Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veleposlanica SAD-a u BiH: Brine nas ruski utjecaj u Bosni i Hercegovini

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite
20. lipnja 2018. u 12:06 17 komentara 618 prikaza
Maureen Cormack
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Sadašnja politika Rusije jasno je definirana kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, a ta konstatacija odnosi se i na ruski utjecaj na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, jer Moskva predstavlja zapreku napretku te zemlje, upozorila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski portal Klix.

Draganu Čoviću dodijeljen počasni doktorat Član Predsjedništva BiH Draganu Čoviću dodijeljen počasni doktorat

"Nas brine ono što vidimo kao maligni ruski utjecaj ovdje. Često se čini kako je Rusija više fokusirana na nestabilnost i sprječavanje napretka BiH. Takve težnje širom svijeta brinu SAD. Predsjednik Donald Trump i njegova strategija nacionalne sigurnosti jasno kaže da SAD Rusiju smatra prijetnjom, kao i prijetnjom našim saveznicima i partnerima. Smatram kako BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje", izjavila je veleposlanica Cormack.

Istaknula je kako su SAD jasno opredijeljene poduprijeti BiH na putu ka NATO-u i Europskoj uniji te kako bi i sama željela vidjeti da svi u BiH zajednički rade i idu ka tom cilju.

Bruno Lopandić Bruno Lopandić Predstavnik HGK imenovan članom strateškog tijela NATO-a za obrambenu industriju

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nemaju svoje favorite, a svakako će nastaviti raditi s izabranim tijelima vlasti u cilju potpore zemlji kao cjelini kako je utemeljena Daytonskim sporazumom.

Podsjetila je kako taj dokument daje jasne ovlasti entitetima, ali i državi te kako se to mora poštovati, ustvrdivši da je ključna zapreka napretku BiH nedostatak političke volje.

Ilustracija Lažni prodavači Hercegovci na meti prevaranata: 'Vi sada meni trebate nešto pokloniti...'

"Političari umjesto toga koriste nacionalističku retoriku i vraćaju zemlju natrag, sprječavaju je da napreduje jer oni u tome imaju osobni interes. To je veoma žalosno. Jasno nam je da entiteti imaju svoje uloge i dužnosti, ali to se jasno događa u strukturama države BiH i ta država nije pitanje mišljenja, to je činjenica koja stoji u međunarodnom pravu", kazala je Cormack očevidno aludirajući na separatističku politiku koju vodi Republika Srpska, predvođena Miloradom Dodikom.

Kao najopasniji proizvod blokada i zastoja Cormack je opisala korupciju, kazavši kako su SAD "veoma zabrinute" zbog njezinog širenja u BiH, a izravno je prozvala Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao stranku koja pokušava spriječiti da se u parlamentu BiH usvoje izmjene zakona o kaznenom postupku koje će osigurati učinkovite istrage u slučajevima korupcije.

Zdravko Mamić Nisu ispunjeni uvjeti Sud BiH objasnio zašto neće izručiti Zdravka Mamića

Komentirajući prijepore oko izmjena izbornog zakona, o čemu se neuspješno pregovara mjesecima, Cormack je kazala kako je jasno da je i tu problem nedostatka političke volje, kao i da je činjenica da neki političari na pronalasku rješenja "rade više, a neki manje".

Zaključila je kako vremena za dogovor ipak još ima, ali kako sukladno tumačenju Središnjeg izbornog povjerenstva rok za to istječe 7. rujna, odnosno mjesec dana prije izbora.

Pater Tolj: Pravi povratak realan tek kada BiH uđe u EU

Maureen Cormack
1 / 3
Gornja Močila: Proslava blagdana sv. Ante
Poljska: U sklopu NATO-ja održana višenacionalna vojna vježba Sabre Strike Sabre Strike Pogledajte multinacionalnu NATO-vu vojnu vježbu u Poljskoj
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • sokodnaranče:

    Ruski utjecaj je manje opadan od turskog i arapsko-zatucanog. Tako da se netrbaju brinut. Da nam ameri hoće pomoć, davno bi imali treći entitet.

  • Plavsavzut:

    Bolje ruski nego muđahedinski

  • josip:

    eto vi ste moralna vertikala. vidi te kakva si....