Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besmislena presuda

Sud mu zabranio da dimom iz dimnjaka uznemiruje susjede!

'15.09.2010.,Karlovac- Krunoslav Butorac pokazuje razne presude u vezi problema sa susjedom. Dominik Grguric/PIXSELL'
Foto: 'dominik grguric'
1/3
17.09.2010.
u 05:50

Županići, koji su ga tužili, bez komentara su, no ostali susjedi kazuju da su i oni osjećali smrad starih krpa koje je spaljivao Butorac.

On gine za Glinom i vraćamo se u nju, pa što bude! Meni je 70, njemu 78 godina, moramo negdje umrijeti, a u Glini smo kupili grobnicu i u ponedjeljak idemo tamo, priča Ivanka Butorac, koja je, sa suprugom Krunoslavom, protekle 3,5 godine provela u Ozlju zbog jedne sudske presude i nesuglasica sa susjedima iz Topličke ulice u Glini zbog - dimnjaka.

– Prognani smo prvi put '91., a drugi put 2006. Kuća, još od mojih roditelja, zajedno s dimnjakom, sagrađena je prije 70 godina, ali susjedi iz kuće do naše tužili su nas da smo dograđivali dimnjak i da im on smeta, odnosno radi štetu na fasadi. Imali smo i nalaz sudskog vještaka da na dimnjaku preinaka nije bilo, da se redovito čisti, ali sud je presudio u korist Ivke Županić – kazuje Krunoslav Butorac.

Dodaje da je sve to samo nastavak nesuglasica koje su počele kad je susjede prijavio zbog bespravne gradnje, a kulminirale fizičkim sukobom s Ivanom Županićem i novim sudskim sporom susjeda. Onaj prvi, zbog dimnjaka, završio je presudom Općinskog suda u Glini iz 2006. da se Butorcu "zabranjuje uznemiravanje nekretnina tužiteljice tako da mu se zabranjuje ispuštanje dima, čađi i gareži kroz dimnjak sazidan uz zapadnu stranu krova u Topličkoj 7." Po presudi, koju je dvije godine kasnije potvrdio i Županijski sud u Sisku, Butorac mora i nadoknaditi štetu tužiteljici, kao i troškove postupka, no ne mora srušiti dimnjak jer se "odbija zahtjev da ukloni izvor opasnosti na način da sruši dio dimnjaka sazidan iznad krovišta kuće i gospodarske zgrade". Sud je utvrdio i da je "na kući tužiteljice nastala šteta uzrokovana ispuštanjem štetnih imisija kroz dimnjak tuženika", a Butorci su se nakon svega odselili iz svog doma i mir potražili u Ozlju.

– Pisao sam tadašnjem predsjedniku Mesiću, Ministarstvu pravosuđa, Državnom odvjetništvu, Ustavnom sudu... Vrhovnom se nisam žalio, jer sam mislio da je sve jasno k'o suza. Ali, umjesto da me oslobode, "sjeli" su mi na penziju i mjesečno uzimaju 840,52 kune, trećinu mirovine. Ovakvog slučaja još nema u analima čovječanstva – jada se Krunoslav Butorac, otkrivajući da je, zbog svega, htio, "napraviti i neku glupost, jer sam ionako na kraju života", ali srećom je od toga odustao. Ivanka tek tiho, kroz suze, dodaje da su, zahvaljujući nasljedstvu koje je dobila, u kući u Glini uveli centralno grijanje i za nj napravili novi dimnjak. Za koji dan, kad počnu grijati, dim će ići kroz taj dimnjak, a sudska presuda, koliko god bila besmislena, bit će poštivana.

Obitelj Županić ne želi pričati o ovom slučaju, no drugi susjedi potvrđuju da su sukobi bili česti.

– Svi smo u ulici osjetili smrad starih krpa koje je palio Krunoslav u peći. Župa ga je morao tužiti jer od smrada nije mogao živjeti u kući. Da napakosti susjedu slao je pritužbe te je građevinska inspekcija zabranila radove na kući koju je Županić u dvorištu podizao dvojici odraslih sinova – rekao nam je stanovnik ulice, koji se nije htio predstaviti.

Šuna, kako svi zovu K. Butorca, nije baš omiljen u Topličkoj ulici i stječe se dojam da je sa svima posvađan. – Laknulo nam je kad se odselio u Ozalj. Govorio je da tamo ide radi ribičije, a istina je da je otišao jer je bio potpuno izoliran i posvađan sa svima. Čuli smo da se i tamo posvadio sa svima i sprema se vratiti u Glinu. Bojimo se problema koje će nam zakuhati kad se vrati. Najbolje da ne navodite naša imena – jednoglasni su susjedi, te poručuju da je sa Šunom najbolje ne imati posla.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar sebastian
sebastian
13:30 19.09.2010.

Ljudi sve spalivaju u peci, to bi trebalo biti zabranjeno, trebalo bi isto da svaki dimnjak ima specialni filter da bude minimalno zagadivanje po normi....!!!

AV
avalon
12:21 23.09.2010.

Sebastiane, na kakvim si ti drogama.???? Ako ćemo pravo baš mu i nije nekakvo susjedstvo. Taj spor ima svoju genezu mnogo prije toga dimnjaka. Ne znam tko je u pravu ,ali kako zabraniti nekome da se grije na svoju pećeć i da dim ne izlazi na njegov dimnjak??? Zbilja van svake pameti. Možda da loži vatru a da mu dim odlazi u podrum..ha,ha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije