Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska ruta

U BiH oko dvije i pol tisuće migranata, preko četiri tisuće napustilo zemlju

migranti u Maljevcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
20.06.2018.
u 15:04

Ministar Mektić je kazao kako se u ovakvoj situaciji granična policija suočava s velikim poteškoćama jer joj još uvijek nedostaje najmanje 500 policajaca

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini procjenjuju kako se u toj zemlji trenutačno nalazi oko dvije i pol tisuće ilegalnih migranata kojima je cilj nastaviti put ka zapadnoeuropskim zemljama, podatak je kojega je u srijedu u Sarajevu iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tijekom rasprave o izbjegličkoj krizi koja je vođena na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH. 

Od početka godine registriran je ulazak nešto više od 6600 ilegalnih migranata u BiH a njih oko četiri tisuće uspjelo je izaći iz te zemlje i preko Hrvatske pokušalo nastaviti put ka drugim članicama Europske unije.

Ministar Mektić je kazao kako se u ovakvoj situaciji granična policija suočava s velikim poteškoćama jer joj još uvijek nedostaje najmanje 500 policajaca čija su radna mjesta predviđena pravilnikom o unutarnjoj organizaciji no nema novaca kako bi se oni zaposlili.

"Mi za to nemamo novaca. Imamo plan no za taj plan nitko ne mari", kazao je Mektić pred zastupnicima dodajući kako u postojećim okolnostima BiH bitno ovisi o pomoći iz inozemstva koja za sada izostaje.

Raspravu o migrantskoj krizi u Zastupničkom domu zatražili su zastupnici HDZ BiH a pri tom su posebice inzistirali na zbivanjima iz svibnja kada je malo nedostajalo da među različitim policijskima agencijama izbije sukob zbog nastojanja da se veća skupina migranata koja je boravila u Sarajevu premjesti u azilantski centar kod Mostara.

Policija Hercegovačko-neretvanske županije tada je privremeno zaustavila kolonu s migrantima a nastavak puta dopušten im je tek nakon višesatnih pregovora.

HDZ-ov zastupnik Predrag Kožul u sijedu je u parlamentu ustvrdio kako je navala migranata na BiH prouzročila raspad sustava vlasti te kako je očevidno da u državi stvari ne funkcioniraju pa je inzistirao na cjelovitoj informaciji Vijeća ministara o ovom problemu.

Predsjednik kluba HDZ-ovih zastupnika Nikola Lovrinović ministra Mektića je prozvao zbog nezakonitog ponašanja jer je u vrijeme kada je izbila kriza oko premještanja ilegalnih migranata prijetio uhićenjima.

Lovrinović i Mektić potom su razmijenili niz uzajamnih optužbi što je gotovo dovelo do incidenta.

migranti u Maljevcu
1/28
Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
15:14 20.06.2018.

alija jr. ih švera ...za šaku škuda...hoce rakete po eu

CR
CroAx
16:03 20.06.2018.

Četiri tisuće mladih, zdravih muškaraca sposobnih za vojsku je u Hrvatsku ušlo kao izbgjeglice bez osobnih dokumenata? Državo, samoukini se!

KO
kordunmoj75
18:29 21.06.2018.

U Bosnu i Hercegovinu ulazi svakim danom izmedju 200 i 300 izbjeglica iz Srbije i C.Gore,te se izbjeglice odmah po okrilju noci prebacuju u Bosansku Krajinu,odnosno u Veliku Kladusu,koju Mektic i Izmetbegovic mrze vise nego RSrpsku,i oni tako vrse osvetu Krajiskom narodu,a takdjer nanose stetu i Hrvatskoj drzavi,i njenim granicnim kontroloma,ovaj ministar policije BiH,je veliko zlo po svoj narod u Krajini,a svoje susjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije