Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Djevojčica prosvjeduje ispred švedskog parlamenta: 'Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima'

Prosvjedovat će do 9. rujna, kada se u Švedskoj održavaju izbori u nadi da će skrenuti pozornost na klimatsku krizu i navesti vlast na promjene
05. rujna 2018. u 10:50 6 komentara 1037 prikaza
Foto: Instagram screenshot

Greta Thunberg je 15-godišnja aktivistica koja je odlučila nakon povijesno najvrućeg ljeta u Švedskoj, prosvjedovati ispred švedskog parlamenta ne bi li natjerala političare da poduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

"Zašto bih išta učila u školi kada učitelji ne obraćaju pozornost na činjenice. Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima. Moja je moralna dužnost poduzeti sve što mogu", objašnjava djevojčica razloge svog štrajka.

Prosvjedovat će do 9. rujna, kada se u Švedskoj održavaju izbori u nadi da će skrenuti pozornost na klimatsku krizu i navesti vlast na promjene.

"Vrlo sam impresionirala s Gretinom hrabrošću i odlučnošću", izjavljuje zastupnica švedske 'Zelene' stranke, Janine Alm Ericson, a zanimljiva je i činjenica da je sada stranka za 6 posto više podržana u javnosti zbog Gretinog prosvjeda.

"Želim da političari postave pitanje klime kao prioritet, da se usredotoče na klimu i pristupe joj kao kritičnom pitanju", naglašava djevojčica.

Prosvjedu se između ostalih, pridružila i 45-godišnja art direktorica, Stella d'Ailly. "Osjećam se kao da umirem ako ne prosvjedujem. Švedske je možda dobro organizirana u recikliranju, na primjer, ali ne činimo ništa vezano za plastične boce i pakiranja. Trebamo drastičnu promjenu", zaključuje.

Suša dramatično upozorenje Uragani će postati jači, suše i poplave češće, a pitka voda vrijedit će više nego suho zlato

Unatoč prosvjedu, Gretin otac tvrdi da nije zanemarila školske obaveze, odnosno da je napisala puno zadaća, a i pročitala tri knjige.

"Greta nas je prisilila da promijenimo svoje živote", priča o svojoj kćeri njen otac Sante, "Nisam imao pojma o klimi. Počeli smo je istraživati i čitati knjige o njoj – i Greta ih je pročitala".

Na pitanje ljudi ne bi li se trebala nalaziti u školi, odlučno pokazuje na svoju torbu i odgovara "Ovdje su mi knjige, no kad malo bolje razmislim : Što propuštam? Što ću novo naučiti u školi? Činjenice više nisu važne, političari ne slušaju znanstvenike, zašto da onda ja učim?"

klimatske promjene Novo istraživanje Kako bi se klima na Zemlji mogla oteti kontroli

Djevojčica boluje od Aspergerova sindroma, koji je u prošlosti utjecao na njeno zdravlje. No, ona svoje stanje ne promatra kao bolest, već kao dar koji joj je pomogao prepoznati čovjekov sve veći utjecaj na klimatske promjene.

"Nije me briga što ću imati problema u školi sve dok vjerujem da i pojedinac može nešto učiniti", hrabro zaključuje Greta.

Izvor: The Guardian

>> Pogledajte i video - Kako se građani nose s toplinskim valom

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Avatar MilanZoranovic
    MilanZoranovic:

    jadno dijete opranog mozga najvjerojatnije od strane roditelja a izgledno i od profesora..

  • aabbcc:

    Blese, klimatska kriza ce im biti doma sad kad pocne grijanje ima da se smrznu al briga njih za miljo doma oni zive negdje u kosmosu .