Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZIRALI 3 JEDINICE

Istraživanje Nove TV: HDZ-u 52 mandata, Restartu 51, Škori 18

Foto: Nova TV
1/7
03.07.2020.
u 20:34

Kakvo je raspoloženje birača u četiri zagrebačke izborne jedinice?

Zadnji dio istraživanja Dnevnika Nove TV donosi raspoloženje birača u četiri tzv. zagrebačke izborne jedinice: I., II., VI. i VII. U tri od ove četiri jedinice u vodi RESTART koalicija, a u jednoj HDZ, piše Dnevnik.hr.

RESTART je vodeći u I. izbornoj jedinici s potporom od 24,66 posto. Odmah slijedi HDZ s 24,50 posto. Treći je izbor koalicija MOŽEMO s potporom od 15,37 posto. Domovinski pokret osvaja 9,22 posto, izborni prag još prelazi koalicija predvođena Dalijom Orešković s 6,14 posto, a oko izbornog praga je i MOST s 5,56 posto.

Prema ovim postotcima, RESTART i HDZ dobivaju po 4 mandata, 3 MOŽEMO, a Domovinski pokret i i Most doobivaju po 1 mandat.  Koalicija SSIP, FOKUS i PAMETNO također dobiva 1 mandat. U odnosu na prije 4 godine, SDP je izgubio 3 mandata, a HDZ 1 mandat. Živi zidostaje praznih ruku.

 II. izbornoj jedinici vodi lista HDZ-a  HDZ-a s 29,22 posto, slijedi RESTART s 25,55 posto, a Domovinski pokret je na 11,56 posto i MOST na 6,48 posto. Milan Bandić je ispod praga s 3,38 posto.

I HDZ i RESTART u II. izbornoj jedinici imaju po 5 mandata , 2 mandata ima Domovinski pokret, a jedan mandat ide MOSTU. Za jedan mandat u ovoj izbornoj jedinici se bore HDZ i Bandić, ali HDZ ima veće šanse da u nekoj kombinaciji ugrabi i taj mandat.

U konačnici HDZ bi imao 6 mandata, RESTART 5, Domovinski pokret 2, a MOST jedan mandat. U odnosu na 2016. i HDZ i SDP imaju što su imali na prošlim izborima, MOST je potvrdio postojanje, a Živi zid je i tu gubitnik.

Od Dugava do Velike Gorice pa do Hrvatske Kostajnice prostire se VI. izborna jedinica. Tu vodi RESTART koalicija s 28,4 posto, a odmah iza nje je HDZ s 26,9 posto. Slijedi Domovinski pokret s 9,4 posto, a koalicija MOŽEMO osvojila bi 8 posto. Izborni prag prelazi MOST s 5,7 posto, ispod izbornog praga je koalicija FOKUS, PAMETNO I SSIP s 4,1 posto.

Ponovno, RESTART i HDZ mogu računati svaki na 5 mandata, dok bi po jednog zastupnika osvojili Domovinski pokret, koalicija  predvođena Možemo te MOST. Tu se za jedan mandat bore RESTART i koalicija PAMETNO, FOKUS, SSIP. U igri za taj mandat je i Domovinski pokret, ali on ima slabije šanse da ga osvoji.

U odnosu na prije 4 godine, u mandatima nema razlike između SDP-a i HDZ-a, a zapravo su gubitnici Bandićeva lista i Živi zid.

Od Jaruna do Jadranskog mora proteže se VII. izborna jedinica. Tamo vodi RESTART s 27,95 posto, slijedi ga HDZ s 25,27 posto. Treći je izbor Domovinski pokret s 9,29 posto. Koalicija MOŽEMO osvaja 9,02 posto, a izborni prag prelazi i MOST s 6,35 posto. Ispod praga je koalicija FOKUS, PAMETNO I SSIP s 3,50 posto.

U mandatima, RESTART i HDZ imaju po sigurnih 5 mandata, dok bi Domovinski pokret, MOST i koalicija  MOŽEMO dobili po 1 mandat. Za onaj jedan viseći mandat borili bi se RESTART i koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM. Nešto su manje šanse da taj mandat osvoji Domovinski pokret te koalicija MOŽEMO.

U konačnici bi raspodjela mogla biti RESTART 6 mandata, HDZ 5 mandata, a po jedan mandat imali bi Domovinski pokret, koalicija MOŽEMO te MOST.

U odnosu na prije 4 godine, SDP ima isti broj mandata, HDZ jedan manje, a Živi zid ponovno ostaje praznih ruku.

TKO OSVAJA KOLIKO MANDATA?

HDZ bi imao ukupno 52 zastupnika, daleko ispod 61 zastupnika od prije 4 godine. RESTART koalicija sada bi imala 51 zastupnika, također manje, ali tada su bili u drugom sastavu. Domovinski pokret je na 18 mandata, a MOST na 9. Koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM imala bi 3 zastupnika, koalicija MOŽEMO mogla bi računati na 6 zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića na jedan mandat.

Za formiranje većine potrebno je 76 zastupnika, a u istraživanju nisu obuhvaćena 3 zastupnika dijaspore i 8 zastupnika manjina. HDZ je prije 4 godine imao 2 zastupnika dijaspore, Željko Glasnović tada je osvojio jedan mandat, a sada ga podupire Domovinski pokret.

KAKO HDZ MOŽE DO VEĆINE?

HDZ može koalirati s Domovinskim pokretom – imali bi 70 zastupnika, a ako bi i u dijaspori bio isti odnos snaga kao prije 4 godine, to je 73 zastupnika. Od kuda uzeti 4 zastupnika – manjine sigurno ne, barem ne SDSS i Furio Radin. Mogli bi s preostala 4 zastupnika manjina sklopiti koaliciju i dolaze do 77 ruku dovoljno za formirati Vladu.

A KAKO DAVOR BERNARDIĆ MOŽE DO BANSKIH DVORA?

RESTART sa svojim 51 zastupnikom, kada bi okupio koaliciju FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM, pa da im potporu daje kroz manjinsku vladu koalicija MOŽEMO, REFORMISTI, imali bi 61 zastupnika, a kada bi im svi zastupnici manjina dali potporu, došli bi na 69 mandata. U nekom nestvarnom scenariju, kada bi i MOST kao manjinsku vladu podupirao vladu Davora Bernardića, on bi došao na 78 zastupnika, dovoljno za formiranje Vade.


 

 

 

Ključne riječi

Komentara 36

AR
ares2020
20:53 03.07.2020.

Njonjo pobjeđuje u II. izbornoj jedinici !??? Ako se to stvarno dogodi onda smo mi stvarno jadan narod.

DU
Deleted user
20:59 03.07.2020.

Ne vjerujem da HDZ ima 25% u prvoj uz još 10% DP. Ne može ni pomoću trikova.

BR
Brandfackel2
20:52 03.07.2020.

Oluja 2 počinje u nedjelju.... Glasujte za DP liste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije