Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o hko-u

Oko 50 tisuća studenata stručnih studija ipak neće biti diskriminirano

studenti
Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
05.01.2018.
u 06:45

Novi Zakon o kvalifikacijskom okviru uz sve navedeno dovest će i do međunarodne prepoznatljivosti stečenih kvalifikacija – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Vlada Republike Hrvatske na svojoj je jučerašnjoj sjednici usvajanjem prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru usvojila glavni, nediskriminatorni prijedlog po kojem stručne i sveučilišne studije ostavljaju na istoj kvalifikacijskoj razini.

Takvom je odlukom, za koju su se tijekom javne rasprave održane prošle godine, zalagali i studenti stručnih studija, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, Vijeće veleučilišta i visokih škola, sindikati i Ministarstvo, spriječena degradacija gotovo 50 tisuća studenata stručnih studija koji bi, da je prihvaćen alternativni prijedlog, bili studenti s “podcijenjenim” kvalifikacijama.

Hrvatski kvalifikacijski okvir daje konkretne instrumente i alate za povezivanje tržišta rada i obrazovanje, a osim toga, zakonom je osigurano da 45 tisuća studenata na stručnim studijima na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama ne bude diskriminirano. Njihove kvalifikacije razlikuju se od onih koji su na sveučilišnim studijima, ali su na istoj razini. Novi Zakon o kvalifikacijskom okviru uz sve navedeno dovest će i do međunarodne prepoznatljivosti stečenih kvalifikacija – poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon jučerašnje sjednice. Ona se i prije nego što je zasjela na poziciju ministrice zalagala upravo za ovakvo rješenje kao najprimjerenije i najpoštenije prema studentima stručnih studija.

Spomenuto alternativno rješenje u izmjenama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru podržavalo je Sveučilište u Zagrebu, dapače rektor sveučilišta Damir Boras početkom prošle godine taj zakon proslijedio je na Ustavni sud, tražeći ujedno njegovo ukidanje.

Takav Borasov stav i zalaganje za alternativni model, podsjetimo, razljutio je i poslodavce i sindikate i vrlo jasno podijelio akademsku zajednicu, koji su poručili da neće dopustiti da kvalifikacije koje studenti steknu u Hrvatskoj ne budu prepoznatljive, čemu je u konačnici i vodilo zalaganje Sveučilišta u Zagrebu, kako na hrvatskom tako i europskom tržištu rada.

Nakon jučerašnje sjednice Vlade sada izmjene i dopune Zakona o kvalifikacijskom okviru koje ne diskriminiraju studente stručnih studija trebaju izglasati i u Hrvatskom saboru.

Komentara 10

KI
kinez14
11:10 05.01.2018.

Mislim da vecina Vas ne razlikuje strucni studij na sveucilistu od strucnog studija u privatnoj ustanovi gdje se moze pasti jedino niz stepenice

Avatar tituš
tituš
12:55 05.01.2018.

Nadam se da u ovo izjednačavanje ulazi i moja "kumrovečka diploma", pa bih se konačno i ja mogao dohvatiti neke uprave kakve javne kuće u Hrvatskoj ili kojeg ministarstva ...

OP
Optimalan
10:33 05.01.2018.

Artukovic koju ste vi glupost napisali. U Karlovcu ne postoji studij povijesti. Iz Karlovac sam. Glavno da provocirate i lažete. Valda vam je cilj dodatne podijele. Dokažite.... Stručni studiji ovise kao i sveučilišni od grada do grada. Od programa do programa. Pa ni jedan PMF nije više što je bio. Znam išao sam tamo i vidio koji sve gelipteri završavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije