Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

Raoul Tramontana (54), inženjer brodogradnje iz Rijeke, završio je u Ulsanu
06. siječnja 2015. u 20:00 86 komentara 57873 prikaza
Raoul
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/4

Prije desetak godina Riječanin Raoul Tramontana vratio se iz svijeta nadajući se da će kao inženjer brodogradnje naći posao u struci. No, iskustvo stečeno od Rumunjske do Bliskog istoka nije mu pomoglo, pa je 2004. ponovno odlučio spakirati kovčege.

– Završio sam fakultet koji je cijenjen, pa ga nisam želio "profućkati" i preživljavati iz dana u dan. Otišao sam raditi za nizozemsku kompaniju u Kinu – kaže Raoul. Potom je radio za nekoliko brodarskih kompanija, a otprije tri godine je u norveško-njemačkoj brodarskoj klasifikacijskoj kući za nadzor. Poslodavca otada nije promijenio, samo zemlju i brodogradilišta u kojima je radio. Sada je u Južnoj Koreji, u Hyundaijevu brodogradilištu u Ulsanu, najvećem na svijetu. Ondje je čak 100 tisuća zaposlenih, a ima i naših ljudi, koji su cijenjeni radnici.

Nepojmljivo prevariti državu

Korejci rade japanskim stilom, efikasnost je na najvišoj razini. I rade tako da nikome ne naštete, prije će se prodavač zabuniti na svoju nego na štetu kupca. Jako su kulturni, civilizirani, poštuju točnost; prevariti državu, to je za njih nepojmljivo. U svoju vladu imaju povjerenje jer donosi odluke u interesu svih – otkriva 54-godišnji Raoul.

U takvoj sredini, priznaje, lijepo je raditi i živjeti iako mu nedostaje obitelj. Oduševila ga je pristojnost stanovnika i poštovanje koje iskazuju starijima. Nema urlanja, psovanja, svi se smiju, duboko klanjaju za pozdrav. Zemlja je i prijateljski raspoložena prema strancima.

– Mi se prilagođavamo njihovoj kulturi i običajima, oni su, naravno, svjesni da je naša kultura drugačija, tako da ne zamjeraju "greške", više im je smiješno – govori Tramontana.

Neke su stvari jeftinije nego u Hrvatskoj, ali većina je ipak skuplja. Primjerice, jedna jabuka stoji 5,6 kuna, isto je s narančama, limunima, meso je skupo, kao i najmovi stanova i restorani za strance, ali su auti jeftini pa ih mijenjaju svake dvije-tri godine i na cesti nema starijih modela. Srednja je klasa izuzetno bogata, no i prosječna plaća radnika dovoljna je za ugodan život, a razlike nisu izražene – svi žive doista visokim standardom. Golf je, primjerice, jedan od najpopularnijih sportova i svatko si ga može priuštiti.

Šihta od devet do pet

– Za Hrvatsku kao da svi znaju. Mora se samo reći "Kruatija" jer, ako kažeš "Kroejša", pomisle na Rusiju, koju baš ne vole. Naš turizam reklamira se na TV-u, a kad se vrtjela ona sapunica koja se događa u Hrvatskoj, svi su "poludjeli" za "Kruatijom" – ističe Raoul te dodaje da mlađi za nas znaju i po Mirku Cro Copu, kojega obožavaju.

Dublin Min. satnica 8,5 eura Irska nova obećana zemlja: 'Plaće su puno bolje nego kod nas' HUBOL Rad u inozemstvu Hrvatsku napustio 91 liječnik! Država je izgubila 324,4 mil. kn

Plaćom je zadovoljan, a prema ugovoru, svi su mu troškovi pokriveni – stan, režije, telefoni, internet, benzin za auto, naravno Hyundai. No, Raoul više voli bicikl pa ga koristi i po brodogradilištu i za dolazak na posao. Do stana, a ondje su, kaže, svi gotovo jednaki njegovu od 140 "kvadrata", u neboderima, moderni i potpuno opremljeni, treba mu tek nekoliko minuta. Radi od 9 do 17 sati, u škveru i objeduje, a u slobodno vrijeme igra tenis, gleda hrvatske TV programe, obilazi grad, no u "điru" je više kad mu u posjet dođe obitelj.

– Korejci su nam ipak po nečemu slični, maheri su u "građenju mostova" za praznike pa njihove najdulje blagdane, Chusok (Dan zahvalnosti) i lunarnu Novu godinu, koji traju po pet dana, iskoristim, spojim sa slobodnim danima ili godišnjim i odem u Hrvatsku na tri tjedna. Put kući mi je četiri puta godišnje plaćen – kaže Tramontana.

>> Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Južna Koreja

Udaljenost 
OD RH: 8760 km


STANOVNIKA: 50,2 milijuna


BDP: 1305 milijardi USD

PROSJEČNA PLAĆA: 2195 USD

STOPA NEZAPOSLENOSTI: 3,4

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • Challenger:

    Triba im poslati naše političare pa se ubrzo neće hvalisati svojom ekonomijom!!

  • bajo2:

    suti tamo i uzivaj,upala ti kasika u med.jedi autove sta ce ti jabuke!

  • Deleted user:

    Pošaljemo im par hadezeovaca i esdepovaca i oda cijela Južna koreja u bankrot.