Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINUTOST ZBOG POSKUPLJENJA

Svijet se priprema za novi superciklus cijena sirovina u post-pandemijskom razdoblju

Nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.05.2021.
u 19:41

Dok većina svijeta i dalje muku muči s pandemijom korona-virusa, brzi oporavaka bogatijih država ima veliki utjecaj na cijene sirovina koje su najviše u zadnjih 10 godina

U posljednjih godinu i pol pandemija koronavirusa zaustavila je većinu svjetskih industrija, no ne i tržište sirovina. I dok se diljem svijeta očekuje da će posljedice pandemije usporiti i unazaditi industrije, za tržište sirovine se predviđa u potpunosti drugačiji scenarij prenosi Poslovni.hr.

Prema Financial Timesu, ponovno nas čeka "superciklus" industrije kao što su ona bakra, željezne rudače, nafte, pšenice i kukuruza. Posljednji put je do ovakvog fenomena došlo prije 10 godina, a sada su cijene spomenutih sirovina dosegle najviše razine u povijesti. 

Skok cijena sirovina

U posljednjih nekoliko tjedana, porasle su cijene željezne rudače koja je ključna sirovina za proizvodnju čelika. Također, porasla je i cijena paladija, sirovine korištene u automobilskim katalizatorima za pročišćivanje ispušnih plinova, ali i drveta. I poljoprivredne sirovine su poskupjele, kao recimo žito, šećerne repa, suncokretove sjemenke i mlijeko. Cijena kukuruza najviše su u zadnjih osam godina, baš kao i cijene soje. U isto vrijeme, po prvi put od 2011., najznačajnijim industrijskim metalom, bakrom, se trguje iznad 10.000 po toni.

Dolazak novog "superciklusa"

Saad Rahim, glavni ekonomist Trafigure, jednog od najvećih svjetskih neovisnih trgovaca sirovinom, ističe kako bi na svijet utjecalo da se i Indija uključi u ovu industriju:Rahim također ističe kako je dolazak novog "superciklusa" od početka godine jasan svim ulagačima. Indeks koji prati kretanje cijena 24 sirovine, S&P GSCI prikazuje rast od 21 posto te je sigurno kako će to privući ulagače koji već 10 godina predviđaju novi superciklus. To znači da će se razdoblje visokih cijena produžiti zbog potražnje koja nadmašuje ponudu. 

Kineski i indijski utjecaj na industriju

Za post-pandemijski "superciklus" zaslužna je Kina koja ne samo da se brzo oporavila od korona-krize nego je i najveći potrošač sirovina. Također će na povrata u normalu ubrzati i brz oporavak europskog i američkog gospodarstva.

Iduća slagalica koja bi mogla dovesti do procvata industrije sirovina leži u tome kako će druga najmnogoljudnija država na svijetu, Indija, riješiti trenutačni gorući problem sa slučajevima korona-virusa. Indiju je treći val pogodio posebice teško pa je tako u ponedjeljak zabilježila više od 300.000 novozaraženih koronavirusom. 

Stručnjaci se pribojavaju kako su stvarne brojke još gore i da je stvarni broj zaraženih 10 puta veći nego što to pokazuju službeni podaci. No, Rahim ističe kako bi na svijet utjecalo da se i Indija uključi u ovu industriju:

"Ako ćemo vidjeti relativno brzo smirivanje epidemiološke situacije u Indiji, tada će se posložiti makroekonomski okvir kakav nismo vidjeli za našega života."

Utjecaj i na druge industrije sirovine

Osim na industriju sirovina, izgleda da je pandemija korona virusa utjecala i na potražnju prema gotovim proizvodima kao što su električni motori. Shodno tome, tijekom 2021. zbog visoke potražnje iz Kine udvostručila se cijena litij karbonata i litij hidroksida čime je prekinut pad od tri godine. Također, za 40% su skočile cijene rijetkih metala kao što je primjerice kobalt koji je neizostavan materijal za izradu baterija. 

"Imate superciklus u sirovinama za električna vozila, a povrh toga dodajte superciklus u industrijskim sirovinama i imate san svih rudarskih kompanija", osvrt je Simona Mooresa, direktora konzultantske firme Benchmark Mineral Intelligence. 

Također je porasla i cijena sirovina korištenih u proizvodnji klasičnih automobila s benzinskim motorima pa je tako cijena paladija porasla na rekordnih 3000 dolara bez obzira na najstrože standarde emisije ispušnih plinova u Kini i Europi. Ne stoji loše ni industrija nafte koja je od početka godine dosegnula cijenu koju je imala prije pandemije, a predviđa se i nastavak tog rasta. 

 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
20:10 04.05.2021.

And the winner is... Plandemija teće po planu!

HA
Hanok
22:11 04.05.2021.

Bit će cijena koliko potražnja. Očekujem niže cijene u supermarketima čim se restorani otvore.

PR
prokurator
09:28 05.05.2021.

ekonomija stala, ali cijene išle gore u hrvackoj, praktički svega. građevinski materijali, gorivo je sada takoreći na povijesnoj najvišoj cijeni, onda cijena transporta gura cijene prehrambenih proizvoda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije