Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sud odlučio: Poljaković nije diskriminirao homoseksualce!

Svatko ima pravo reći što misli i u što vjeruje, pa i ako je jedini ili u krivu
01. prosinca 2014. u 22:45 52 komentara 2119 prikaza
poljaković
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

“Homoseksualnost je bolest” dopušteno je reći u kontekstu političke tribine kako je to u studenom 2012. u organizaciji Hrasta rekao prof. dr. Ivan Poljaković. Drukčije bi bilo da je to rekao kao predavač pa da to utječe na odluku tko bi mogao biti zaposlenik ili student fakulteta. Stoga je sudac Ivica Veselić sa Županijskog suda u Zagrebu odbio zahtjev udruge za ljudska prava “Socius” da se profesora kazni sa 30.000 kuna temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, zabrani mu se javno djelovanje za procesa te presuda objavi gdje oni žele.

Za suca tu nije riječ o diskriminaciji, već o stavu koji se temelji na korištenju prava na slobodu izražavanja koje nije u suprotnosti s Ustavom, zakonima RH i Europskom konvencijom. Dakle, suprotno onome što je tvrdila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kad je javno osudila što sveučilišni profesor “zagovara kršenje zakona i nepriznavanje vrednota” zaštićenih propisima. Profesor je odlukom rektora Ante Uglešića bio i suspendiran, ali je intervencijom odvjetnika Darija Čehića, koji ga je zastupao i na sudu, to ubrzo ukinuto.

Poljaković se branio da nije ušao u zonu koju je Europski parlament u rezoluciji iz 2006. nazvao homofobijom, obilježja čega su iracionalni strah, odbojnost, govor mržnje, poticanje na diskriminaciju, ismijavanje i verbalno, psihološko i fizičko nasilje. On je samo izražavao svoj katolički svjetonazor, tvrdio je pozivajući na poštovanje njegova prava na slobodu mišljenja i izražavanja te slobodu savjesti i vjeroispovijesti.

Reći da je homoseksualnost bolest proizlazi iz nazora da je nesukladna sa suštinskom funkcijom ljudske spolnosti. Patrijarh SPC-a Irenej, kao i Rijaset Islamske zajednice u RH rekli su isto. I u međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije iz 2010. govori se o terapiji homoseksualnosti kod osoba koje boluju od nesigurnosti u svoj rodni identitet ili spolnu orijentaciju, isticao je Poljaković.

Zaštitivši jedno od temeljnih ljudskih prava, sudac je obrazložio: “Sloboda izražavanja znači pravo svakog pojedinca reći što misli i u što vjeruje da je istina, to je pravo biti sam u mišljenju i to je pravo biti u krivu.” Socius se može žaliti Vrhovnom sudu.

>> Ilčić: Hrast ulazi u koaliciju s HDZ-om. Predsjedništvo: Ilčić krši Statut

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • bakulušić:

    Dobra je vijest da u ovoj lijepoj a tužnoj državi barem ponekad bljesne glas razuma i nade. Dakle, ne ide sve po zlu. I to je ohrabrujuće.

  • retfala:

    ako homoseksualnost nije bolest ili u najmanju ruku poremećaj onda nije ni kuga...