Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Bruxellesu

Pozvala Trumpa u Hrvatsku: 'Upozorila sam ga na ugroze u našem susjedstvu'

Donald Trump i Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
25.05.2017.
u 22:45

- Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio - kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Po završetku NATO-ovog summita u Bruxellesu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović večeras je održala press konferenciju na kojoj se pohvalila da je neformalno, izvan formata radne večere, odnosno u hodu kroz novu zgradu u koju će preseliti sjedište saveza, razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Pozvala ga je u posjet Hrvatskoj.

- Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o puno tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Europe. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažiraju, upozorila sam na sve ugroze koje postoje u našem susjedstvu - otkrila je predsjednica novinarima. 

Predsjednik Trump, za razliku od svih drugih lidera, nije održao konferenciju za novinare, već je odletio prema Siciliji, gdje sutra sudjeluje na summitu zemalja G7, poslije kojega se vraća u SAD. Kako sada stvari stoje, vrlo je vjerojatno da tijekom čitavog devetodnevnog putovanja američki predsjednik neće održati nijednu press konferenciju, odnosno neće novinarima dati nijednu priliku da mu postavljaju pitanja.

Foto: AFP

No, zato su riječi koje Trump izgovorio u govoru na javnoj ceremoniji otkrivanja spomen-obilježja u novom sjedištu NATO-a u Bruxellesu odjeknule i izazvale brojne reakcije. Trump je održao lekciju državama koje “duguju masovne iznose” jer ne ispunjavaju “financijske obveze” i ne izdvajaju 2 posto svoga BDP-a za obranu. 

- U posljednjih 8 godina SAD su više trošile na obranu nego sve druge članice NATO-a zajedno. Da su svi trošili 2 posto, imali bismo dodatnih 119 milijardi dolara za zajedničku obranu - rekao je Trump.

"Stojimo 100 posto uz vas"

Hrvatska je među 23 od 28 članica koje nisu dosegle 2 posto  (ove godine RH izdvaja za obranu 1,23 posto BDP-a), ali predsjednica Grabar-Kitarović nije doživjela Trumpov govor negativno. 

- Ono što je rekao je: stojimo 100 posto uz vas, uz Europu, uz EU, i po meni to podrazumjeva da članak 5. ostaje relevantan. Možda je ispustio u toj svojoj retorici izrijekom spomenuti članak 5., ali on je otvorio danas spomenik članku 5. jer, sjetimo se, na taj se članak NATO pozvao prvi i jedini put nakon 11. rujna 2001., nakog čega je uslijedila operacija u Afganistanu, utemeljena upravo na članku 5. - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Ona očekuje da će Hrvatska do kraja godine imati planove o tome kako dostići cilj od 2 posto do 2024. godine. 

- Držim doista da se ne možemo oslanjati ni na koga drugog, nego na vlastite snage. Naravno, to što smo članica NATO-a je vrlo dobro u smislu da smo dio tog sigurnosnog kišobrana, da se uvijek možemo pozvati na članak 5. u slučaju da smo pod napadom. Držim da se moramo držati ne samo međunarodnih obveza koje smo preuzeli, nego da je to prije svega naš nacionalni interes. Sjetimo se kako se Hrvatska obranila 1990-ih. Mislim da je licemjerno očekivati da netko drugi preuzme ono za što bismo sami trebali nosiit obvezu, a to je obrana vlastite države i našeg stanovništva - rekla je predsjednica na press konferenciji u NATO-u.

Komentara 183

HR
Hrvatska
17:31 25.05.2017.

Nasa kraljica lijepa.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
17:36 25.05.2017.

uf boli, boli, komsije... nema vas

Avatar navijač
navijač
17:51 25.05.2017.

Pogledajte malo kako se Pusićka uvlači Vućiću, pa onda nešto pričajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije