Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Snimke i iskazi ostaju jer su zakonit dokaz

Obrana na odluku suda ima pravo žalbe, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud. Dok ne riješe žalbu, nema odluke o optužnici
13. listopada 2015. u 23:30 11 komentara 2277 prikaza
18.09.2014., Zagreb - Raspravom o Izvjescu o radu Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa za 2013. godinu nastavljena je 14 sjednica Sabora RH. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev obrane Nade Čavlović Smiljanec, koja je tražila da se iz spisa izdvoje neki dokazi kao nezakoniti. Konkretno, obrani su bile sporne snimke tajno snimljenih razgovora te iskazi svjedoka koji su u istrazi ispitani u USKOK-u bez nazočnosti branitelja optuženika.

Zato je obrana tražila da se ti dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti, a cijeli taj potez može se shvatiti kao manevar kojim se odgađa odluka o pravomoćnosti optužnice, odnosno početak suđenja. Naime, snimke tajno snimljenih razgovora napravljene su na temelju naloga suca istrage i samim time smatraju se valjanim dokazom.

Što se tiče iskaza svjedoka, prema važećem ZKP-u nazočnost branitelja optuženika pri ispitivanju svjedoka u USKOK-u nije predviđena ZKP-om. Zbog toga je sud odbio zahtjev obrane, koja na tu odluku suda ima pravo žalbe. O žalbi će odlučivati Vrhovni sud, a dosadašnja praksa u sličnim situacijama kaže da će im za tu odluku trebati nekoliko mjeseci. A dok Vrhovni sud ne odluči o žalbi, neće biti odluke o pravomoćnosti optužnice ni početka suđenja.

>>Idući tjedan odluka o pravomoćnosti optužnice protiv Nade Čavlović Smiljanec

>>Biloš političare tražio da urgiraju kod poreznika

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kako je lijepo tražiti izuzeće snimaka i iskaza svjedoka uzetih bez obrane! a istovremeno protiv sanadera iste koristiti. lijepo je licemjerje pokazala partija. mi inače čekamo linića. kad on padne, pada i cijela riječka hobotnica. koja je već prerasla u ... prikaži još!sla u divovsku lignju.

 • Avatar johny21
  johny21:

  Da, zamisli da dođeš na sud i kažeš da se uklone dokazi koji te inkriminiraju! Hoće li napokon i Linić pasti!

 • Avatar johny21
  johny21:

  Zašto mediji ne pišu o ovakvim slučajevima poštenih SDP-ovaca?