Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osijek

U kartonskim kutijama rješavaju se neželjenih mačića

Foto: Privatni album
1/3
18.07.2017.
u 22:06

Udruga Devet života od Grada je dobila jednokratnu financijsku pomoć za projekt kastracije vlasničkih mačaka, čekaju aluminijski boks, a nadaju se pomoći i za obnovu prostora u kojem su podstanari

U dvadesetak četvornih metara gradskog prostora, u kojem su podstanari, smjetili su bolesne i ranjene mace. One kojima je posjet veterinaru svakodnevni ritual, a ambulanta im je upravo u susjedstvu.

Ne trebaju tako moljakati tko će ih voziti, tko će im pomoći. Umjesto torbice u ruku uzmu transporter i skoknu na terapiju. Sve ostale mace o kojima se brine osječka udruga Devet Života smještene su po kućama, u domovima volontera ili čuvalica, bez kojih ne bi mogli pomoći nijednoj maci pronađenoj na gradskim ulicama.

Nema skloništa

– Osječani sve više primjećuju i mace, a ne samo pse. No, skloništa za mačke nema, a najveći je problem što građani koriste kartonske kutije za rješavanje okota svojih kućnih mačaka – kaže Mirta Salopek Kotromanović, predsjednica udruge. Upravo zbog  sugrađana kojima je kastracija neprirodna, ali bacanje živih bića nije, još uvijek se ne mogu vidjeti rezultati programa kastracija koje provode u suradnji s Gradom, tvrtkama i pojedincima koji im pomažu. Ove godine tako su kastrirali već više od 70 mačaka, ali su pronašli i desetke odbačenih kućnih legala.

U njezinu domu trenutno je 17 mačaka, od toga ih 12 traži dom. Drugog rješenja za njih nema. A kad ih građani nazovu i obavijeste da je na ulici mačka kojoj treba pomoći često ne razumije kad volonteri kažu da nemaju smještaj.

– Svako ljeto nam je kritično. Stacionar je u dosta lošem stanju, vlažan je i treba ga urediti. Nadamo se da će nam Grad u tome pomoći. Trebao bi nam još jedan prostor u kojem bi bile mačke koje pronađemo na cesti prije udomljavanja. Očekujemo da će to biti sljedeći korak suradnje Udruge i Grada – ističe M. Salope i dodaje kako se neki Osječani prema njima odnose kao prema gradskoj službi.

– Kao da se mi moramo brinuti za mačke, da smo za to plaćeni. A mi stalno pomičemo te neke naše granice, od broja mačaka do novca koji imamo, samo da nešto postignemo – kaže M. Salopek. Mačke su sigurno bile nečije, dodaje, ali ljudi se ne žele zamjerati susjedima i očekuju da netko drugi riješi problem.

Kako se brinu za napuštene i ozlijeđene mačke, pomažu li Udruzi i postoji li možda plan za gradnju azila ili stacionara, pitali smo Grad Osijek.

– Grad Osijek sklopio je s Veterinarskom stanicom Osijek d.o.o. ugovor o pružanju usluga higijeničarske službe, koji obuhvaća uklanjanje i neškodljivo uništavanje lešina. Putem javnog natječaja poziva zainteresirane udruge da se prijave za financijsku potporu projektima usmjerenim zadovoljavanju javnih potreba. Udruga Devet života ostvarila je pravo na jednokratnu financijsku potporu u 2017., a ured Gradonačelnika donirao je udruzi aluminijski boks što je nužna oprema za provedbu njihovih aktivnosti – stoji u odgovoru Grada. Jednokratna potpora iznosi 5000 kuna, a udruga ju koristi isključivo za kastraciju vlasničkih mačaka, za što je novac i dobila. Aluminijski boks koji su naručili još nije stigao, a za njegovi nabavu Grad će udruzi izdvojiti 7875 kuna. Ostatak će platiti sami. 

O azilu ili stacionaru ne kažu ništa, no Mirta Salopek dodaje da se nada da će Grad ipak pronaći neki prostor koji će Udruga moći koristiti.

– I za ovaj prostor plaćamo najam, a još jedan bi nam dobrodošao – kaže. No, bez pomoći građana i donatora ništa od toga ne bi bilo moguće. Ne bi mogli pokriti ni veterinarske troškove, a oni su im uvijek na prvom mjestu. Pomoći im možete uplatom na račun udruge, HR 3923400091110475218 ili pozivom na 060989898. U ovom trenu brinu se za više od 80 mačaka.

Komentara 1

LU
lulu58
23:09 18.07.2017.

bravo,puno snage i ljubavi treba za ovo,!hvala Vam,!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije