Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PIR POD NADZOROM Mirko Norac ženi se Jelenom Midenjak

Svadba 3. siječnja, sloboda za 3 godine

26.12.2008.
u 19:58

U obiteljima generala Mirka Norca i njegove buduće supruge Jelene Midenjak, zubne liječnice iz Sinja, u tijeku su posljednje pripreme za svadbeni pir, koji će se 3. siječnja održati u restoranu u Gospodarskoj zoni Dugopolje. Doznajemo da će na piru biti tristotinjak uzvanika, rodbine i prijatelja mladenaca, a cijeli događaj će osiguravati nekoliko umirovljenih specijalaca.

Šest dana izvan zatvora
Za nešto više od mjesec dana navršit će se devet godina otkako je Mirko Norac u zatvoru, a na slobodi bi mogao biti za najviše tri godine.

Na dva odvojena suđenja nekadašnji alkarski vojvoda osuđen je zbog ratnih zločina počinjenih u Gospiću i u Medačkom džepu. Presude na 12 i sedam godina zatvora uskoro bi trebale biti spojene te će iznositi 14 ili 15 godina, ali će Norac vjerojatno iz zatvora izaći ranije.

Mesić odlučuje
Da bi se mogao vjenčati, Mirko Norac je odustao od korištenja dopusta za Božić. Odlučio je umjesto toga iskoristiti propisanih šest dana na slobodi.

Nakon što se vjenča, Norac će vjerojatno imati svaki drugi vikend slobodan.

Kad dvije kazne budu spojene, moći će kratko nakon toga tražiti pomilovanje te u zatvoru ostati i kraće od dvije-tri godine.

O tome bi mogao odlučivati predsjednik Mesić, čiji mandat traje još nešto više od godinu dana.



Dar i za izlazak iz zatvora

– Mirku neću darovati ništa skupo, mora mi nešto ostati da mu kupim vrijedan dar za dan kada će izlaći iz zatvora – rekao je Miro Laco, budući Norčev kum i njegov nekadašnji suborac. Miro Laco je, prema glasinama o Norčevoj predaji, posredovao između svog nekadašnjeg ratnog druga i vlasti dogovarajući što bezbolniju predaju. Kada je 30. svibnja ove godine županijski sud u Zagrebu osudio Norca, a oslobodio generala Rahima Ademija, Laco je bio šokiran. Očekivao je oslobađajuću presudu za svog prijatelja, kazavši da je Mirko Norac samo žrtva nesretnih okolnosti i politike. Sud je, međutim, mislio drukčije.


Na stolu domaći specijaliteti

Na svadbenom će se stolu, uz domaće specijalitete, naći i vino što su ga pripremile obje obitelji, ali i druga vrhunska vina. Dakako, predjelo na piru bit prvoklasni pršut i sir, a poslije i druge delicije karakteristične za ovo podneblje i običaje. Obred vjenčanja obavit će se u crkvi Gospe Sinjske. Mladence će vjenčati fra Bože Norac Kljajo, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, generalov susjed u Otoku, koji ga je često posjećivao u zatvoru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije