Naslovnica Vijesti Svijet

‘Muslimani su najveća prijetnja Švedskoj od Drugog svjetskog rata’

Vladajući socijaldemokrati u svom predizbornom manifestu jedino što su mogli obećati dodatni je tjedan slobodnih dana za roditelje.
04. rujna 2018. u 12:54 114 komentara 23814 prikaza
Jimmie Akesson
Foto: Reuters/Pixsell

U jeku drastičnih promjena u raspoloženju među biračima i u političkim odnosima, pet dana prije općih izbora koji će se održati u nedjelju, 9. rujna, prema svim anketama, antiimigrantska krajnje desničarska stranka Švedski demokrati mogla bi ostvariti najbolji rezultat ikada na općim izborima u ovoj zemlji. Preskočila je pritom umjerenu desnicu i postala druga najveća stranka u Švedskoj s 19,5 posto glasova.

DNEVNIK S HADŽA Na putu u Meku oslobodio sam se zagrljaja ovog svijeta. Razlike su izgubile smisao

Raste rejting demokrata

Čak i ako ta brojka padne za nekoliko postotaka, zastupnička mjesta dovest će do toga da je skoro nemoguće formirati vladu u Švedskoj, bez bar pasivne podrške ili neka vrsta dogovora između lijevog i desnog centra. Socijaldemokrati, koji su dominirali na švedskoj političkoj sceni od tridesetih godina prošlog stoljeća, plaćaju cijenu nakon što su pružili dobrodošlicu za više od 300.000 tražitelja azila od 2015. godine, što je najveći broj u Europi po glavi stanovnika i švedsku populaciju dovodi do više od 10 milijuna.

Hodočašće u Meku 'Ovaj dan čekam već 50 godina. Sada mogu i umrijeti – idem u raj'

Iako su ekonomski indikatori Švedske izgledali sjajno, nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih deset godina, prognozira se rast od oko tri posto u 2018., nejednakost u visini dohotka raste brže nego u bilo kojoj drugoj državi OECD-a, kao trn u oku nacije koja se dugo ponosila svojim vrijednostima jednakosti. Mattias Karlsson, glavni ideolog Švedskih demokrata, kaže da su imigranti jedna od dvije grupe, koje njegova partija najteže privlači. Lider stranke Jimmie Åkesson jednom je opisao kako sve veći broj muslimana u Švedskoj vidi kao “našu najveću vanjsku prijetnju od Drugog svjetskog rata”. Ta njegova izjava, prema najnovijim anketama, podigla je rejting stranke.

istraživanje Djeca su prvi put u povijesti siromašnija od svojih roditelja

Vladajući se boje poraza

Za Švedsku je, zasigurno, prijelomna točka bila izbjeglička kriza 2015. godine, a glasači su sve otvoreniji u izražavanju zabrinutosti nakon što je njihova zemlja prihvatila toliko velik broj izbjeglica. U strahu od gubitka izbora i najlošijeg rejtinga u povijesti, švedska vladajuća Socijaldemokratska stranka u svom predizbornom manifestu jedino što je mogla obećati dodatni je tjedan slobodnih dana za roditelje.

>> Pogledajte i koja se oružja proizvode u Hrvatskoj

[video: 26443 / Oružja koja se proizvode u Hrvatskoj]
Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Današnji prosječni Šveđanin ima strah od ulice, javnih bazena, knjižnica, podzemne željeznice, čak i bolnice u Švedskoj postaju opasne zone jer sukobi bandi u i oko geta često završavaju u bolnicama. Švedska policija konstantno širi nesigurne zone i te nabrojane ... prikaži još!ne javne ustanove u mnogim gradovima su na listama zbog konstantnih incidenata. Etnički Šveđani su sve zabrinutiji zbog katastrofalne sigurnosti u Švedskoj. Jedna trećina Šveđanki se boji izlaziti van noću zbog straha od napada i silovanja. Muslimanski imigranti čine 5% švedske populacije, a u silovanjima danas sudjeluju sa 85%. Što Šveđanima vrijedi visok standard kada su sami sebe stjerali u ograđene i oružjem zaštićene zajednice. U mnogim švedskim gradovima organizirale su se grupe za samozaštitu, dok u drugima zapošljavaju privatne zaštitarske tvrtke kako bi zaštitili svoje susjedstvo. Dižu se ograđene zajednice gdje privatne zaštitarske tvrtke patroliraju na zidovima. Nema načina za resetiranje Švedske na stanje od “prije”. Migranti i njihovi potomci su budućnost Švedske, razmnožavaju se deset puta brže od autohtonih Šveđana, a sama švedska ljevica živi od glasova migranata i njihovih potomaka. Progresivci su učinili nepopravljivu štetu švedskom nacionalnom biću i povratka nema. Švedska je za sve liberale i ljevičare trebala biti uspješni projekt multikulti društva, a izgradilu su svjetsku prijestolnicu silovanja. Švedska je dokaz da je liberalizam fatalna bolest s civilizacijsko-suicidalnim ishodom.

 • TEUTA:

  Ne samo Svedskoj !

 • niwrad:

  Kad masa stranaca bez identiteta uđe na teritorij druge države, oni koji upravljaju sustavom državne prisile, a.k.a. političari, imaju samo jedan zadatak. Usmjeriti silu prema njima i zaustaviti ih, pošto ti stranci nemaju nikakvu imovinu, rodbinu, prijatelje na tom teritoriju ... prikaži još! te ne mogu zadovoljiti egzistencijalne potrebe poput krova nad glavom ili prehrane, zbog čega predstavljaju ogroman sigurnosni rizik za imovinu ili živote građana. No što političari čine? Oni silu usmjeravaju prema imovini građana i to tako da strancima besplatno dijele javne robne zalihe, gotovi novac građana, smještaj na teret građana i druge resurse tih građana. Drugim riječima, umjesto da štite vlastite građane i njihovu imovinu od ugroze tih stranaca, političari usmjeravaju silu prema imovini građana i stavljaju je na besplatno uživanje strancima. Takvo ponašanje političara ekvivalentno je ponašanju zaštitara kojeg bi vi angažirali da vam štiti kuću, a on bi stvari iz kuće besplatno dijelio nepoznatim ljudima s ulice, i još ih pustio da šetaju po vašem dvorištu i tako ugrožavaju članove vaše obitelji. Kad će građani konačno početi današnje političke elite pospremati iza rešetaka?