Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Turisti iskoristili priliku: Testirali se u Zagrebu na COVID-19

TZGZ je prva regionalna turistička zajednica u Hrvatskoj koja je otvorila punkt za testiranje stranih turista, što je prije otprilike mjesec dana na sastanku s predstavnicima regionalnih/županijskih turističkih zajednica predložila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac,
13. travnja 2021. u 12:54 3 komentara 328 prikaza
Zagreb: Konferencija o održavanju Adventa u Zagrebu u uvjetima pandemije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Strani turisti koji ostvare bar jedno noćenje u Zagrebu za 50 posto nižu cijenu mogu se subotom, nedjeljom, blagdanima i neradnim danima testirati na covid-19, što je u prvom vikendu provođenja koristilo 20-ak stranih turista, doznaje se od direktorice Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martine Bienenfeld.

Zagreb: Jelena Pavičić Vukičević na Svjetskom danu Roma u NSK s novom frizurom BANDIĆEVA NASLJEDNICA Rastu joj šanse: Jelena Pavičić Vukičević učinila izbore neizvjesnima

TZGZ je prva regionalna turistička zajednica u Hrvatskoj koja je otvorila punkt za testiranje stranih turista, što je prije otprilike mjesec dana na sastanku s predstavnicima regionalnih/županijskih turističkih zajednica predložila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, odnosno dala im je zadatak da naprave popis takvih punktova za testiranje stranih turista.

Sufinanciranje testiranja dok bude potrebe

Osim otvaranja takvog punkta na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića u Centru za posjetitelje, TZGZ je, kako ističe u razgovoru za Hinu Bienenfeld, odlučio i sufinancirati turistima testove koje obave kroz vikende, blagdane i neradne dane od 10 do 18 sati, za što se moraju prijaviti 24 sata ranije.

Tako će PCR testove, koji po sadašnjim cijenama koštaju 750 kuna, strani turisti plaćati 375 kuna, a brze antigenske testove koji koštaju 250 kuna platit će 125 kuna.

"Ostatak iznosa plaćat će TZGZ, a usluge testiranja provodit će se dok za time bude potrebe", ističe Bienenfeld, koja predviđa i da će najviše potražnje biti u narednom razdoblju, što će ovisiti i o procijepljenosti samih turista u zemljama odakle dolaze, ali i turističkih djelatnika i građana u Hrvatskoj, kao i o uvođenju digitalnih zelenih covid-19 potvrda na razini EU.

U ostalim danima u tjednu, turisti, ali i ostali strani putnici testiranje mogu obaviti po redovnim cijenama u više ustanova u Zagrebu, kao i gosti u deset zagrebačkih hotela uz naplatu, dok je hotel Esplanade za sada jedini koji to nudi i svojim i vanjskim gostima. Također, i na Zračnoj luci Franjo Tuđman mogu obaviti brza antigen i PCR testiranja.

Načelnici općina u Hrvatskoj Najdugovječniji lokalni šerifi: Sedam mandata osvojila čak 22 načelnika, a njih 17 odrađuje šesti

Mogućnost za produljenje boravka turista u Zagrebu

"Važan razlog zašto smo se odlučili sufinanciranje testiranja ponuditi u navedene dane je što se time pruža mogućnost produljenja boravka turista u Zagrebu, pri čemu ne moraju brinuti kada će se i kako testirati prije odlaska u svoje zemlje, a mogu izbjeći i karantene u svojim zemljama. Rezultati antigenskih testova mogu se dobiti unutar 15 minuta od uzimanja uzorka, dok se na rezultate PCR testa čeka do 24 sata od uzimanja uzorka i stoga se turistima preporuča i pažljivo planiranje termina testiranja. Produljeni boravci turista su nam važni jer pridonose i daljnjem tržišnom prepoznavanju i pozicioniranju Zagreba kao 'city break' ili destinacije za kratke gradske odmore, što se godinama ističe i u njegovoj promociji. Uz to, time se pridonosi i promociji Zagreba kao organizirane i odgovorne destinacije zdravstvenog turizma, na čemu se također godinama sustavno radi", poručuje direktorica TZGZ-a.

O samom testiranju, kao i drugim mjerama zaštite zdravlja i odgovornog ponašanja spram turista i građana u pandemiji, primjeni tzv. zelenih inicijativa i uključenju u nacionalni projekt "Safe stay in Croatia" TZGZ zainteresiranu javnost i turiste informira putem svih komunikacijskih kanala (web stranice, društvene mreže i dr.), a Bienenfeld važnim izdvaja i dobre reakcije iz turističkog sektora u Zagrebu.

"Na stranicama www.infozagreb.hr/korona-virus su sve relevantne informacije o koronavirusu i mogućnosti testiranja turista za područje Zagreba u hotelima, javnim i privatnim ustanovama, s podacima o radnom vremenu, vrstama i cijenama testova na covid-19 i to na hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom i francuskom jeziku", iznosi Bienenfeld, otkrivajući i da su prvi turisti koji su se testirali u prvom takvom (proteklom) vikendu (10. i 11 . travnja) bili iz Italije, Danske, Njemačke i Albanije.

Coronavirus - Mon Apr 12, 2021 POVIJESNA NOĆ FOTO Stampedo i slavlje na britanskim ulicama: Zemlja je izašla iz lockdowna nakon 4 mjeseca

Dodaje i podatke o turističkom prometu od početka ove godine do 11. travnja kada je u Zagrebu boravilo gotovo 65 tisuća turista, koji su ostvarili 177,5 tisuća noćenja, što je razina od 47 posto u dolascima i od 58 posto u noćenjima ostvarenih u 2020.

No, kada se usporedi s rekordnom, posljednjom predpandemijskom godinom 2019., u tom je razdoblju Zagreb ove godine dostigao razinu od 27 posto u dolascima i od 37 posto u noćenjima.

"Od 1. siječnja do 11. travnja ove godine u Zagrebu smo imali gotovo jednak broj ostvarenih noćenja i u hotelima i u privatnom smještaju, po oko nešto malo više od 80 tisuća, čime te obje vrste smještaja imaju i jednak udjel u ukupnim noćenjima, od po 45 posto. To držimo i dobrom naznakom jer pokazuje da se nastavlja predpanemijski trend rezerviranja smještaja u te dvije vrste smještaja. U hostelima je ostvareno tek oko 9 posto ukupnih noćenja, odnosno oko 15 tisuća, što je posljedica pandemije i epidemioloških mjera koje su pridonijele i novim preferencijama gostiju", zaključuje Bienenfeld.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • vanelic:

    Hahahahaha. A gdje to pcr košta 750kn??? U Rockefellerovoj stoji 400kn! Što znači da turist u ovoj priči dobije popust od NEVJEROVATNIH 25kn! WOW! Još jedna tipična hrvatska priča za obmanuti javnost i reći da se nešto “dela”... Hahahaha.

  • vanelic:

    Upišite komentar...

  • roland:

    Znači Slovenac plati sobu u hotelu Jadran i ima besplatno testiranje PCR testom, a Dalmatinac plati noćenje u hotelu Dubrovnik i nema pravo na PCR test? Koja logika!