Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Radnici 3. maja: Hitno isplatiti plaće i omogućiti završetak brodova

Juraj Šoljić naglasio je da su trećemajci zahvalni na mnogobrojnim humanitarnima akcijama, u kojima se prikupljala pomoć za njih, ali i da se ne mire s time da su bespomoćni socijalni slučajevi
18. ožujka 2019. u 14:03 8 komentara 140 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić, koji je i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, uputio je danas otvoreno pismo vladi, u kojemu je još jednom apelirao da se radnicima hitno isplate neisplaćene plaće te da se omogući dovršetak brodova u trećemajskoj luci i na navozu.

Uljanik kompromis oko troškova Je li Vlada spremna dati više od 4,5 milijardi kuna?

"S obzirom na to da je kriza u 3. maju, na koju sam ukazivao još prije dvije godine, upozoravajući da će se dogoditi upravo ovo što ovih dana proživljavamo, dosegla svoj apsolutni vrhunac i u pogledu nepoduzimanja da se završe započeti brodovi i u pogledu višemjesečne neisplate plaća radnicima, ovim putem apeliram još jednom da se radnicima najhitnije isplate neisplaćene plaće te da se osigura nabavka opreme potrebne za dovršetak brodova koje 3. maj ima u svojoj opremnoj luci i na navozu," naveo je Šoljić.

Ističe i kako radnici traže nastavak proizvodnje i rada u brodogradilištu kako bi zaslužili svoje plaće.

Šoljić je naglasio da su trećemajci zahvalni na mnogobrojnim humanitarnima akcijama, u kojima se prikupljala pomoć za njih, ali i da se ne mire s time da su bespomoćni socijalni slučajevi. "Umjesto toga zahtijevamo da nam se omogući dostojan život unutar vlastite domovine i zarađivanje za život radom u 3. maju. Ne želimo da se nastavi negativan i krajnje zabrinjavajući trend iseljavanja iz Hrvatske zbog egzistencijalnih razloga," naveo je.

Tomislav Debeljak Uljanik Debeljak odgovara Horvatu: Sva su jamstva u ponudi koju je Vlada već prihvatila

Šoljić smatra kako nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije zanemariti da je 3. maj u kontekstu svojeg restrukturiranja bio grubo izigran, oštećen i prevaren od svog vlasnika, Uljanika, kao i svih onih koji su Uljanik trebali nadzirati. Naglašava da je umjesto restrukturiranja u 3. maju provedeno uništenje kadrovskih, proizvodnih i financijskih resursa, za što nitko još nije odgovarao.

"Unatoč tomu, 3. maj i danas ima stručnosti i znanja za nastavak poslovanja, što se vidi i po interesu svih potencijalnih strateških partnera iskazanom u posljednjih nekoliko mjeseci," ocijenio je Šoljić. Nada se, kaže, da u Hrvatskoj ipak postoji netko tko vodi računa o tome što se događa u brodogradnji kao i da Vlada neće dozvoliti njezino gašenje na Kvarneru.

Uljanik BORISLAV RISTIĆ Stvara li se to našim novcem novi Todorić?

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj prošlog tjedna je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno i zakazano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor, koji se o isplati plaća i nastavku proizvodnje, pokušava postići između resornih ministarstava, odabranog strateškog partnera i Uljanika. Ne riješi li se pitanje isplate radničkih plaća, izgledan je stečaj.

S odgodom ročišta suglasili su se predstavnici radnika i sindikata, kao i privremeni stečajni upravitelj Zdravko Čupković.

Pogledajte prosvjed radnika Uljanika i 3. maja:

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    za plaće nek se obrate vlasnicima, a posebno društvu obersnela i ekipe, uglavnom iz ids-a i sdp-a, ipak oni drmaju istrom i rijekom 30 godina. ne vidim potrebe za plaće tražiti vladu, zna se čiji je 3. maj, kao što ... prikaži još! se jako dobro zna čiji je uljanik. dečki, ne damo vam više naše novce, predugo i previše ste nas sisali, sad počnite raditi i zarađivati kao sav pošten svijet. ako to znate. neki dan sam vidio jako lijepu prikolicu, za traktorić. napravio faca iz uljanika. i još se hvali time. kao, nigdje boljeg željeza od toga.

  • BakaMraz:

    Zatvorite te kronicne gubitase! Unistavaju nam BDP! I mnogo vece zemlje nemaju brodogradnju pa sto onda!!