Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2017. u 11:45

Unutarnje podjele koje SDP ne uspijeva prevladati i bezidejnost stranke u zagrljaj HDZ-a mogle bi otjerati i druge SDP-ove partnere

Politička eutanazija HNS-a sigurno nije interes HDZ-a, poručio je u intervjuu Večernjem listu Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i jedan od najbližih suradnika predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića. Božinović tumači kako se politička paradigma mijenja te kako će koalicije u budućnosti sve više biti programatske, a sve manje ideološke. Kaže kako su u interesu građana moguće različite kombinacije, s tim da iz takvih kombinacija zasad isključuje SDP. Ta stranka mu, kaže, nije u fokusu.

Božinovićeve riječi na tragu su ranijih istupa Plenkovića, koji je još kao kandidat za predsjednika HDZ-a govorio kako mu je namjera promijeniti situaciju u stranci, ali i “preobraziti brojne druge relacije na hrvatskoj političkoj sceni”. Političke okolnosti HDZ su privremeno odvele u drugom smjeru, no nakon još jedne propale koalicije s Mostom, stranka se okrenula dojučerašnjem “zakletom neprijatelju” i s HNS-om, koji je pritom ostao bez svojih ideoloških perjanica, poput HDZ-ovcima omražene Vesne Pusić, potpisao koalicijski sporazum. Po sistemu “tko nas zavadi”, dvije stranke u tom su se dokumentu okomile na “uvriježeni način funkcioniranja temeljen na podjelama iz prošlosti” i zaključile kako su “suglasne oko temeljnih vrijednosti Hrvatske, vizije njezina razvoja te načela rada”.

Prevladavanje ideoloških razlika težak je proces čak i u zemljama s dugom demokratskom tradicijom pa je novu koaliciju javnost dočekala s popriličnom skepsom, no uskoro je postalo jasno da su HNS-u u fokusu više praktična pitanja, poput kadroviranja u energetskim sustavima, nego ideološke teme, kakva je HOS-ova ploča u Jasenovcu pa čak i kurikularna reforma, koju su isticali kao ključni razlog ulaska u HDZ-ovu parlamentarnu većinu i vladu.

Božinović sada izravno najavljuje slične kombinacije i na budućim parlamentarnim izborima, a HDZ, kako stvari sada stoje, ne treba strahovati od bunta u svom biračkom tijelu. Naprotiv, rejting im je stabilniji nego ikada, a na ljestvicama popularnosti nitko im nije ni blizu.

Njihov ključni suparnik SDP nikako ne uspijeva prevladati podjele u vlastitim redovima, a stranka pati i od kronične bezidejnosti koja dodatno odbija birače. Ostane li tako, socijaldemokrati mogu računati da će im nakon HNS-a leđa okrenuti i drugi dojučerašnji partneri, što olakšava situaciju HDZ-u, ako doista namjerava dugoročno ostati čvrsto u centru.

HNS-ovim putem mogao bi tako krenuti i IDS, koji za sobom ima iskustva suradnje, iako ne formalne, s HDZ-om na nacionalnoj razini. Takav smjer bio je vidljiv na lokalnim izborima u svibnju, kada je IDS sve snage usmjerio kako bi detronizirao SDP u istarskim mjestima u kojima su socijaldemokrati bili na vlasti. U tome im je pomagao i HNS, a iz obje stranke stizale su poruke da se radi o dugoročnoj strategiji stvaranja koalicije centra u Hrvatskoj. Koalicije koja bi, umjesto SDP-u, stranu mogla držati njihovu najvećem rivalu HDZ-u.     

Komentara 3

ZG
zorbas.grk
11:37 01.08.2017.

plenković je izvanredno shvatio svoj zadatak ili razbiti i uništiti HDZ ili ga ne samo svrstati u centar , već u lijevi centar gdje i sam spada svojim sjetonazorom....nadam se da će u jesen odmorenih i napunjenih baterija hdzeovci too shvatiti i poraditi na njegovom micanju sa čela stranke

DU
Deleted user
12:07 31.07.2017.

bilo kojem politicaru je prvi i najvazniji cilj sto vise biti na vlasti i lagodno zivjeti i pricati price i uzimati ono sto ne zasluzuje pogledajte ministre i drzavne tajnike i pomocnike svi mogu obavljati sve poslove to znaci da da ne znaju nista zasto hdz ne objavi podatak o bivsim komunistima u svojim redovima sve sami katolici i hrvati veliki

NL
nenad.levar
17:32 31.07.2017.

normalno,Plenkovic je diletatn,napsutiti desnicu gdje ima oko 40% i doci u centar gdje je HNS koji ima brat bratu u najbolja vremen 5% MOZE SMAO DEBIL KRETEN I ANDREJ PLENKVOIC,BRAVO GENIJE,RESPECT ,ALI MALO MORGEN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije