Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tjedno sam 12 sati pomagala u restoranu i to je bilo dovoljno za sve troškove

Soraja Butorac (35) iz Siska je otišla na postdiplomski u Graz
11. siječnja 2015. u 15:33 60 komentara 37252 prikaza
soraja butorac
Foto: Privatna arhiva

Bila je 2011. kada je Soraji Butorac (35), nakon dvogodišnje nezaposlenosti u rodnom Sisku, odlazak u inozemstvo postajao sve izglednija opcija. No, cilj joj nije bio samo naći posao, u obzir je dolazio i postdiplomski.

Kaucija za čaše

– Završila sam teologiju, a kada sam čula za studij religija u sociološko-kulturnom kontekstu Europe u Austriji, odmah sam se zainteresirala. Imala sam administrativnih prepreka te morala znati njemački, ali sam se uspjela upisati – objašnjava Soraja, koja se ubrzo otisnula u novi život u Grazu. No, on nije jeftin, pa je tako uz studij i radila 12 sati tjedno kao ispomoć u jednom restoranu.

– Ovdje je sasvim uobičajeno da studenti i rade, a poslove nije teško naći. Uglavnom je riječ o prodaji ili gastronomiji – kaže Soraja, koja je time zarađivala dovoljno da pokrije životne troškove jer u stanu živi s cimericom, a imala je i za osobna zadovoljstva, poput odlazaka na razna kulturna događanja. Plaća za tih 12 sati tjedno jednaka je minimalcu u Hrvatskoj – za puno radno vrijeme.

Marko Bukva preselio se u SAD Dobio sam besplatan MBA, a čim sam ga završio, stiglo je čak 10 poziva Raoul preselio se u j. koreju Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine Marija i Krešo Brkljačić odselili se u Kanadu Posao se nudi na svakom koraku, ali nema biranja. A kasnije “kopate” bolji

Cijene u Austriji nerijetko su puno više nego u Hrvatskoj, počevši od stanarine, hrane, osiguranja, usluga, izlazaka – nabraja. Izlasci u kino ili pubove dvostruko su skuplji, a na koncertima i sličnim događajima, uz piće, plaća se i kaucija na čaše. Javni je prijevoz u Grazu, pak, među najskupljima u EU.

– Na sreću, grad ima odličnu infrastrukturu za bicikle, kojima se vozi jako puno ljudi, a i meni je to draže – ističe Soraja.

Životni standard u Austriji znatno je bolji nego u Hrvatskoj, što se i osjeća po ozračju. – Prosječni Austrijanac više zarađuje, sudjeluje u kulturnim zbivanjima, češće putuje... I ekološka je svijest na višoj razini. Ipak, radovala bih se kada bi ljudi ovdje bili malo otvoreniji i pristupačniji, kao kod nas u Hrvatskoj – objašnjava razlike Soraja, kojoj je posebno upalo u oči radno vrijeme trgovina, koje su rijetko otvorene dulje od 18, 18.30, a vikendom i kraće. Nedjeljom, praznicima i blagdanima u čitavom Grazu radi samo jedna samoposluga.

Raste broj vegetarijanaca

– Austrijanci su sportski vrlo aktivni, više paze na zdravu prehranu, a u posljednje vrijeme raste broj vegetarijanaca i vegana – uočava također Soraja, koja se ne planira vraćati kući. Postdiplomski je završila prije dva mjeseca i aktivno traži posao. Voljela bi, kaže, raditi u struci, no kako planira upisati doktorat, spremna je prihvatiti i bilo kakav posao.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • karlo.petrik:

    Ako ti zaradis u tih tvojih 12sati tjedno za potreban zivot i po tvome za provod, jednostavno lazes i farbas oci naivnima

  • Deleted user:

    Ne znam čemu ovi članci u VL-u. Zar se promovira kultura bježanja?

  • Deleted user:

    Baš sam se zabrinuo da danas neće biti članak o ljepoti iseljavanja iz zemlje. Izgleda da sam se prevario. Uvijek treba malo pričekati i ne donositi zaključke unaprijed.