Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rasprava o teranu na Općem sudu EU 3. prosinca

Europska komisija hrvatskim je proizvođačima omogućila korištenje imena teran, s tim da na etiketama mora stajati i veći natpis “Hrvatska Istra”
14. studenoga 2019. u 00:30 1 komentara 520 prikaza
Ilustracija
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Opći sud Europske unije u Luksemburgu zakazao je za 3. prosinca raspravu u povodu slovenske tužbe protiv Europske komisije zbog terana, kojom Ljubljana traži poništenje odluke kojom je hrvatskim vinarima u Istri priznato pravo na proizvodnju terana, tvrdeći da je odluka nezakonita i da će prouzročiti štetu slovenskim proizvođačima. Samo tjedan dana kasnije pred istim sudom bit će objavljeno mišljenje nezavisnog odvjetnika Suda EU Priita Pikamäea, inače predsjednika estonskog Vrhovnog suda, o tome je li Europski sud nadležan za hrvatsko-slovenski arbitražni spor u povodu slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke.

Marjan Šarec i Andrej Plenković KAKO ĆE REAGIRATI Slovenija planira blokirati Hrvatsku, ali to neće priznati

Slovenska tužba protiv Europske komisije zbog terana svjedoči o nepopustljivosti i nespremnosti Ljubljane na kompromis. Slovenija u sporovima s Hrvatskom ne odustaje ni kada izgubi, kao što je to bio slučaj u apsurdnom sporu pred Europskom komisijom o pravu na teran, koristeći baš svaku priliku za suprotstavljanje Hrvatskoj zbog hrvatskog neprihvaćanja arbitraže, ovaj put tužbom protiv Europske komisije zbog terana.

Slovenija se Općem sudu EU obratila 2017. godine, nakon što je Europska komisija hrvatskim proizvođačima omogućila korištenje imena teran, s tim da na etiketama vinskih boca uz natpis teran mora stajati i veći natpis “Hrvatska Istra”.

Andrej Plenković 'ŠTITIMO GRANICU' Plenković za Euronews: Ne vjerujem da će Slovenija blokirati hrvatski ulazak u Schengen

Slovenija je na sve moguće načine pokušala spriječiti takvu odluku, uloživši silan politički i diplomatski napor u zadržavanje ekskluzivnog prava na teran. Slovenija je zaštitu terana izborila još prije ulaska u EU, zaštitivši teran kao autohtoni slovenski proizvod, a od osporavanja prava Hrvatskoj na teran nije odustala ni kada u dugotrajnom postupku nije uspjela uvjeriti Europsku komisiju da je Hrvatska krivotvorila svoju dokumentaciju kojom je tražila izuzeće, kao što sada ne odustaje od tužbe protiv Europske komisije unatoč brojnim sumnjama u uspjeh tužbe. 

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • CroZrakomlatNo1:

    Teran je Bog poklonia svom izabranom velikom povijestnom Cro narodu! Skupo ce naplatit zlovenci ovu i sve izdaje nalik! Zahvalimo Bogu molitvom!