Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj ima lijekova za povišeni tlak koji ne sadrže HCTZ, koji može izazvati rak kože

Borbu s hipertenzijom ne olakšava ni niz popularnih zabluda, od kojih je prof. Jelaković jučer jednu uklonio poručivši da je mit DA je himalajska sol puno zdravija
23. studenoga 2018. u 21:00 1 komentara 4147 prikaza
Tlak
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako gotovo 40 posto građana Hrvatske ima dijagnozu povišena krvnog tlaka, njih čak 30 posto ne uzima propisanu terapiju, a njih 15 posto ne uzima je kako je propisano. Stoga ne čudi da od svih “tlakaša” njih samo 20 posto ima terapijom reguliran tlak, dio je podataka s jučerašnjeg sastanka u Hrvatskom liječničkom zboru na temu hipertenzije i njezine prevencije te poboljšanju liječenja u nas.

Romana Jerković Romana Jerković 'Ključan problem zdravstva dugoročno je devastirajući za naš narod'

Kad je riječ o povišenom tlaku, u srijedu smo objavili da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode poslala obavijest zdravstvenim radnicima o povećanom riziku za rak usne i nemelanomski rak kože osoba koje redovito piju lijekove za povišen krvni tlak koji sadrže hidroklorotiazid (HCTZ). Podsjetimo, to su zaključci dvaju danskih ispitivanja, a objavljen je i popis 44 lijeka na hrvatskom tržištu koji sadrže HCTZ u čiju će uputu o lijeku biti dodano i ovo upozorenje. Liječnici su upućeni da upozore i obavijeste pacijente na takvoj terapiji da se klone UV zračenja i da se zaštite od sunca, a takvu preporuku prof. dr. sc. Bojan Jelaković nazvao je licemjernom.

– U početku sam bio skeptičan kada je to došlo samo iz danskog registra, ali kada je potvrđeno i iz drugih, jer javile su se i druge države koje su isto pokazale, onda je vrlo vjerojatno da je to zaista tako. Preporuka je da ljudi ne prekidaju terapiju, nego samo budu upozoreni o riziku i dodatno se zaštite od UV zračenja, što je licemjerna preporuka. Tako mogu svakog liječnika onda pitati bi li on tako sebe liječio, svoju mamu ili sestru. Moja je osobna preporuka da bi onda trebalo reći “nemojte to više uzimati” jer mi imamo alternativu – odgovorio nam je prof. Jelaković, pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

Zdravstvo ZDRAVSTVENI TURIZAM I bolnice će nuditi turističke usluge

Profesor Jelaković na spomenutom je događaju iznio i niz drugih podataka, provedenih i planiranih aktivnosti da bi se smanjio teret krvnog tlaka, odnosno broj oboljelih i njegove posljedice kojih mnogi nisu svjesni. Broj oboljelih od hipertenzije raste s učestalošću pretilosti, a Hrvatska je, kako je opisao ovaj liječnik, na dnu ljestvice u kulturi zdravog života. Neke su od poduzetih aktivnosti limitiranje količine soli u pekarskim proizvodima što je kod nas regulirano posebnim Pravilnikom, što nije slučaj u razvijenijim i bogatijim državama poput Austrije i Njemačke. Najavljen je nastavak niza aktivnosti u smislu edukacije u lovu na tihog ubojicu, kako se naziva hipertenziju. A taj posao nimalo ne olakšava ni niz popularnih zabluda od kojih je prof. Jelaković jučer jednu jasno uklonio poručivši da je mit da je himalajska sol puno zdravija.

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

 

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Miške 3:

    Zamijenio sam LORISTA H 50 mg /12,55 mg za Co-Perineva 4 mg/1,25 mg perindopril-tert- butilomin/indoomid.