Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neuspjeh socijaldemokrata

I Švedska gura EU udesno – Prema izlaznim anketama uspon ekstremne desnice

Foto: Reuters
1/6
09.09.2018.
u 22:23

“Švedska više neće biti zemlja s ljudima plave kose i plavih očiju”, očajan je vođa protueuropskih Švedskih demokrata

Na izborima za parlament u Kraljevini Švedskoj, ključnima za Europu i daljnja politička kretanja na Starom kontinentu, danas je najjača stranka s oko 26 posto glasova ostala Socijaldemokratska stranka premijera Stefana Löfvena, ali je to njezin najslabiji rezultat od 1908.

Prema izlaznim anketama, druga s 19,2 posto glasova je desničarska protueuropska stranka Švedski demokrati Jimmiea Åkessona (39), a treća je stranka Umjerenih konzervativaca čelnika Ulfa Kristerssona s 19 posto glasova. 
I u Švedskoj, koja je do 19. stoljeća bila jedna od najsiromašnijih zemalja, a sada je među prvih 20 u svijetu po dohotku po stanovniku i ima socijalnu državu koja je primjer svijetu, u porastu je konsenzus prema protueuropskoj i suverenističkoj stranci.

Pad vladajućih

No, na nekim izbornim mjestima došlo je do sučeljavanja desničara iz Pokreta nordijskog otpora koji su upali na izborna mjesta u Bodenu, Ludviku i Kungalvu. Prema listu Svenska Dagbladet predstavnici druge krajnje desničarske stranke Alternativa za Švedsku tvitovima su prekršili izbornu šutnju.


No, neminovni je uspjeh Švedskih demokrata, stranke osnovana 1988. (i s članovima neonacističkih pokreta) i koja je proživjela više promjena, neće moći sastaviti vladu, jer je s manje od šest posto glasova prije osam godina došla najprije na 13% glasova 2014., a sada se približila 20 postotnom konsenzusu. Istina, točni rezultati će se tek znati nakon prebrojavanja listića, tim više što dva exit polla daju dvije različite vrijednosti za Švedske demokrate. 
 Šveđani, kojih ima nešto manje od 10 milijun, a na birališta je pozvano oko 7,5 milijuna izabrali su 349 parlamentaraca, a parlament (Riksdag) će izabrati novu vladu.

Foto: Reuters

No, bit će teško sastaviti vladu bez “pomoći” neke stranke iz suprotne koalicije. Naime, ni koalicija lijevog centra (Zeleni, Ljevica, Socijaldemokrati), kao ni koalicija desnog centra (Umjereni konzervativci, Centar, Liberali i Demokršćani) neće, čini se, dobiti više od 40% glasova. Desni centar je po izlaznim anketama na 39,6, a lijevi centar na 39,4 posto glasova. A, obje koalicije najavile su kako nemaju namjeru sastaviti vladu s desničarima čelnika Åkessona.
 Pitanje izbjeglica kojih je 2015. u Švedsku stiglo 163 tisuće, bilo je ključno u predizbornoj kampanji, premda se govorilo i o socijalnoj državi i porezima. Počevši od 2016. uvedene su strože mjere za prihvat stranaca i od tada nije ih ušlo više od 25 tisuća godišnje, ali njihov život u Švedskoj je i dalje ključna tema političke rasprave. 


Zdravstvo je prioritet

“Švedska neće biti više zemlja s ljudima plave kose i plavih očiju”, kazao je Åkesson i optužio vladu da nije učinila dovoljno da integrira strance. Mnogi listovi pišu reportaže iz gradskih predgrađa, kao što je Alby u predgrađu Stockholma, gdje žive muslimani i u koja rijetko ulazi i policija.

“Ovdje smo u Bagdadu, a ne u Stockholmu”, kaže jedna stanovnica predgrađa. Bez obzira na to što je migracija dominirala političkom raspravom, za Šveđane je to pitanje tek na trećem mjestu. Zanimljivo je da je u državi uzoru glede socijalne skrbi najvažnije pitanje zdravstvo, pa školstvo. Šveđani se žale na predugo čekanje, kao i na nedostatne uvjete rada u zdravstvu. Glede školstva, premda je 47% mladih između 25 i 34 godine fakultetski obrazovano, te što Švedska troši čak 7 % BNP-a za školstvo, ocjenjuju rezultate studenata lošima pošto su pali na 14 mjesto po testu PISA. 
Oni koji su glasovali za Švedske demokrate nisu glasovali samo protiv izbjeglica, već i protiv EU, a to je ono što najviše zabrinjava tradicionalne stranke. 

Komentara 92

BL
Bluefull
18:30 09.09.2018.

Extremna desnica za tebe libtarda i levičara Silvio a za normalne ljude to su borci za očuvanje slobodne Švedske , njenih ljudi i kulturnih vrijednosti. Silvio vi ste prošlost , polako ali sigurno ...pljuc

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
18:01 09.09.2018.

Katastrofa , stranke koje pokušavaju sačuvati Evropu nazivaju se desničarske i protueuropske ! Ovo ti je kao u RH . Najveći fašisti sebe nazivaju antifašistima ! Jel tako Staziću ??

MA
malitrn
17:43 09.09.2018.

Stranke koje bi uništile europu pomoću islama i "izbjeglica" su europske , a one koje žele da europa ostane europska su protueuropske ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije