Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županija dala 2,4 milijuna

U našičkoj bolnici tek sada plaće za studeni, za prosinac se ne zna

Opća županijska bolnica Našice postala je COVID centar
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
29.12.2020.
u 08:55

Za desetak dana trebat će isplatiti plaću za prosinac. Župan Anušić sastao se Berošem i ravnateljem HZZO-a

Na račune više od četiri stotine stalno zaposlenih u Općoj županijskoj bolnici Našice jučer su konačno “sjele” plaće za studeni. Djelatnici su, podsjetimo, Božić proveli bez plaće, što je izazvalo veliku buru i u redovima struke i u javnosti, posebice stoga što je riječ i o COVID bolnici, i to tek drugoj u Hrvatskoj. Zarađeni novac isplaćen im je nakon što je Osječko-baranjska županija, inače osnivač te ustanove, “uskočila” i osigurala 2,4 milijuna kuna. Iako ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić jučer nije htio više davati izjave, a razgovorljiviji nisu bili ni zaposlenici, jasno je kako je riječ o “vatrogasnoj mjeri”, dok se dugoročno rješenje tek treba pronaći. Već za desetak dana trebat će isplatiti plaću za prosinac. Župan Ivan Anušić sastao se stoga jučer u Zagrebu s ministrom Vilijem Berošem i ravnateljem HZZO-a Lucianom Vukelićem.

Za plaće 6,4 milijuna

Gdje je uopće nastao problem? Djelatnicima našičke bolnice plaća je porasla ukupno 35 posto od 2016. do danas. Rezultat je to kolektivnog pregovaranja i dogovora s Vladom RH, kao i novog obračuna prekovremenih sati koji se primjenjuje od 1. travnja. No jaz se stvorio zato što bolnički limit koji određuje HZZO nije pratio to povećanje plaća.

– Taj je limit inače prenizak, a u istom razdoblju, dakle od 2016., porastao je samo 12 posto. Taj nerazmjer, kao i koronavirus koji je još od proljeća onemogućio normalan rad bolnice i dodatne prihode, doveo je do ovakve situacije. I baš se za Božić sve prelomilo – objašnjavaju naši izvori iz našičke bolnice. Mjesečni iznos koji im od HZZO-a stiže za plaće, lijekove i režije je 5,36 milijuna kuna, dok je samo za plaće potrebno 6,4 milijuna. Zaposlenici bolnice u Našicama su, inače, dobili božićnice i dar za djecu, a isplaćen im je i putni trošak za studeni. Za plaće je, pak, nedostajalo 2,4 milijuna kuna, koji im je na kraju osigurala Županija.

Video - Cijepljenje u KB-u Dubrava

 

– Osječko-baranjska županija kao osnivač bolnice u Našicama bavi se planiranjem, donošenjem strategije, razvojem te kontroliranjem poslovanja ustanove, i nema pravo sudjelovanja u kolektivnom pregovaranju o visini i načinu isplate plaća, donošenju limita i prihoda bolnice. Taj je dio isključivo u nadležnosti HZZO-a i Ministarstva zdravstva, odnosno preko sustava centralnog obračuna plaća i u nadležnosti Ministarstva financija. Dakle, Osječko-baranjska županija ne isplaćuje plaće djelatnicima našičke bolnice – priopćili su iz Županije proteklog vikenda, a jučer ponovili.

Naveli su kako je Osječko-baanjska županija u posljednjih pet godina uložila više od 35 milijuna u razvoj i unapređenje poslovanja i razvoj zdravstvene djelatnosti te je “nekoliko puta u skladu sa svojim mogućnostima osigurala financijsku pomoć Općoj županijskoj bolnici u Našicama”.

– U nadi da će nadležno Ministarstvo riješiti problem općih bolnica, još smo jednom “uskočili” sa sredstvima iz pričuve županijskog proračuna kako djelatnici bolnice ne bi ostali bez plaće – zaključili su.

Takav odgovor, pak, ne prihvaća Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), koja je prva javno i upozorila, u petak, da djelatnici ove COVID bolnice nisu dobili plaće za studeni iako su one trebale biti isplaćene najkasnije do 15. prosinca.

– Nije riječ samo o Osječko-baranjskoj županiji, situacija nije ništa bolja ni u drugim županijama. Mnoge županijske bolnice imaju problema s financiranjem, a našička je sada samo iskočila. Ono što je problematično u odgovoru Osječko-baranjske županije jest to da se ona, na neki način, odriče svoje odgovornosti za plaće, a kao suosnivač zakonski je odgovorna za poslovanje bolnice. Mislim da je svakome razumnom jasno da poslovanje neke ustanove uključuje isplatu plaće. Ako županije žele upravljati bolnicama tako da biraju upravno vijeće, ravnatelja i kadroviraju, onda imaju obvezu brinuti se i za plaće. Takav je zakon – komentirao je Boris Ujević, dopredsjednik HUBOL-a.

Video - Cijepljenja je prva zdravstvena radnica u Bjelovaru, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu, dr. Zlata Ileković Pejić

‘Odgovorna i Županija’

– Mogu oni upirati prstom u HZZO, ali njihova obveza je, kao osnivača, da bolnica ima dostatne prihode. Ne moraju ti prihodi doći samo od HZZO, oni se mogu ostvariti i na druge načine. Neka županija, bilo koja, bolnicu vrati državi, ako ne može upravljati njome – poručuje, nadalje, Ujević.

Našička bolnica ima 404 stalno zaposlena, a taj se broj, kažu nam, nije mijenjao posljednjih 15 godina. Liječnika je 71, što je ujedno i najviše u povijesti bolnice, dugoj ravno pola stoljeća. Broje 21 užeg specijalista, a 2016. su ih, primjerice, imali tek tri. Sekundarni COVID centar postali su 28. listopada, a za pacijente zaražene koronavirusom rezervirali su 90 kreveta. Ispomoć su, naime, KBC-u Osijek, u kojem je respiracijski centar za svih pet slavonskih županija. Zbrinjavaju i sve druge pacijente koji im gravitiraju, neovisno o koroni.

Video - Plenković, Beroš i Capak o nacionalnom planu cijepljenja

Komentara 6

YO
youme123456
09:01 29.12.2020.

sad će sve biti kriva korona, a marić je sakrivao 12 milijardi duga i prije korone

CC
ccm08
10:06 29.12.2020.

vlasnik je jedan, plaću obračunava drugi, kasu drži treći...

Avatar Krile102
Krile102
09:06 29.12.2020.

Dakle...broj uposlenih nije se mijenjao zadnjih 15 godina ,ali imaju najvise lijecnika u povijesti bolnice???Otkuda?Ako se nije mijenjao broj zaposlenih??Lazi ,lazi ,lazi me...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije