćenog ukrcaja i premještaja kao i sudska praksa tumačenja te uredbe. Broj zahtjeva za odštetom je u zadnje tri godine, rečeno je na panelu, porastao čak 400 posto. A neki zahtjevi su apsurdni pa tako putnici traže da im se plate skupocjena vina koja su pili čekajući na let koji kasni ili da im se refundiraju troškovi za kupnju dizajnerske odjeće.

Razvilo se i tržište posredničkih tvrtki koje uime putnika traže obeštećenja i pri tome im uzimaju proviziju i do 30 posto. Ti posrednici dobivaju povjerljive informacije o putnicima čiji je zrakoplov kasnio, presreću ih na aerodromima i nude im svoje usluge. Putnici prema Uredbi, primjerice, imaju pravo na besplatan obrok ako let do 1500 kilometara kasni više od dva sata, a novčana naknada za primjerice otkazani let i uskraćen ukrcaj iznosi od 200 eura za letove do 1500 kilometara, 400 eura za letove između 1500 i 3500 kilometara te 600 eura za ostale letove.

Pravo na odštetu

Europske kompanije, navedeno je na panelu, predlažu, između ostalog, da se povećaju vremena kašnjenja leta za ostvarenje prava na novčanu naknadu i to na pet sati za EU letove, devet sati za letove od 3500 do 6000 kilometara te 12 sati za ostale letove.

Na panelu Aviation Day-Croatia upozoreno je i na visoke troškove koje aviokompanije imaju zbog emisije ugljičnog dioksida (CO2). U slučaju Croatia Airlinesa radio se o troškovima od nekoliko milijuna eura. Pri tome je rečeno i da izračuni pokazuju kad bi se prešlo na biogorivo u zrakoplovima, da bi, primjerice, cijena karte na relaciji Zagreb – Bruxelles porasla za 100 eura. Izneseni su, između ostalih, i podaci o emisiji CO2 po putniku na letu Zagreb – Split u Airbusu 320, a koja iznosi 33 kilograma dok prosječno vozilo srednje klase ispusti na toj relaciji 46 kilograma CO2.

Komentara 9

5S
505.scrtom
13:10 15.02.2018.

ca. 25-175 eura bez digitrona, svakako marka je bila bolja od skupljijeg eura. Ona u Njemackoj.

DU
Deleted user
11:33 15.02.2018.

naslov mamilica zbog kliktanja...mislim na marke

Avatar Optimyst
Optimyst
11:18 15.02.2018.

Visina kazne je izražena u njemačkim markama zbog ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije