Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studentima zabranili TV, zabave, pušenje, naljepnice na zidovima...

Studentske sobe redovito će se kontrolirati. Tako se pokušava stati na kraj kupnji ili prodaji ostvarenog prava na studentski smještaj
02. veljače 2018. u 11:51 51 komentara 32941 prikaza
Studentski dom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bez naljepnica i slika na zidovima, vratima i namještaju, uz strogu zabranu držanja i korištenja kuhala, grijalica i sličnih uređaja, ali i bez televizora u sobama – dio je to propisanih zabrana sažetih u Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u zagrebačkim studentskim domovima.

Studentski dom Stjepan Radić Nova pravila U studentskim domovima više nema televizora i kuhala po sobama

Novi pravilnik moraju poštovati svi studenti, a on odsad podrazumijeva i redovite kontrole studentskih soba. Broj kontrola koje će se provoditi nije ograničen, u sobe članovi komisije mogu ulaziti kada god procijene da je to nužno. Ipak, nakon svake provjere životnog prostora studenta za njegova boravka u domovima, članovi komisije dužni su ravnatelju Studentskog centra dostaviti zapisnik.

Uz zabrane i prava

Propisanim ulascima u studentske sobe tako se ujedno pokušava na kraj stati manipulacijama pri kupnji ili prodaji ostvarenog prava na studentski smještaj, što dosad nije bio rijedak slučaj sa stanarima zagrebačkih studentskih domova.
S novim pravilima odzvonilo je ujedno i studentskim zabavama, kako u sobama tako i u zajedničkim prostorima ili u dvorištu doma. Nema pušenja u sobama, zadržavanja posjeta nakon ponoći, kao ni glasnog sviranja i reproduciranja glazbe. Svaki student može primiti gosta, ali prije njegova dolaska mora pribaviti suglasnost drugog stanara. Posjetitelj može ostati najviše pet dana, a njegov boravak ujedno mora biti prijavljen i na porti studentskog doma.

Uz ispisane zabrane studentima Pravilnikom o domskom redu propisana su i prava za život u studentskom domu. Prava su pisana, barem se tako čini, tek da bi bila barem približno dugačka kao i zabrane jer je na toj listi i pravo na uporabu tople vode i električne energije, pravo na uporabu kupaonice i sanitarnog čvora i pravo na zamjenu posteljine, i to svakih četrnaest dana (?!).
Povrijedi li neka od propisanih prava, student, prema pravilniku, može odgovarati disciplinski, ali i materijalno.

Među težim disciplinskim prijestupima smatra se konzumiranje i prodaja alkohola i droga, namjerno ugrožavanje imovine, neprimjereno ponašanje prema ostalim stanarima doma, ali i prema radnicima Studentskog centra. Teži prijestup je i prenošenje lažnih vijesti s ciljem uznemiravanja stanara, tučnjava ili poticanje na nasilje kao i činjenica da student želi odbiti popisane kontrole soba.

Bez kućnih ljubimaca

Isključenje iz studentskog doma na jednu godinu, isključenje za cijelo vrijeme studiranja, kao i gubitak prava na smještaj samo su neke od težih disciplinskih mjera za studente ne budu li se pridržavali pravilnika.

– Disciplinska mjera gubitka prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja izreći će se studentu koji je prodao svoje mjesto u domu – istaknuto je u pravilniku.

Obveza studentskih domova jest sa sadržajem pravilnika upoznati sve studente. Suoče li se studenti s kvarovima, svaki moraju prijaviti na recepciji doma i upravitelju, a istim se ljudima studenti moraju javiti i u slučaju težeg oboljenja kao i posumnjaju li na pojavu zarazne bolesti. Upravi se prijavljuje i odluče li studenti dulje od mjesec dana boraviti izvan studentskog doma.

Dakako, među navedenim zabranama je i ona o držanju kućnih ljubimaca, držanju bicikala u sobama i hodnicima, kuhanju u sobama te sušenju odjeće i iznošenju odjeće u hodnik. Neće dobro proći ni oni studenti koji će se baviti preprodajom proizvoda ili oglašavanjem usluga u domovima.

Studentski dom
1 / 9
Kako izgleda studentski dom u Varaždinu
Studenti govore Studenti traže da Senat zaustavi kaos na Hrvatskim studijima studenti zakon o hko-u Oko 50 tisuća studenata stručnih studija ipak neće biti diskriminirano Plenković otvorio kampus Novi studentski dom u Varaždinu ima solarni park, punjače elektromobila i fitness park

Pravila kojih se moraju pridržavati zagrebački studenti

1. Bez selidbe Student se ne može preseliti iz jedne u drugu sobu bez dopuštenja upravitelja.

2. Kontrolu soba student ne može odbiti. Pravilnikom nije propisan broj kontrola koje će se provoditi u studentskim sobama.

3. Posjeti su dopušteni samo ako student ima suglasnost svoga “cimera”. U kratkotrajnom posjetu gosti mogu ostati do ponoći, a u dugotrajnom pet dana. Tada i na porti doma gosti moraju biti prijavljeni i za njihov boravak treba dopuštenje.

4. Pušenje i konzumacija alkohola i droga strogo su zabranjeni. Prekrše li te odredbe, studenti će disciplinski odgovarati.

5. Zabranjeno je lijepljenje slika i naljepnica na zid, vrata i namještaj, zabijanje čavala na vrata i namještaj, iznošenje domskog i sobnog namještaja iz prostora u kojem je smješten, sušenje rublja u hodnicima doma, držanje bicikala u sobi, na hodnicima ili stubištu doma te bacanje smeća izvan prostora za njegovo odlaganje.

INA
Mnogo više od benzinske postaje
Umorni od dugačke vožnje i željni osvježenja? INA je u svojim maloprodajnim mjestima pripremila rješenje

A1 izdvaja za Vas

  • zubnaproteza:

    naše društvo u svim segmentima vidno nazaduje, na vodećim pozicijama su ljudi koji intelektualno ni blizu nisu dorasli funkcijama koje obavljaju. svatko imalo pismen zna je tv može biti i izvor informacija i znanja, ali mi se nažalost vraćamo u kameno doba.

  • horton:

    Pa humaniji su uvjeti u zatvoru, isto nemaju posjete kad god žele, ali bar smiju imati televizore. Zašto ne smiju imati televizor? Zašto gost ne smije ostati nakon ponoći? Nepušač sam koji ne voli dim, ali zašto zabrana ako su ... prikaži još! oba cimera pušači? Ja ne pijem, ali potpuna zabrana alkohola??? Što je ovo Saudijska Arabija?

  • horton:

    Volio bih vidjeti ima li osoba koja je ovo propisala završen fakultet :) (Koliko znamo Holding, diplomu možda i ima)