Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Trump prihvatio poziv hrvatske predsjednice i poljskog predsjednika

Na hrvatsko-poljski poziv za sastanak u Wroclawu Grabar-Kitarović je imala prilike "podsjetiti" Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu.
10. lipnja 2017. u 10:19 99 komentara 14313 prikaza
Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi svoj dolazak 6. i 7. srpnja u poljski Wroclaw gdje će se održati summit zemalja iz Inicijative triju mora.

Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu Predsjednica u Bruxellesu Pozvala Trumpa u Hrvatsku: 'Upozorila sam ga na ugroze u našem susjedstvu'

Hrvatska predsjednica pojasnila je da se radi o summitu "Inicijative tri mora" (Jadran-Baltik-Crno more) koji će se početkom srpnja održati u Wroclawu, a da je Trumpov dolazak iniciran upravo pozivom poljskog predsjednika Andrzeja Dude i Kolinde Grabar-Kitarović.

"To je nešto na čemu radim od prošle godine i dolazak Trumpa pokazuje ne samo važnost te inicijative, nego potvrđuje i činjenicu da je ovo najveća i najsnažnija međunarodna inicijativa koju je Hrvatska poduzela. Time se žele pokazati čvrste veze sa Srednjom Europom, riječ je o strateškom repozicioniranju Hrvatske i Hrvatske kao države koja mora voditi aktivnu vanjsku politiku i što se mene tiče, za to ću se boriti uvijek i izboriti za Hrvatsku i naše interese", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u Karlovcu.

Hrvatska i Poljska su suorganizatorice tog summita, a poziv Trumpu predan je još na početku njegovog mandata, početkom veljače ove godine. Inicijativa triju mora nastala je iz inicijative Baltik-Jadran, kada su se geopolitičko-gospodarskoj inicijativi koja okuplja Poljsku, Estoniju, Litvu, Latviju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku, pridružile još Rumunjska i Bugarska (Crno more). Iza inicijative su odmah politički stale SAD, jer ih je Inicijativa zanimala kao svojevrsni politički bedem protiv geopolitike Rusije. Prvi sastanak bio je u kolovozu prošle godine u Dubrovniku, gdje je hrvatska predsjednica kazala da ona Inicijativa triju mora predstavlja autentičnu srednju Europu. Inicijativa, osobito zbog povezivanja baltičkih i jadranskih luka, komplementarna je i s kineskom strategijom Puta svile. U Dubrovniku je bilo istaknuto da područje Inicijative Jadran-Baltik-Crno more predstavlja 28% teritorija Unije i 22% njezina stanovništva, ali i samo oko 10% BDP-a.

Predsjednica je tada istaknula kako je prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora “žila kucavica” Europe i da je za njegov infrastrukturni razvoj treba uložiti oko 50 milijardi eura.

Na hrvatsko-poljski poziv za sastanak u Wroclawu Grabar-Kitarović je imala prilike "podsjetiti" Trumpa baš za nedavnog summita NATO-a u Bruxellesu. Tom prilikom, dok su bili u zajedničkom obilasku novih prostorija sjedišta NATO-a, predsjednica je od Trumpa zatražila i to da se SAD ponovno jače angažira i stavi u svoj fokus prostor jugoistoka Europe. 

NATO summit Američki udarac Bi li Trump u slučaju nekog napada stao u našu obranu? NATO summit ANTE GUGO Je li boja Kolindine haljine najveći problem kojeg Hrvati imaju? Donald Trump SLUČAJ FLYNN Povezanost Trumpa i Rusije dobiva nastavak: 'FBI bi trebao biti neovisan'
'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • Avatar komunikolog
  komunikolog:

  Čitam komentare i ono što me iznenađuje je to da "tolerantna Hrvatska" vrijeđa presjednicu jer je žena, jer je plava, jer ima crvenu haljinu...

 • Neonacionalist:

  Jugoslaveni će poludjeti na ovo , skočit će im tlak na tristo, umjesto regiona i postepene obnove neprežaljene im Jugovine gdje su nas gurali Mesić i Josipović sada nas Kolinda orjentira prema desničarskoj Mađarskoj, Poljskoj , nije im lako , nije.

 • malala:

  Postovanje nasoj Predsjednici. Gdje su sad komentatori crvene haljine?