Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računi s autocesta

Tisuće Hrvata dobilo ovrhe iz Italije. Nitko ne zna trebaju li ih uopće platiti

Ilustracija
Goran Kovacic/PIXSELL
31.07.2023.
u 10:06

Na talijanskim autocestama u slučajevima u kojima naplata nije izvršena rampa će se podići, sustav snimiti registraciju, a korisnik naknadno dobiti račun

Samo prošle godine čak 4000 hrvatskih državljana dobilo je na kućnu adresu dopis tvrtke za naplatu dugovanja Nivi S.p.A ili njihove odvjetnice Eliane Baldi u kojemu ih se obavještava da su određenog datuma izašli s neke dionice talijanske autoceste Autostrade per l‘Italia bez da su platili cestarinu zbog čega sada dug moraju vratiti s kamatama, u roku od 15 dana. Nikome nije jasno mogu li Talijani tako slati račune i moraju li hrvatski državljani vratiti taj dug.

Na talijanskim autocestama u slučajevima u kojima naplata nije izvršena rampa će se svejedno podići, sustav snimiti registraciju, a korisnik dobiti obavijest s rokom i informacijama kako naknadno može izvršiti platiti, a u suprotnom slijedi dopis agencije za naplatu dugovanja, piše Jutarnji list.

I hrvatski europarlamentarac Valter Flego to pitanje postavio je u Bruxellesu, bezuspješno je, kaže, pokušao angažirati i hrvatsko veleposlanstvo u Italiji, a u ožujku su se sastali predstavnici europskih potrošačkih centara jer i građanima drugih zemalja stižu računi. Stav Bruxellesa je da države to moraju riješiti međusobno. Neki potrošači koji su primili obavijest, uspjeli su dokazati da su autocestu ipak platili, no u problemima su oni koji su platili gotovinom i vrlo vjerojatno bacili papirić.

VEZANI ČLANCI:

U Europskom potrošačkom centru Hrvatska (ECC) kažu kako im se u prvoj polovici ove godine obratilo petero Hrvata. I ECC je bio na sastanku u Italiji, s predstavnicima tvrtke Nivi S.p.A.. te Mrežom europskih potrošačkih centara. No talijanska tvrtka nije odustala od naplate. Kažu kako su sva potraživanja pravno utemeljena, no naposljetku su ipak odustali od odvjetničkih troškova.

"Potrošačima je ponuđeno da plate smanjeni iznos potraživanja, čime se predmet zatvara, što je većina potrošača i prihvatila. Izvjesno je da u suprotnome moraju poduzeti daljnje pravne korake, od kojih bi jedan mogao biti i individualno dokazivanje da je iznos za autocestu plaćen u sudskom postupku", odgovorili su Jutarnjem u Europskom potrošačkom centru te kažu kaže kako nemaju ovlasti provjeravati istinitost činjeničnih tvrdnji jedne ili druge strane.

Ne zna se dakle postoje li osnove da Nivi S.p.A. na ovakav način utjeruje dugove, čine li to u skladu s propisima te tko je zapravo odgovoran ako potrošač talijansku autocestu napusti bez plaćanja: potrošač ili Autostrade per l‘Italia koja mu je podignula rampu i pustila ga.

Komentara 31

Avatar pendreck
pendreck
10:27 31.07.2023.

Mislili proći mukte...a jbg ...

ZO
zoranos
10:32 31.07.2023.

I oko čega i čemu ovaj članak i pitanje iz naslova:"Dal treba platiti???" Jesi li se vozio cestom koja ima naplatu cestarine??? Jesi li platio tu cestarinu??? Nisi ili jesi ali si bacio račun! Ok i sada se čudiš što si dobio poziv da platiš??? Al stvarno zar mi stalno moramo tražimo rupe u propisima i gledati kako da izigramo iste? Mi bi sve besplatno, a kada mi prodajemo nešto (domaću hranu npr. na tržnicama), e onda to naplaćujemo kao da prodajemo zlato! Imamo domaću hranu koja je skuplja od prosijeka u EU kad se gledaju isti proizvodi - i to nije problem, ali zato je problem što se ne možemo besplatno voziti po Italiji!?!? MA DAJTE MOLIM VAS!

KI
kiseli
10:47 31.07.2023.

Evo ja sam među njima. Stiglo poštom prošli mjesec. 40 eura. Iz 2016 godine. Platio i dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije