Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPUCAVANJA

Jovanović odbrusio predsjednici, a dio nastavnika opleo po Mihalincu

Foto: Marko Prpic/Patrik Macek/PIXSELL
1/3
24.10.2019.
u 23:35

- Dakle, odgovor je krajnje jednostavan - u mandatu Vlade Zorana Milanovića nije se moglo više povećati plaće u javnom sektoru jer je HDZ na čelu sa Ivom Sanaderom opljačkao sve građane Hrvatske - poručio je Milanović

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je SDP-ova vlada nepravedno smanjila koeficijenate prosvjetarima 2012. godine, oglasio se Željko Jovanović, koji je tada u SDP-ovoj Vladi vršio dužnost ministra znanosti, obrazovanja i športa.

- Premijer Vlade RH, u kojoj je sjedila ministrica Grabar Kitarović, Ivo Sanader sa svojim suradnicima iz političke zločinačke vrhuške HDZ-a, stranke čiji je KGK predsjednički kandidat, opljačkao je državni proračun 2003-2011., pa je Vlada RH premijera Zorana Milanovića morala spašavati mirovine i plaće svih državnih i javnih službenika!

Ivo Sanader, premijer Kolinde Grabar Kitarović na sudu je zbog pljačke mirovina i plaća svih hrvatskih građana. Kao i HDZ, stranka čiji je predsjednički kandidat KGK! To je njihova ostavština, a samo hrvatsko pravosuđe i njegova poznata “učinkovitost” spašava Kolindinog premijera Sanadera i Kolindinu stranku HDZ od pravomoćne osuđujuće presude.

Vlada Zorana Milanovića spasila je proračun, a to znači i mirovine i plaće hrvatskih građana, od bankrota koji je prijetio zbog pljačke HDZ i Ive Sanadera. Čim je, zahvaljujući radu Vlade Zorana Milanovića, uveden red i ostvaren minimalni rast povećani su koeficjenti i plaće i to prvo učiteljima. Vlada je 2014. povećala plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama. Tom Uredbom povećavani se koeficijenti radnih mjesta i to savjetnika za 8 posto, mentora za 6 posto, a za sve učitelje, nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike za 3,5 posto.

Neću sad nabrajati milijarde kune koje su unatoč opljačkanom proračunu, koji je HDZ-u služio za financiranje osobnih i stranačkih potreba, izdvojene za besplatni prijevoz učenika, besplatno studiranje i gradnju studentskih domova. Dakle, odgovor je krajnje jednostavan - u mandatu Vlade Zorana Milanovića nije se moglo više povećati plaće u javnom sektoru jer je HDZ na čelu sa Ivom Sanaderom opljačkao sve građane Hrvatske! Čim su ostvarene prve pretpostavke za rast, prvi koji su to osjetili 2014. bili su učitelji, nastavnici, odgajatelji i stručni suradnici. Strategija obrazovanja znanosti i tehnologije koja je donesena u mandatu SDP-a trasirala je put i za obrazovnu reformu i za rast plaća. To je istina, a sve drugo je licemjerje i prodavanje magle na HDZ zna se način - poručio je Jovanović putem Facebooka.

U naslovu je Jovanović naznačio da se njegova reakcija odnosi ne samo na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović nego i "na selektivno pamćenje 'sindikalnog bećara' Mihalinca". Naime, čelniku Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama zamjerio je jer je prozvao Škoru i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da iznesu jasan stav o zaostajanju plaća učitelja i profesora i svih zaposlenih u odgoju i obrazovanju. Mihalincu su to zamjerili i neki nastavnici koji su svoj stav iznijeli na internetskoj stranici nastavnici.org.

- Posljednja dva tjedna svjedočimo najuspjelijem, najdugotrajnijem i svakako najmasovnijem štrajku koji je hrvatsko školstvo vidjelo desetljećima. Ljudi su jedinstveni, bez obzira na sindikalnu (ne)pripadnost, školu u kojoj rade, stručnu spremu, radno mjesto, politička stajališta… A onda u samo 36 sati doživimo seriju gafova kakvu bi samo Leteći cirkus Montyja Pythona mogao smisliti. I naši školski sindikati.

Prvo su Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjoj školi priredili prosvjedno-pjevački performans pod prozorima premijeru. Mišljenja o njemu su podijeljena, nekima je bio po volji, drugima ne – ali duhove je najviše uzburkao izbor glazbe. Naime, jedna od pjesama koju su obradili i otpjevali u štrajkaškom aranžmanu je i pjesma predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji su zlobnici automatski protumačili kao iskazivanje podrške rečenom gospodinu.
Mi smo odabrali gledati na to kao na nesmotrenost i omašku.
Nakon današnje presice, nismo baš sigurni.

Naime, danas je predsjednik NSZSŠ, Branimir Mihalinec, na konferenciji za novinare javno pozvao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i predsjedničkog kandidata Škoru da iznesu svoje mišljenje o štrajku.

Predsjednica Republike Hrvatske je svoje mišljenje o najmasovnijem zabilježenom štrajku u hrvatskoj prosvjeti već iznijela. Njezina tišina u posljednja dva tjedna je gromoglasna i govori vrlo rječito što misli o nama i našem štrajku. 

Ali kakve veze ima što predsjednički kandidat i poznati estradnjak Škoro misli o štrajku?
A ako ćemo anketirati predsjedničke kandidate, zašto onda nismo pitali i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković… ili čak Milana Bandića 2.0,  Avu Karabatić i Ivana Pernara za njihovo mišljenje? Ima ih šesnaest, zašto tražiti mišljenje samo od dvoje?

Dragi sindikati, Mreža Nastavnici organizirano štrajk svesrdno podržava. Pokazujemo to i svojim aktivnim angažmanom na društvenim mrežama, održavanjem morala i štrajkaškog raspoloženja. Ono što NE podržavamo je da se štrajkom u kojem sudjelujemo trguje, prodaje ga se predsjedničkim kandidatima (bili oni desni, lijevi, gornji, donji, i bilo koje dugine boje) za njihovu samopromociju, pogotovo kada se zauzvrat može dobiti samo podjela štrajkaškog tijela i bijes šire javnosti. 

Ako želite zadržati ovaj broj štrajkaša i ovakvo zajedništvo na terenu, jako dobro promislite kakve ćete promotivne i samopromotivne aktivnosti organizirati, te kome ćete skupljati političke bodove. Ne trgujte našim obrazom.

Opipajte puls vašeg članstva. Možemo vam jamčiti da nije sretno. A bez članstva, nemate ni štrajk niti sindikat.

Već smo mnogo puta naglasili kako štrajkamo za svoje dostojanstvo. Slušajte nas pažljivo, sindikati – dostojanstvo tražimo, a obraz ne damo! - napisala je Dajana Vidaković u ime dijela nastavnika.

Komentara 119

DE
derin
01:06 25.10.2019.

Ovo što traže sindikati je sramotno u trenutku kad rade najmanje u Europi, kad je broj učenika pao za 20%, a broj nastavnika povećao se za 29%, rezultati državne mature i međunarodnih testova su poražavajući. Kad nam na vrata kuca recesija, s ogromnim deficitom, i porezima koji će otići u nebo, treba malo biti realniji.

Avatar Narod
Narod
02:21 25.10.2019.

Milanovic je djelio milijarde udrugama, prosvjeteljima smanjio, tad nisu sindikati "za njih ima a nema za skolstvo. I Nije istina da je preuzeo "krizu od Sanadera, preuzeo je rast , krizu osobno stvorio kao i dugove.

BA
barbaizamerike
00:14 25.10.2019.

Ja mislio da ovaj nije vise aktivan u politici I da neradi nista I da samo dize saborsku placu I da zivi na racun HR gradana .Sram ga bilo rijetki je u Saboru I kad je trci u kantinu na jeftini rucak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije