Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarno zajedno

U Esplanadi štrajkali i menadžeri, a u Mercatoru i Dioni zabranili bedž!

štrajk
Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
27.04.2010.
u 17:07

Mnogi su nosili tijekom radnog vremena bedž Solidarno zajedno, i to ne samo članovi sindikata, nego i ostali radnici.

U akciji Solidarno zajedno, jednosatnom štrajku od 12 do 13 sati, danas je u cijeloj Hrvatskoj sudjelovalo oko 80 tisuća ljudi, odnosno 80 posto od oko 100.000 članova sindikata, procjenjuju u SSSH. Mnogi su nosili tijekom radnog vremena bedž Solidarno zajedno, i to ne samo članovi, nego i ostali radnici. Gdje nije bilo moguće zaustaviti proizvodnju, radnici su se odrekli stanke za odmor, tijekom koje su proveli akciju.

Bila je to potpora radnicima koji štrajkaju ili se na druge načine bore za očuvanje svojih radnih mjesta ili za isplatu zarađenih plaća, podsjeća SSSH. Podaci iz županijskih ureda SSSH još se prikupljaju. Primjerice, na području Karlovačke županije u akciji je sudjelovalo oko 3000 članova sindikata, najviše u Adriadieselu d.o.o. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji akcija je provedena u pedesetak podružnica, a u Remontu željezničkih vozila u akciji je sudjelovao i v.d. predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u akciji su se posebno svojim sudjelovanjem istaknuli članovi Sindikata graditeljstva Hrvatske, u Tempu, Montingu, Vijaduktu, Industrogradnji, Hidroelektri, Gradipu Vrbovec i Berg grupi. Akcija je uspješno provedena i u svim prodavaonicama Konzuma, čiji radnici nisu obustavili rad, ali su svoje poslove u trgovinama obavljali s istaknutim bedžom.

U zagrebačkom Hotelu The Regent Esplanade Zagreb na jedan sat je obustavljen rad. Radnicima su se pridružili i menadžeri zaposleni u hotelu. Radnici varaždinske Tvornice namještaja Mundus također su zaustavili rad na jedan sat, za razliku od zaposlenih u varaždinskom hotelu Turist u kojemu je poslodavac zabranio provođenje akcije. U Osječko-baranjskoj županiji sat vremena prosvjedovali su radnici Komunalnog poduzeća Park Donji Miholjac, Unikom i Vodovod. Na sat vremena stali su i radnici Drvne industrije Slavonija u Slavonskom Brodu. U riječkim tvrtkama rad nije zaustavljan, samo su pročitani letci u kojima se obrazlažu razlozi akcije Solidarno zajedno.

U Zadarskoj županiji na sat vremena stali su radnici Adrie i Kemoplasta, a u Međimurskoj županiji od 35 sindikalnih podružnica sudjelovalo je 27, što je oko 75 posto ukupnog sindikalnog članstva u tim podružnicama. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, primjerice, rad je na sat vremena prekinut u Jadranskoj pivovari Split. Poslodavac je zabranio radnicima nošenje bedža u Brodomerkuru, Mercatoru i Dioni u Splitu! Akcija je uspješno provedena u oba dalmatinska škvera.

Komentara 4

OB
-obrisani-
17:42 27.04.2010.

SAD ĆE PRAVNA DRŽAVA::: Mercator i Diona prekršili ustav...pravo na štrajk..., simulirajući zabranom beđa nepostojanje štrajka.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
22:38 27.04.2010.

Kad će više ti izbori, nemogu više gledat one KRADEZEOVE ministre kako uništavaju Hrvatsku. Njima je samo EU na pameti, kao da će nam kada uđemo u EU teči med i mlijeko i svi će imat dobre plaće i svii će biti zaposleni.....

JA
jankoprekobrda
19:07 27.04.2010.

Sada |sindikati moraju organizirati tro ili sedmodnevni strajk u firmama u kojima je poslodavac dao bilo kakove zabrane. Pravo na strajk je ustavno pravo prema tome trebalo bi reagirati i drzavno odvijetnistvo ako ne drugacije onda po nalogu ustavnog suda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije