Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULTIMATUM PRIRODE

“Svijet ide u posve krivom smjeru”

Konferencija
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL
04.12.2018.
u 08:23

Mi smo posljednja generacija sposobna zaustaviti klimatske promjene koje su u tijeku, ali i prva koja će osjetiti posljedice

Čak 80 posto električne energije u Poljskoj proizvode elektrane na ugljen, a Katowice, gdje je počela konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP24) koja traje sve do 14. prosinca, grad su rudnika ugljena. Poljska vlada dopustila je i dvjema kompanijama koje se bave proizvodnjom ugljena da sudjeluju u sponzoriranju dvotjedne konferencije UN-a kojoj prisustvuje 200 zemalja. Na njoj će se raspravljati o Pariškoj konferenciji o klimi na kojoj su 2015. se države sudionice obvezale kako će se zauzeti u zaustavljanju klimatskih promjena koje prouzrokuje čovjek.

– Imati kompanije ugljena kao sponzore summita o klimi najgori je mogući znak u najgorem mogućem trenutku. To je kao da duhanska tvrtka sponzorira savjetovanje o štetnosti pušenja za zdravlje – kazao je direktor Greenpeacea za srednjoistočnu Europu Robert Cyglicki. Početak sastanka koji bi trebao ubrzati provedbu zaključaka Pariške konferencije nije baš bio obećavajući.

Mijenja se i politička “klima”

U međuvremenu se i politička klima u svijetu izmijenila dolaskom u Bijelu kuću Donalda Trumpa koji je isključio SAD iz Pariškog sporazuma, ali klima je pokazala svoju narav. Ne pamte se klimatske katastrofe kao one koje su ove godine pogodile svijet. Sudari s vremenskim nepogodama sve su teži i smrtonosniji te ih se ne može ignorirati.

– Svijet je krenuo krivim pravcem u projektu sprečavanja klimatskih promjena – riječi su glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa kojima je otvoren skup u Katowicama. Nakon serije zabrinjavajućih izvješća o klimatskim promjenama potrebno je drastično smanjiti emisiju stakleničkih plinova. Premda svjedočimo katastrofalnim klimatskim sudarima koji izazivaju kaos u cijelome svijetu, još uvijek ne činimo dovoljno i dovoljno brzo u sprečavanju utjecaja na klimu koji izazivaju katastrofe, upozorio je Guterres.

– Prijetnja koja je pred čovječanstvo stavila promjena klime nije nikada bila tako teška – izjavila je izvršna tajnica konvencije UN-a o klimatskim promjenama (UNFCCC) Patricia Espinosa. To znači da moramo učiniti mnogo više nego do sada, a COP24 bi to trebao omogućiti, kazala je Espinosa. Organizacija Greenpeace poručuje sudionicima sastanka u Katowicama da “imamo samo 12 godina da spasimo planet” i zbog toga poziva da konferencija iznese “ambiciozne planove”.

– To je krucijalni trenutak za sve nas, pravi test za čovječanstvo – izjavila je izvršna direktorica Greenpeace Internationala Jennifer Morgan.

Konferencija
1/8

Izvješće IPCC koje je prije nekoliko tjedana načinila grupa više od stotinu međunarodnih znanstvenika upozorava kako nema mnogo vremena da se zaustave klimatske promjene. Pa i ono koje su sastavile američke agencije na zahtjev Kongresa pokazuje da su učinci globalnog zatopljenja katastrofalni.

Globalna temperatura povećala se za jedan Celzijev stupanj u odnosu na predindustrijsku eru, 2040. mogla bi biti viša za stupanj i pol, a već 2050. mogla bi biti dva stupnja viša nego u predindustrijskoj eri. Možda ima onih koji smatraju da taj rast globalne temperature nije katastrofalan, ali to znači daljnje otapanje leda na sjevernom polu, a to znači da će more narasti za 56 cm i ugroziti mnoge koji žive na obali. Čak 37 posto ukupnog stanovništva na zemlji tako će zbog povećanja temperature biti u opasnosti od velikih toplinskih udara svakih pet godina. Više od 400 milijuna ljudi bit će izloženo velikim sušama, mnoge će životinjske vrste nestati…

Treba biti pet puta brži

Što bi trebali učiniti sudionici sastanka COP24 u Katowicama? Zauzeti se da će do 2020. usuglasiti nacionalne planove o klimi kako bi zaustavili rast temperature koja ne bi smjela prijeći granicu od +1,5°C između 2030. i 2052. godine. Djelovanje u zaustavljanju povećanja temperature mora biti pet puta brže nego do sada. Znanstvenici u izvješću ICC spominju da je ovo posljednja generacija sposobna zaustaviti klimatske promjene koje su u tijeku, ali i prva koja će osjetiti posljedice.

Svjetska banka najavila je da će uložiti 200 milijardi dolara u razdoblju od 2021. do 2025. u projekte kojima će se smanjiti emisija stakleničkih plinova. U posljednjih pet godina samo je pet posto globalnih ulaganja bilo vezano za zaštitu klime.

Trumpova Amerika potvrdila je izlazak iz Pariškog sporazuma o klimi, a industrija SAD-a jedna je od odgovornijih za emisiju stakleničkih plinova. No nisu svi u SAD-u na Trumpovoj liniji, dapače Kalifornija je donijela odluku kako će od 2020. sve nove zgrade do tri kata morati imati solarne panele. To što SAD službeno ne želi biti u pariškom klimatskom klubu ne znači da će svi nastaviti štetiti globalnom zagrijavanju.

Svijest o zaštiti okoliša raste. I papa Franjo kaže da je očuvanje stvorenoga neophodno jer klimatske promjene dovode do novih ratova. Paket iz Katowica trebao bi ubrzati i provođenje zaključaka iz Pariza u zaustavljanju procesa globalnog zagrijavanja.

Pogledajte video: Poplava u Bagdadu

Komentara 7

OK
okvarbudovič
14:11 04.12.2018.

ide sve u 3 pm.

DU
Deleted user
08:58 04.12.2018.

klima je sama po sebi promjenjiva.....

MO
morejeslano
10:28 04.12.2018.

Ova propagandna mašinerija o promjeni klime je već suluda. Sve je započelo sa Al Gorovim filmom. Po njemu bi danas već nestale ledene kape na polovima, izumrli polarni medvjedi (danas im je populacija veća nego ikada), Venecija i Nizozemska plivale u vodi. Ništa od toga se nije ostvarilo. Ta propaganda i trošenje milijardi za smanjenje co2 ne vodi ničemu. Bolje bi im bilo da smanje zagađenje zabranom pesticida i uvedu zakone o ambalaži itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije