Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko garantira da će svi učenici u Hrvatskoj dobiti motiviranije i kvalitetnije učitelje zbog veće plaće

“Ministrice, vatru ti naloži pa u nju Loomen lijepo složi”, samo je jedan od transparenata koji su se ticali Loomena
25. studenoga 2019. u 20:39 99 komentara 7283 prikaza
Zagreb: Okupljanje za veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Studentskom himnom Gaudeamus i pljeskom za čistačice i domare, školske kuharice, pomoćnike u nastavi, tajnike i računovođe, stručne suradnike, učitelje i nastavnike započeo je najveći prosvjed u dosad najduljem u Hrvatskoj održanom štrajku obrazovnih djelatnika.

Obilježena 30. godišnjice HDZ-a u Osijeku, Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Na proslavi u Osijeku Plenkovića nije iznenadio broj prosvjednika: Sindikati su uvijek dobro organizirani

Javno o svemu što ih tišti

Glavnim zagrebačkim trgom prolomilo se “nema predaje”. Učitelji, nastavnici i profesori iz cijele Hrvatske konačno su, nakon mjesec dana štrajka i 11 izgubljenih dana za učenike, kazali da uz koeficijente traže i izjednačavanje s ostalima u javnom sektoru, ali i ono važnije: konačno su javno kazali da traže i ujednačene uvjete u svim hrvatskim školama, rad u jednoj smjeni, micanje nepotrebne administracije koja im je zagušila kreativnost te su konačno javno poručili da neće dopustiti da netko značkicama vrednuje njihov rad... Drugim riječima, nastavnici i profesori, oni koji rade u školama, a ne samo sindikalnim uredima, govorili su prvi put o stvarnim problemima “Škole za život” dajući ministrici Blaženki Divjak do znanja – reforme školstva nema bez učitelja, a projekt koji je ona preuzela prije tri godine s tadašnjeg prosvjeda gubi temelje unatoč njezinoj spremnosti da se hvali uloženim milijunima u obrazovanje.

– U našem poslu diploma malo znači, mi u radnom danu moramo biti profesori, liječnici, vozači, roditelji i prijatelji. Školstvo se degradira, moj rad se vrednuje značkicama i količinom papira koje ispunim. Ovako se bori, djeco, dostojanstvo ne dajte nikome – kazao je učitelj Luka. Dakle, učitelji ne samo da zahtijevaju više koeficijente, nego i dižu glas protiv reforme što je jasno i iz njihove poruke da su oni puno važniji u sustavu od tableta koji su se pokvarili za mjesec dana korištenja, a na kojima je također inzistirala ministrica.

Zagreb: Okupljanje za veliki prosvjed Hrvatska mora bolje Okupili se u velikom broju Najbolje fotografije i transparenti s velikog prosvjeda učitelja u Zagrebu

Nastavnici, kažu, promjene traže odmah. Ovo je uostalom i prvi prosvjed na kojem nitko od govornika, sindikalnih čelnika, nije spomenuo ministricu ni njezinu odgovornost, ali je nisu zaboravili učitelji u masi. “Stiže zima, vani hladno, učitelji se osjećaju jadno”, “Ministrice, vatru ti naloži pa u nju Loomen lijepo složi”, “Virtualne značke ne plaćaju račune”, “Skinite mi Loomen s glave” ... samo su neki od transparenata učitelja, profesora i nastavnika s prosvjeda.

Bez garancija za rad

Branimir Mihalinec, šef sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je da jedinu odgovornost što djeca nisu u školama snosi premijer Plenković i da jedan potpis, onaj koji garantira izjednačavanje plaće s ostalima u javnom sektoru, može riješiti ovu situaciju. Ipak, kaže Mihalinec, svojom jednomjesečnom borbom sami su sebi vratili dostojanstvo koje im više nitko neće oduzeti.

Zagreb: Okupljanje za veliki prosvjed Hrvatska mora bolje
1 / 38
Veliki prosvjed učitelja i profesora održan je danas u Zagrebu

Pritom, još uvijek, sindikalni čelnici ne govore, kao što ne govori ni Vlada ni ministrica Divjak koje su garancije ponudili za veće plaće u školstvu. Tko garantira da će svi učenici u Hrvatskoj dobiti motiviranije i kvalitetnije učitelje zbog veće plaće i kako će veće plaće na rad natjerati one koji ni do sada nisu ulagali u rad s učenicima – jer u sustavu itekako ima onih koji nisu primjer kvalitetnih nastavnika.

ŠTRAJK U ŠKOLAMA VIDEO Pitali smo građane što misle o prosvjedu učitelja

To je ključno jamstvo ne samo za učenike i roditelje nego i kao zaštita vrhunskih učitelja i profesora koji su spremni preuzeti odgovornost za rad u svojoj učionici. A to je temelj. 

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Mikiboy:

    Smijurija. Odite pitajte za plaću u realni sektor. Ako niste znali to su oni koji izdvajaju za vaše neradnicke plaće

  • steve:

    Svima dati momentalni odkaz i raspisati natjecaj sastavljen prema znanju a ne prema neznanju.

  • Žegarni:

    To je pitanje dana. Nakon sto ovi iznuđivači dobiju više tako da realna ekonomija mora više raditi da im se pozlati (ne)radno mjesto. Što nakon toga? Business as usual? Nastaviti starom aljkavošću i optuživati cijeli ostali svijet za svoju nesposobnost i svoju ljenost?