Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U lovu na Pukanićeva ubojicu blokiran Zagreb

motorist01_txt.jpg
Screenshot: PU zagrebačka
29.10.2008.
u 18:34

Policija je u širokoj akciji sinoć blokirala izlaze iz Zagreba u potrazi za ubojicom ili ubojicama Ive Pukanića i Nike Franjića. HTV je objavio da je, prema neslužbenim informacijama, policija upala u nekoliko stanova u Draškovićevoj ulici, a u jednome od njih uhićen je Amir Mafalani.

U drugom dijelu akcije uhićeni su bratići Robert i Luka Matanić te djevojka Roberta Matanića pod sumnjom da su povezani s ovim zločinom. Dvojica Matanića uhićeni su u blizini granice sa Srbijom u pratnji srbijanskog državljanina koji ih je trebao prevesti u inozemstvo. I Mafalani i Matanići pripadnici su tzv. bugarske skupine svojedobno optužene za likvidacije tamošnjih narkobosova.

Neki su iz Heinzelove izlazili u zavojima
Foto: Željko Lukunić

Trag koji je policiju doveo do spomenute trojke, prema HTV-ovim izvorima, jest serijski broj mopeda u kojem je bio postavljen ubojiti eksploziv. Svi sinoć uhićeni privedeni su u sjedište krim-policije na daljnju obradu.

Uhićenja osumnjičenih i na granici sa Srbijom

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za HTV je izjavio da je krim-obrada bila sveobuhvatna i široka te da je policija na tragu ubojici.

Snimka ubojice
Policija je sinoć objavila snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac u tamnoj odjeći s kacigom na glavi koji je dovezao skuter s eksplozivnom napravom koja je prošlog četvrtka poslije 18 sati ubila čelnog čovjeka Nacionala Ivu Pukanića i marketinškog stručnjaka Niku Franjića.

Muškarac je u 12.44 sati dovezao skuter u dvorište Nacionala i tamo se zadržao, vidljivo je na snimci, samo jednu minutu. Sumnja se da je on jedna od dvije osobe koje su sudjelovale u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

Objasnio je također da je policija na temelju tjelesne građe i konstitucije utvrdila da se s velikom vjerojatnošću radi o dvije osobe. Podsjetimo, fotorobot jednog od atentatora policija je objavila u subotu. On je napravljen na temelju iskaza svjedoka koji su tog muškarca vidjeli kako neposredno nakon eksplozije bježi s mjesta likvidacije.


Video: Iva Vidović

Bugarske veze Roberta Matanića
Matanić je pod optužbom da je likividirao bugarske narkobosove proveo osam mjeseci i 19 dana u zatvoru u toj zemlji, a u Hrvatskoj je osuđen za iznudu.

Oslobođen je optužaba zbog nedostatka dokaza, a iz pritvora je pušten u svibnju ove godine. Roberta Matanića bugarska je policija osumnjičila da je bio član dvanesteročlane skupine Hrvata odgovorne za nekoliko mafijaških likvidacija u Sofiji.


s lijeva: Amir Mafalani, Luka i Robert Matanić

Bit će još uhićenja i otvaranja starih dosjea

Robert Matanić povezuje se sa srbijanskim mafijaškim šefom Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam. Prije godinu i pol pojavila se priča da je Jocić svojedobno angažirao Matanića i Ivana Možea da likvidiraju bugarskog narkobosa Baju Milu, jer ga je, navodno, bugarski kolega trebao spasiti od izručenja Nizozemskoj, što Bugarin nije učinio, iako je za to uzeo tri milijuna dolara.

Matanićeve veze s likvidacijama mafijaša u Bugarskoj

U intervjuu koji je Matanić za Večernji list dao u svibnju prošle godine u srbijanskom zatvoru u Srijemskoj Mitrovici tvrdio je da su mu sve optužbe namještene te da je sa skupinom došao u Bugarsku prije nekoliko godina zbog posla s vinima na kojima je, kako je rekao, zaradio milijun eura.

Matanić je uhićen u spektakularnoj policijskoj akciji u negotinskom hotelu Ineks - Krajina u ožujku 2005. Zabarikadirao se, bio je naoružan pištoljem i ručnim bombama i tražio izručenje Hrvatskoj. Osuđen je zbog nezakonita posjedovanja oružja, a dva tjedna prije izručenja Bugarskoj, sredinom kolovoza prošle godine, doznalo se za njegov navodni plan bijega iz zatvora. Bio je smješten u samicu, bili su mu zabranjeni posjeti.


Eksplozija u dvorištu Nacionala

Pukanić i Franjić ulazili su u Pukanićev lexus parkiran u dvorištu ispred redakcije Nacionala u Vlaškoj 40, pokraj kojeg je stajao motor s paklenom napravom koja je aktivirana kad je Pukanić posegnuo za kvakom i na mjestu ubila njega i Franjića.


Odvjetnik Pilipović ne može stupiti u kontkat s Matanićima i Mafalanijem

Zoran Pilipović, odvjetnik dvojice Matanića i Mafalanija, izjavio je da nema nikakve službene potvrde o uhićenju i da sinoć, nakon što su mediji objavili da su njegovi klijenti uhićeni, nije mogao stupiti u kontakt s njima telefonom. Kazao je da je od obitelji Luke Matanića dobio informaciju da je sinoć pretražen njegov stan i da je razgovarao telefonom s Mafalanijem u trenutku kad je u njegov dom upala specijalna policija. Pilipović je opovrgnuo informaciju koju je objavio HTV, a prenijeli neki portali, da je među sinoć uhićenima Tomislav Marjanović. - Marjanović je također moj klijent i večeras mi se javio i rekao da je kod kuće te da mu nije jasno kako su na televiziji mogli objaviti da je uhićen - kazao je Pilipović (H)


Policija moli građanane za pomoć

Molimo građane da nakon objave snimke, imaju li korisnih informacija, s punim povjerenjem nazovu policiju. Otvorili smo posebni telefon 01/4563-287 ili na broj 92 - kazao je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.


Svi videoisječci o slučaju Pukanić

Zbog velikog broja posjetitelja na našim stranicama mogući su manji problemi s učitavanjem videomaterijala. Ako ne možete pokrenuti videoisječke unutar vijesti na portalu Vecernji.hr, kliknite na sljedeći link

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije