Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas odluka o optužnici

Biloš političare tražio da urgiraju kod poreznika

16.05.2014., Zagreb - Raspravom o zakonu o zastiti na radu Sabor RH  nastavio je 13. sjednicu. Nada Cavlovic Smiljanec.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.10.2015.
u 08:02

USKOK smatra da troje političara nije bilo svjesno protupravnosti svog djelovanja jer im je Biloš predočio netočne podatke

Tko može na zajedničku intervenciju kod šefice Porezne uprave u Osijeku natjerati Matu Radeljića, aktualnog savjetnika predsjednice Republike za unutarnju politiku, Biljanu Borzan, SDP-ovu europarlamentarku, i Ivana Vrdoljaka, HNS-ova ministra gospodarstva? Odgovor na to pitanje je – Željko Biloš, osječki poduzetnik, a predmet intervencije koja se događala od srpnja 2012. do svibnja 2013. postao je sastavni dio optužnice koju je USKOK u lipnju ove godine podigao protiv Biluša, Nade Čavlović Smiljanec, bivše ravnateljice Porezne uprave, te Ružice Kovačević, bivše pročelnice osječke Porezne uprave. O pravomoćnosti te optužnice danas će se odlučivati na zagrebačkom Županijskom sudu, a njezin sadržaj razotkriva kako zapravo funkcioniraju hrvatski gospodarstvenici, koje trče pod političke skute i od političara traže pomoć čim se nađu u ozbiljnim financijskim problemima.

U konkretnom slučaju problem je bio što se Biloševa tvrtka OLT našla pred blokadom i ovrhom zbog poreznog duga od 27,1 milijun kuna, a pokušavajući se spasiti, Biloš se obraćao osječkim političarima bez obzira na stranačku im pripadnost, tražeći od njih da urgiraju radi prolongiranja te otpisa dijela duga, prvo kod Ružice Kovačević, a zatim i kod Nade Čavlović Smiljanec.

Analizirali dokaze

Kako i što je Biloš razgovarao s Radeljićem, Biljanom Borzan i Vrdoljakom, snimljeno je na snimkama tajno snimljenih razgovora koji su sastavni dio optužnice, no ni Radeljić ni Borzan ni Vrdoljak zbog svojih intervencija nisu završili na optuženičkoj klupi. Njih su troje ispitani u istrazi i tada su svjedočili kako su primarno željeli pomoći OLT-u da ne ode u stečaj, a sve kako bi se spasila radna mjesta u tvrtki koja je bitna za Osijek. Analizirajući prikupljene dokaze, USKOK im je povjerovao, i to zbog toga, navodi se u optužnici, što je Radeljiću, Borzan i Vrdoljaku Biloš predočavao netočne podatke o poslovanju i stvarnom stanju OLT-a. Stoga je USKOK smatrao da kod spomenute trojke nije postojala svijest o protupravnosti zahtjeva koje su oni prenosili dalje. Konkretnije, Biloš je preko Radeljića, koji je u to vrijeme radio na Osječkoj televiziji, čiji je vlasnik Biloš, tražio da Borzan intervenira kod Ružice Kovačević i Nade Čavlović Smiljanec. U to vrijeme bilo je doneseno rješenje o ovrsi nad OLT-om zbog naplate poreznog duga, a Biloš je tražio da mu se mimo zakona omogući da plati samo glavnicu poreznog duga te da mu se otpišu kamate od 8,3 milijuna kuna.

Razgovori s ministrom

Tvrdio je da će OLT uskoro dobiti kredit kojim će otplatiti sporna dugovanja. Zato je preko Radeljića tražio pomoć od Borzan, tvrdeći da je OLT-ov zahtjev za otpis kamata neosnovano odbačen iako to nije bila istina.

Nadalje, posredstvom Radeljića tražio je da se Borzan za pomoć obrati i Čavlović Smiljanec. Što se pak tiče ministra Vrdoljaka, njemu se Biloš obratio u vrijeme kada je tražio kredit od HBOR-a, a Vrdoljaku je kazao da " nazove gospođu u poreznoj i kaže joj da će kredit riješiti u 15 dana." Vrdoljak mu potom odgovara kako je Nada Čavlović Smiljanec rekla da nema problema te kako će reći pročelnici da pričeka.

Nju se inače tereti da je naložila Ružici Kovačević da ne provede rješenje o ovrsi, no ona je u obrani to negirala.

>>Tko će nakon Čavlović Smiljanec voditi Poreznu upravu?

>>Podignuta optužnica protiv Nade Čavlović Smiljanec

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije