Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Tko ubija novinare? Ova zemlja je za medijske izvjestitelje opasnija i od ratne Sirije

Sve do 2014. godine preko polovice ubijenih novinara stradavalo bi u zemljama u kojima su bjesnili oružani sukobi, dakle uglavnom ratni reporteri, ali taj trend počeo se mijenjati unatrag pola desetljeća
18. prosinca 2020. u 09:04 1 komentara 1184 prikaza
FILE PHOTO: Forensic experts walk in a field after a powerful bomb blew up a car killing investigative journalist Daphne Caruana Galizia in Bidnija
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ubijeni su jer su obavljali svoj posao, prenoseći informacije javnosti. Njih 1209 u proteklih 14 godina. Prema nedavno objavljenom izvješću UNESCO-va Opservatorija ubijenih novinara, koje se izdaje svake dvije godine, jasno se vidi kako se otprilike svaka četiri dana na meti egzekutora nađe po jedan medijski djelatnik. A posebno je zabrinjavajuće kako gotovo 90% tih ubojstava ostaje neriješeno – u devet od deset slučajeva ubojice zajedno s nalogodavcima tih ubojstava ostaju nekažnjeni.

VEČERNJI TV Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku

Zadnja crta obrane

– Nekažnjavanje ohrabruje počinitelje, što u atmosferi straha i nezaštićenosti, vodi gubitku hrabrosti i motivacije novinara te značaja novinarskog poziva u našim zajednicama. Novinari su u pojedinim dijelovima svijeta na posljednjoj liniji obrane demokracije. Upravo zato moramo poseban naglasak staviti na obrazovanje i osposobljavanje mladih novinara te poboljšanje medijske pismenosti – smatra Sunčana Glavak, dugogodišnja novinarka, a danas zastupnica u Europskom parlamentu koja je nedavno sudjelovala u raspravi na temu borbe protiv nekažnjavanja zločina počinjenih nad novinarima širom svijeta.

Sunčana Glavak | Autor : Nel Pavletić/Pixsell Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Iako se brutalna statistika proteklih nekoliko godina mijenja i bilježi silaznu putanju, pa su tako u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 42 ubojstva, lani njih 57, a 2018. godine 99, UNESCO ističe kako nekažnjavanje zločina dovodi do novih ubojstava i često je simptom sloma pravosudnog sustava. Posljedica nekažnjavanja je autocenzura i medijska šutnja, koja šteti cijelim društvima jer dovodi do prikrivanja ozbiljnih kršenja ljudskih prava te korupcije i kriminala. A prošle je godine postotak razriješenosti ubojstava novinara iznosio iznimno niskih 12%, a to nije iznimka, nego pravilo, jer je 2018. bilo razriješeno 11% slučajeva, a u prvih devet mjeseci ove godine 13%.

Neslavni predvodnik po broju ubijenih novinara već je petu godinu zaredom Meksiko, u kojem je lani zbog svog izvještavanja o korupciji i povezanosti između političara i narkokartela živote izgubilo 12, a godinu dana prije 13 novinara. Kako se taj trend neće promijeniti ni u 2020., moglo se zaključiti nedavno, kada su u razmaku od samo deset dana ubijena trojica medijskih djelatnika. Meksiko je za novinare time postao opasnije mjesto čak i od ratnih zona, poput Sirije ili Afganistana. Sve do 2014. godine preko polovice ubijenih novinara stradavalo bi u zemljama u kojima su bjesnili oružani sukobi, dakle uglavnom ratni reporteri, ali taj trend počeo se mijenjati unatrag pola desetljeća, pa se tako lani gotovo dvije trećine ubojstava dogodilo u zemljama u kojima nije bilo aktivnih ratnih sukoba.

Ilustracija NAJVEĆA PRONAĐENA POŠILJKA Na Marshallovim otocima pronašli nasukan brod bez posade, no teret je bio vrlo vrijedan

Stradaju na ‘domaćem’ terenu

– Za to postoje razni razlozi, a tu veliku ulogu igra i pandemija koronavirusa, jer puno manje inozemnih reportera izvještava iz ratnih i kriznih regija. U prvih jedanaest mjeseci ove godine niti jedan novinar nije ubijen tijekom obavljanja posla izvan svoje države, svi su stradali na „domaćem“ terenu – kazala je Juliane Matthey, glasnogovornica Reportera bez granica.

Gledano po regijama, na meti napada najčešće su novinari iz Južne i Srednje Amerike, a potom oni iz azijskih zemalja. Bliski istok, koji je stavljen pod odvojenu kategoriju, treća je najgora regija, a potom slijedi Afrika. Zanimljiva je i informacija kako je u SAD-u i državama zapadne Europe, koje su kao izrazito demokratske zemlje svrstane pod istu kategoriju, u protekle dvije godine ubijeno više novinara – njih sedam - nego u srednjoj i istočnoj Europi gdje ih je stradalo pet. Žrtve su najčešće, u 30% slučajeva, bili televizijski novinari. Slijede radijski novinari s 24%, a na trećem su mjestu zaposlenici u tiskanim medijima.

Iako je u Hrvatskoj u posljednjih 14 godina, otkako UNESCO provodi ovo izvješće, zabilježen tek jedan atentat na novinare, i to 23. listopada 2008. kada je ubijen vlasnik Nacionala Ivo Pukanić, pri čemu je kao kolateralna žrtva poginuo i njegov suradnik Niko Franjić, Hrvatsko novinarsko društvo ističe da su se u zadnjih šest godina u Hrvatskoj dogodila 64 napada i prijetnje novinarima.

Paradoks romske nacionalne manjine Integracija Roma Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

Među njima je bilo 28 napada, 22 prijetnje smrću i teškim tjelesnim ozljedama i 14 drugih prijetnji novinarima, medijskim kućama ili novinarskim organizacijama. Od ukupno devet napada koji su se dogodili ove godine, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je postupak u dva slučaja, a postoje i brojni slučajevi od prethodnih godina koji još nisu zaključeni.

– Moramo si postaviti pitanja, kakva je cijena za pisanu ili izgovorenu riječ, kakvi su pravosudni i sigurnosni sustavi u zemljama u kojima je takvo nasilje prisutno. Novinari imaju pravo razotkrivati i govoriti o onome o čemu bi neki najradije da šutimo – zaključila je Sunčana Glavak.

VIDEO: Što mislite, može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • sisavac:

    dal je smrtnost u novinarskoj struci viša ili niža u odnosu na druge struke? koliko recimo učitelja pogine godišnje u svijetu? smetlara? šofera? koja je struka vrednija? hm? što su se sad našli popovati, prolijevati suze, postoji odgovornost za svaku ... prikaži još! stvar koju napraviš, bila to materijalna stvar, riječ, slovo... što nisu plakali i tražili odgovornost od npr. amera kad su novinare po iraku ko glinene golubove skidali? fino mi je bilo obrazloženje, marinac pucao u kamermana, jer je mislio da je k njemu uperio rpg...