Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori 2020

Tri ključna izborna obećanja triju najjačih političkih opcija

Bernardić, Škoro i Plenković
Foto: PIXSELL
1/3
03.07.2020.
u 11:08

Od obnove Zagreba, preko spasa zdravlja i ekonomije od korone, do izmjena zakona o referendumu. Provjerite prioritete stranaka

Predizborna obećanja i izborni programi uglavnom ostanu mrtvo slovo na papiru. Upitali smo predstavnike vodećih političkih opcija koje po svim istraživanjima javnog mnijenja u Saboru u ovom sazivu mogu računati na najveći broj saborskih mandata koja su to tri obećanja koja smatraju najvažnijima i od kojih ne planiraju odstupati. Iz vladajućeg HDZ-a kao prvo svoje obećanje naveli su donošenje sveobuhvatnog zakonskog okvira za obnovu Zagreba, koji su pripremili nakon javnog savjetovanja, kao i donošenje interventnih mjera za smještaj građana i popravak hitnih oštećenja izazvanih potresom.

Nakon što su proteklih mjeseci, kažu u HDZ-u, uz borbu za zdravlje građana, pomogli više od 100 tisuća poslodavaca i 600 tisuća
radnika s 5,6 milijardi kuna, obećavaju da će nastaviti i s novim  mjerama za očuvanje radnih mjesta, uz poticanje investicijskog ciklusa i ubrzano korištenje fondova EU. Obećavaju da će se i na europskoj razini snažno zalagati za to da Hrvatska u idućih 7 godina ima na raspolaganju gotovo 22 milijarde eura iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta za oporavak EU za prevladavanje krize izazvane pandemijom COVID-19. Kao treće obećanje u HDZ-u ističu nastavak rada na postizanju ekonomske suverenosti Hrvatske što uključuje samodostatnost u proizvodnji hrane i energije, a prvi korak u tom smjeru, kažu, bit će usvajanje nove dugoročne strategije za razvoj poljoprivrede, kao i poticanje izvoza. Nastavit će porezno i administrativno rasterećivati građane i gospodarstvo.

U SDP-u, lideru Restart koalicije, kažu da je prvo obećanje koje daju i koje će ispuniti dođu li na vlast stavljanje virusa pod kontrolu. To treba, kažu u SDP-u, biti prioritet što podrazumijeva i nove ljude u Stožeru civilne zaštite. Struka, kažu, treba postati koncentrirana na cilj, a politički utjecaj na struku treba svesti na najmanju mjeru. U SDP-u kažu da Vlada mora odraditi što treba u sigurnosnom smislu, ali ključno je da struka bude ta koja će voditi proces bez političkih pritisaka. Drugo obećanje koje SDP daje biračima pred izbore jest da će donijeti paket mjera za sanaciju posljedica koronakrize, a koji će obuhvaćati zakon o moratoriju. U set mjera spadaju i one vezane za likvidnost te tvrde da novac iz financijskih institucija, neovisno je li riječ o državnim ili poslovnim
bankama, hitno mora doći do poduzetništva. U to spadaju i mjere za građane poput naknada koje su planirali za umirovljenike, socijalno potrebite i nezaposlene, ali i zakon o obnovi grada Zagreba i okolice od posljedica potresa.

Čim se gospodarstvo stavi na putanju rasta, u SDP-u obećavaju povećanje plaća i mirovina uz rasterećenje gospodarstva i to podizanjem osobnog odbitka s 4000 na 5000 kuna, povećanjem obiteljske mirovine i povećanjem mirovine za puni radni staž na najmanje 70 posto prosječne osobne plaće u razdoblju od 40 godina.

Domovinski pokret, kažu u toj stranci, vraća odgovornost u politiku s ciljem provođenja nužnih promjena, a među njima je razbijanje političkog duopola HDZ-a i SDP-a koji godinama zbog osobnih interesa blokira razvoj Hrvatske. Prvo im je obećanje zato, kažu, da vrate narod, kao jedinog sigurnog čuvara Hrvatske, na političku scenu. Tražit će izmjene Ustava i Zakona o referendumu tako da je za raspisivanje referenduma dovoljno 150.000 potpisa koji će se prikupljati u roku od mjesec dana.

Smanjenje poreza
A kako bi glas građana više vrijedio i na izborima, u Domovinskom pokretu traže i promjenu izbornog sustava jer vjeruju da će preferencijsko glasanje dovesti prave ljude u politiku. S obzirom na gospodarsku krizu u kojoj se nalazimo, kažu u toj stranci, drugo im je ključno obećanje spas gospodarstva, odnosno ekonomski boljitak i viši životni standard građana. Imaju, kažu, iskustvo i znanje iz realnog sektora, i gospodarstvo žele razvijati kroz četiri grane – obnovu poljoprivrede, pokretanje industrije, transparentnost i digitalizaciju te povratak hrvatske dijaspore koja se dokazala u svijetu, a ima domoljublje, znanje i sposobnost. Niz je, kažu, mjera kako to postići, poput smanjenja udjela proračunske potrošnje u BDP-u za jedan postotak u svakoj godini mandata, čime bi se, naglašavaju, osigurao ostanak 15 milijardi kuna u privatnom sektoru, smanjenje poreza i parafiskalnih nameta, kao i represije poreznog sustava i državnog inspektorata prema gospodarstvu i poduzetništvu, stvaranje održivog modela samodostatnosti u proizvodnji hrane… Treće izborno obećanje im je borba za svetost Domovinskog rata te borba da Srbija plati odštetu hrvatskoj državi, jer bez ratne odštete nema ni istine ni pravde.

Ključne riječi

Komentara 49

MA
manipulacija
11:14 03.07.2020.

U zadnje vrijeme stalno isti članci istog sadržaja. Mislim da su birači već sve vidjeli i manje više donijeli odluke o tome kome će dati svoj glas..

JU
Judita
11:15 03.07.2020.

Samo nemojte glasati za kralja papirusa, Gunju -Mrakaču i kradljivca radija

GY
Gogo_Yubari
11:17 03.07.2020.

hahaahahah ako je Retard koalicija jedna od tri najjačih političkih opcija onda smo stvarno jadan narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije