Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumbov brod

Tajna stara 500 godina - Pronađena olupina čuvene Santa Marije

Santa Maria
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.05.2014.
u 22:52

Kolumbo je na legendarnom brodu prvi put doplovio do Amerike.

Više od 500 godina nakon što je Santa Maria, zapovjedni brod Kristofora Kolumba, potonula u havariji, olupina je napokon pronađena.

Potonuli brod lociran je nedaleko od obala Haitija, a njegovi ostaci predstavljaju jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića današnjice. Za ostatke olupine na toj lokaciji znalo se, doduše, još od 2003., no nitko nije imao pojma da je riječ o legendarnom brodu kojim je španjolski istraživač prvi put doplovio do obala Sjeverne Amerike. Detaljnijim istraživanjem ostataka plovila koji leže nekoliko stotina metara ispod morske površine, njihovom usporedbom s opisima Santa Marije, postalo je jasno da je riječ o glavnom brodu čuvene ekspedicije iz 1492. godine.

– Nema nikakve sumnje, to je Santa Maria. Usporedili smo olupinu s brodom koji je Kolumbo opisao u svojem dnevniku i sve se savršeno poklapa. I top koji je smješten na palubi upravo je specifična vrsta topa kojim je brod bio opremljen na svom putovanju – kaže Barry Cifford, jedan od voditelja istraživanja. Olupina broda nalazi se na području koje je u Kolumbovim zapisima naznačeno kao mjesto havarije tako da je izvjesno da je riječ o čuvenom brodu.

>>Kolumbo, Vespucci i protestantski svećenici oživjeli u muzeju

>>Kolumbo ipak nije bio prvi

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:40 14.05.2014.

A je li se taj brodić možda susreo s čuvenim barbom Horvatinčićem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije