Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆA PRONAĐENA POŠILJKA

Na Marshallovim otocima pronašli nasukan brod bez posade, no teret je bio vrlo vrijedan

Ilustracija
JORGE ADORNO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
17.12.2020.
u 08:18

Policija iznosi hipoteze da je posada mogla napustiti brod zbog prijetnje uhićenjem ili je stradala u oluji.

Pet i pol metara dug brod bez posade krcat kokainom otkriven je prošlog tjedna nasukan na atolu Ailuk, koji je dio Marshallovih otoka, objavio je državni odvjetnik.

Ukupno 649 kilograma kokaina bilo je skriveno u potpalublju, rekao je u srijedu državni odvjetnik Richard Hickson.

Procijenio je da je brod vjerojatno stigao iz Srednje ili Južne Amerike i "moguće da je plutao morem godinu ili dvije".

Policija je rekla da je droga, umotana u paketiće od kilograma i s oznakom "KW", spaljena, a sačuvana su samo dva omota koja će biti poslana na analizu u Američku agenciju za borbu protiv narkotika (DEA).

Nije rijetkost da se ostaci broda s druge stane Pacifika nasuču na Marshallovim otocima. Na obali su se već znale naći i pošiljke droge, napose na atolu Ailuk, ali prošlotjedna pošiljka najveća je dosad.

Policija iznosi hipoteze da je posada mogla napustiti brod zbog prijetnje uhićenjem ili je stradala u oluji.

U siječnju 2014., Jose Alvarenga, ribar iz Salvadora, nasukao se na Marshallovu otočju 13 mjeseci nakon što je isplovio sa zapadne obale Meksika s drugim ribarom koji je poginuo, a njihova brodica plutala je nakon havarije motora. 

Nakon te izvanredne priče o preživljavanju na moru, znanstvenici sa Sveučilišta na Havajima računalno su izradili 16 simulacija plutanja od zapadne obale Meksika i gotovo sve putanje završile su na Marshallovim otocima.

Ključne riječi

Komentara 4

SU
SULUD
10:45 17.12.2020.

Našli su, kako je nisam našao?

SI
sisavac
10:47 17.12.2020.

aha, otoci koje su ameri okupirali 1944-e i prisvojili... kao i ostale otočiće po pacifiku. no, tak mali brod, u koji ja ne bih pustio ženu i prijateljicu, oni 650 kila tereta... svašta. kažete, plutao 2 godine?!

LA
lamborgini
09:36 17.12.2020.

Cuj brod dug 5,5 m sa 650 kg kokaina plutao po oceanu 2 god .Pa koji to idiot pise ,toliko kg u tako mali camac potonuo bi odma dok su ga punili .A kamo li po oceanu po neverama plovitii s toliko kg 2 god nemoguce .On bi s tim teretom virio iz mora 10 cm po bonaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije