Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Tako tuku u Koreji, devet sati dnevno...

vedran golec (1)
Foto: TKD Jastreb
1/5
25.10.2013.
u 13:40

“Ako želiš potražiti bit života, kreni na Istok...“, u tu filozofiju na svojoj se koži uvjerio Vedran Golec (24), hrvatski prvak u te-kvon-dou, donosi Max!

Nakon međunarodnog natjecanja statusa G2 po WTF-u “Chuncheon Korea Open 2013.” više od dva tjedna trenirali su na prestižnom sveučilištu Nazarene u gradu Cheonanu, donosi Max!

Nova iskustva s nama su podijelili Golec i Mesarov.

– Odradili smo jak G2 turnir, tamo proveli još pet dana, nastupili na drugom neplaniranom turniru u gradiću veličine Križevaca. Korejci ga zovu manjim turnirom, a veći je od našeg Croatia Opena koji je među jačima u Europi. Na kraju smo završili na sveučilištu Nazarene gdje smo 16 dana sparirali s najboljima – prisjetio se Golec. Na tom “manjem” turniru u Hamyangu pobijedio je korejskog favorita i time zaradio posebnu naklonost domaćih poklonika te-kvon-doa, sve redom sjajnih poznavatelja te borilačke vještine.

Obavezni predmet u školama

Te-kvon-do je korejski nacionalni sport, a u tamošnjim školama uobičajen kao matematika, što će reći – nezaobilazan. Uči se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a za vrhunske borce školuju se na po najvišim standardima na sveučilištima.

– Nismo mogli vjerovati da mi u Europi treniramo isti sport kao oni – komentirao je trener Mesarov.

– Teško je to uopće opisati onome tko nije doživio. Naši dečki odrade 15 turnira godišnje, njihovi 40. U Hrvatskoj prvenstvo traje pola dana, s ukupno 250 natjecatelja u svim kategorijama. Tamo traje 10 dana, a u jednoj kategoriji ima ih 500... i postoji 8 muških i 8 ženskih kategorija.

– Baš smo upali u njihovo leglo – potvrdio je Golec.

– Oni samo idu iz borbe u borbu. I tu dolazi do izražaja izdržljivost. Treniraju devet sati dnevno: 3x3 sata. Godišnje imaju 10 dana slobodno za ljetni odmor i 7 dana za Božić, ne priznaju bol. To im je mentalni sklop i način života.

Složili su se:

– Prije svega tradicija, zatim red, rad i disciplina! To se vidi u svakom kutu Koreje. Kod njih nema grafita ili potrganih košarkaških mrežica. Djeca su nevjerojatno odgojena, kao mali ljudi, a tako se i bore.

Golec je najjače osjetio intenzivni korejski tretman...

– Preživio sam to i ne dao Bog nikome – smije se.

– Naš domaćin, grandmaster Yoo omogućio je treninge na vrhunskom sveučilištu koja su inače zatvorena za strance. S nama su došla i četiri Rusa, ali zbog lošeg ponašanja i stava na kraju je ostao samo jedan. I ja sam bio iscrpljen i bolio me svaki mišić, ali odradio sam svaki trening.

Takav Golecov pristup Korejci su znali cijeniti. Trener koji, kako kažu, daje pohvale na kapaljku na kraju priče ipak ga je pohvalio, a odsad je na Nazareneu uvijek dobrodošao. Uz sportske taktike i tehnike, tvrde, naučili su i puno o kvaliteti života.

– Kad si gladan, umoran i kad ti je vruće, “ubio bi” da se ispružiš i za jastuk, a onda spavaš na podu – nizao je iskustva Mesarov i dodao da se on spasio i nešto prije vratio u Zagreb. U Koreji su ljeti temperature iznad 30°C, a to je i vrijeme monsunskih kiša pa je vlažnost zraka stopostotna. Običaj je spavati na podu, a pamtit će i specijalitete od sirovih morskih plodova.

– Ribu režu na trakice skupa s kostima pa “fino” krcka u ustima, a služe je uz ljute umake bez soli i začina – uz grimase i smijeh živopisno je opisao Vedran.

– Neću zaboraviti ni hobotnicu. Ako nije skuhana, i to živa, sirovu žvačeš 12 dana...

Skromni grandmaster i profesor

Najveći je dobitak što su kroz osobne katarze iskusili korejsku filozofiju:

– Dok je kod nas na zapadu bitno ono materijalno, njima je to sporedno, samo sredstvo, a imaju pet puta viši standard. Ponizni su i skromni – primijetio je Vedran. Za primjer je naveo grandmastera Yooa, majstora u više borilačkih vještina – 8. DAN u te-kvon-dou, 7. DAN u judu i 7. DAN u hapkidu, sveučilišnog profesora i nositelja katedre.

– S njim sam proveo više od dvadeset dana, a on to nije ni jednom spomenuo. To sve smo doznali tek uoči povratka...

– Znala sam dobro kamo ih šaljem – komentirala je glavna trenerica TKD kluba Jastreb Tamara Predegan.

– Željela sam da spoznaju nove vrijednosti, način života i vještine.

Naučeno u Koreji TKD Jastreb odmah je počeo primjenjivati u svom programu. Preslikali su pristup radu, trenažne programe i metodologiju, što se očitovalo prije svega na kondiciju i izdržljivost njihovih natjecatelja, a granice mladih “jastrebova” brzo su se pomaknule u dvorani u Rudešu. Vedran je baš prošlog vikenda na Izrael Openu G 1 statusa osvojio srebro i bitne bodove za put na OI u Riju 2016. Za taj olimpijski san htio bi još koji put “skočiti” u Koreju.

>> Te-kvon-do najtrofejniji je hrvatski ljetni sport

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije