Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedan diplomat

Tko je premijerov novi šef ureda Zvonimir Frka Petešić

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
01.08.2017.
u 09:57

Iako se još ne zna točno kad preuzima ured, Frka Petešić suradnicima je najavio da će mandat u Maroku završiti malo ranije od planiranog

Nakon odlaska Davora Božinovića na dužnost ministra unutarnjih poslova, premijer Andrej Plenković ostao je bez predstojnika svog kabineta, a tu dužnost uskoro bi trebao preuzeti sadašnji hrvatski veleposlanik u Maroku Zvonimir Frka Petešić, doznaje Večernji list iz Vladi bliskih krugova.

Surađivao s Plenkovićem

Na dužnost veleposlanika u Maroku Frka Petešić imenovan je krajem 2013. godine, za mandata HNS-ove ministrice Vesne Pusić, a prije toga je, kao ravnatelj Uprave za potporu u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, bio zadužen za predreferendumsku kampanju o pristupanju Hrvatske EU. Na toj je dužnosti bio i 2011. godine, u vrijeme kada je Plenković obnašao dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor.

Naši izvori govore kako je Frka Petešić dugo blisko surađivao s premijerom Plenkovićem, a ta je suradnja vjerojatno započela u Parizu, gdje je Frka Petešić bio angažiran na odnosima s javnošću i javnoj diplomaciji u hrvatskom veleposlanstvu. Nakon angažmana u Parizu, prebačen je u hrvatsku misiju u Bruxellesu, u vrijeme pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU. Plenkovića i Frku Petešića povezuje i angažman u organizaciji Frankofonija, u kojoj je Frka Petešić od 2008. bio specijalni savjetnik osobnog izaslanika Predsjednika Republike.

Iako u Vladi nismo dobili odgovor na pitanje hoće li i kada Frka Petešić preuzeti dužnost predstojnika premijerova kabineta, njegovi suradnici kažu kako im je najavio da će svoj mandat u Maroku završiti nešto ranije radi preuzimanja nove dužnosti u Hrvatskoj. O kojoj se dužnosti radi, suradnicima nije otkrio. Znakovito je i da je među novim veleposlanicima, čija su imena jučer objavljena u Narodnim novinama, i Jasna Mileta, koja bi od 1. rujna trebala preuzeti dužnost nove veleposlanice u Maroku.

Vizija Hrvatske

Svoj profesionalni rad Frka Petešić usmjerio je na stvaranje moderne hrvatske javne diplomacije, a nedavno je sudjelovao u Večernjakovoj konferenciji o brendiranju Hrvatske, na kojoj je zastupao stav kako je Hrvatska kao mala i nova država nedovoljno prepoznata te kako mora uložiti još mnogo truda da bi bila poznatija i atraktivnija. Upozorio je kako se pasivne zemlje izlažu stereotipima ili postaju irelevantne te kako Hrvatska treba prevladati niz negativnih asocijacija koje se uz nju vežu, a kao prednost Hrvatske naveo je to što je srednjoeuropska i katolička zemlja, u doticaju s pravoslavljem i islamom, a ujedno i članica EU i NATO-a. Vidjet će se hoće li svoje ideje Frka Petešić primijeniti i na novoj dužnosti i Vladu učiniti privlačnijom javnosti.

Komentara 18

DU
Deleted user
10:30 01.08.2017.

Frka Petešić ? Je li to onaj Frka za kojeg se pisalo da je mimo svih propisa i pravilnika MVEP-a imenovan za veleposlanika u Kraljevini Maroko, nakon što je inspekcija svojedobno utvrdila njegovo protuzakonito zapošljavanje, jer nije završio fakultet (VSS),), nego samo srednju školu (SSS). Inače bio je i voditelj službe za javnu diplomaciju , na mjesto koje je stvoreno za njega nakon vraćanja iz misije u Bruxellesu i Parizu, gdje je proveo gotovo 15 godina. Veleposlanstvo Maroka u Zagrebu poslalo je MVEP-u protestnu notu u kojoj se žalilo na takvo ponižavajuće imenovanje za njihovu zemlju. Kao povratnik iz dijaspore taj bivši član HDZ-a preko noći je prešao u HNS i udvaranjem ministrici Pusić postao to što jest, iako nije dokazao da je završio fakultet i da je nostrificirao bilo koju diplomu iz Francuske. Govorilo se i da je Zvonimir Frka Petešić pripadnik vrlo utjecajnog gay-lobija u MVEP-u, a mentor mu je bio Branko Baričević u misiji RH u Bruxellesu. Vjerodostojno !

PU
Pukovnik
10:15 01.08.2017.

Novi predstojnik Ureda predsjednika Vlade biti ce iz iste "tvornice" kao sto je i Davor Bozinovic. Jasno je da je taj jugoslovesnki rasadnik kadrova (Plenkovicevi roditelji su klasicni primjer pripadnika "crvenog plemstva" a takva je i kucna prijateljica Nina Obuljen; Bozinovic je jos 1987 bio Savjetnik narodnog sekretarijata obrane; General Krsticevic karijeru je zapoceo na Akademiji JNA u Bogradu a iznad svega lebdi agent "sova" Seks) plodniji nego ikad. Novi predstojnik 2013 godine je za vrijeme orujnasice Vesne Pusic (!) bio imenovan veleposlanikom i sigurno je pripomogao rusenje image-a Republike Hrvatske kao i ona! A sad je "demokrscaninu" Plenkovicu desna ruka ... Prije su komunisti barem znali odglumiti svijetonazore u desnom i lijevom krilu UDBE. Sad to vise ne rade, nakon koalicije s HNS-om su maske pale - gluma vise nije potrebna kako sve kontroliraju. Postavlja se pitanje lustracije? Prekasno ...

DU
Deleted user
10:37 01.08.2017.

Zašto Hrvatska ne može bar jednom dobiti čovjeka koji ne izgleda kao ovaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije