Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Drenovcima otvoren ured Hrvatske gospodarske komore

Hrvatska gospodarska komora je osigurala za poplavljene općine i mjesta u županjskoj Posavini 250 000 kuna
12. lipnja 2014. u 15:51 0 komentara 363 prikaza
HGK
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

- U ovom uredu poduzetnici imaju na raspolaganju 4-5 računala, skenere, fax i drugu opremu koju mogu besplatno koristiti jer su njihovi uredi poplavljeni. Ovo je njihov ured gdje će od naših djelatnika moći dobiti odgovor na svaki upit. Hrvatska gospodarska komora je osigurala za poplavljene općine i mjesta u županjskoj Posavini 250 000 kuna, poduzetnici će biti oslobođeni plaćanja članarine i sve certifikate i dozvole koje izdaje Komora, bit će besplatni za poduzetnike iz poplavom poharanih područja. Moramo pomoći ovdašnjim ljudima da ožive proizvodnju jer država je obećala obnovu kuća, ali i tvrtke moraju oživjeti i zapošljavati. Ovdje su 62 tvrtke ili poduzeća i u njima je poplava načinila štetu koja se mjeri milijunima eura - rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore prilikom otvaranja Ureda HGK u jednoj od učionica OŠ Ivan Meštrović u Drenovcima, u županjskoj Posavini.

Burilović je dodao kako su općine Vrbanja, Drenovci i Gunja najsiromašnije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najsiromašnijoj županiji pa je šteta koju je poplava načinila tim veća.

- Oporavak gospodarstva jamči i povratak ljudi u svoja mjesta i svoje kuće, ali i održivi razvoj ovog kraja - rekao je Burilović dodajući kako je nakon što je taj kraj Hrvatske pretrpio velika razaranja u Domovinskom ratu, poharan poplavom.

Marko Bačić, direktor Poljoprivredne zadruge Napredak iz Županje kaže kako svoje ispostave imaju u selima koja su najviše pogođena poplavom - Gunja, Rajevo Selo, Račinovci i štete su milijunske.

- Šteta je preko 10 milijuna kuna jer uništena je ljetina, ali i oprema od traktora i prikolica do poljoprivrednih strojeva te zalihe sjemena i zaštitnih sredstava. Mislim da će oporavak trajati dvije, tri godine. Dobro je što imamo ovdje ured jer zaista nekim našim zadrugarima je sve uništeno i nemaju ne samo gdje prespavati već nemaju ni radni prostor. Dobro je što se ovdje možemo direktno obratiti djelatnicima Komore - kaže Marko Bačić.

Luka Burilović Dobra mu srednja klasa Burilović prodaje Mercedese koje je u HGK koristio Vidošević Đurić Hrvatska gospodarska komora Izabrani novi predsjednici Udruženja posrednika u osiguranju HGK i Udruženja osiguravatelja HGK Luka Burilović LUKA BARILOVIĆ: 'Neću dopustiti da ministar Maras zbog jeftinih političkih bodova uništava HGK'

Jusuf Džomba iz Gunje je vlasnik trgovačke tvrtke Širli Commerce i poplava mu je načinila štetu od 60-tak tisuća eura.

- Skladišta i ured su pod vodom i zaista nemam gdje raditi pa je ovo prilika i mogućnost da koliko-toliko normalno radimo jer valja dostaviti razne zahtjeve na mnoge adrese, a to je nemoguće bez ureda. Vlada je obećala pomoć pa se nadam oporavku, ali on će trajati tri do šest mjeseci. Svi ćemo zajedno zapeti i nadam se oživjeti naš pogon. Pomogli su ministri Mrsić i Maras i bez takve pomoći bi nam bilo puno teže - kaže Jusuf Džomba. Ružica Turudić vodi klaonicu u Posavskim Podgajcima i planirali su proširenje na preradu mesa, ali poplava je osujetila planove.

- Imali smo 5-6 radnika, a sada je sve uništeno jer voda je bila metar duboka. Šteta je milijunska i dobro je da u ovom uredu možemo od djelatnika Komore dobiti izravne odgovore na sve što nas moći - kaže Ružica Turudić.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.