Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
formira se u stratosferi

Hrvatski stručnjak pojasnio što će biti ako polarni vrtlog pukne

Winter in Moscow
Foto: MIKHAIL JAPARIDZE/NEWSCOM
1/5
20.09.2023.
u 22:17

Branko Grisogono, atmosferski fizičar i profesor u trajnom izboru na PMF-u u Zagrebu, kazao je da polarni vrtlog predstavlja uobičajeno strujanje zraka u stratosferi

Novi polarni vrtlog formira se u stratosferi iznad Sjevernog pola. Brzo jača te će nastaviti jačati prema zimi. Polarni vrtlog, kako je prošli tjedan objavio Severe Weather Europe, ima dugu i snažnu povijest utjecaja na zimske vremenske prilike u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Europi, osobito ako se počne urušavati. 

Severe Weather Europe istaknuo je kako polarni vrtlog odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko je vrijeme važno je li jak ili slab, stvarajući potpuno drugačiji vremenski ishod na površini.

18.05.2017., Zagreb - Prof. dr. sc. Branko Grisogono, jedan od vodecih hrvatskih klimatologa. "nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Branko Grisogono (na fotografiji), atmosferski fizičar i profesor u trajnom izboru na PMF-u u Zagrebu, kazao je za N1 da polarni vrtlog predstavlja uobičajeno strujanje zraka u stratosferi. Ističe kako je još prerano prognozirati kakve će vremenske prilike biti tijekom zime, no navodi da bi ponegdje moglo biti neuobičajeno hladno, odnosno toplo.

VEZANI ČLANCI:

“Ako taj mega-vrtlog u visini pukne, tj. prolije se iz skoro kružne u dipolnu ili kompliciraniju strukturu, onda se stvaraju 'džepovi', komadići tog polarnog vrtloga, kao krpice što ne znaju kuda da krenu. Jedni nose topliji zrak na sjever, a drugi nose hladan i vlažan zrak na jug. Do sada to se obično događalo svake dvije do tri godine u siječnju ili veljači“, naveo je.

"Znamo da će negdje na sjevernoj hemisferi biti neuobičajeno hladno, zbog stacionarnog ‘džepa’ zarobljenog polarnog zraka, a negdje će biti neuobičajeno toplo. Lom polarnog vrtloga nerijetko dovodi to jakog zatopljenja u donjoj stratosferi i promjeni smjera polarne mlazne struje", dodao je.

VIDEO Policajci razbili staklo automobila da spase čovjeka zapelog usred poplave u Atlanti

Komentara 5

DU
Deleted user
07:33 21.09.2023.

Zar niste primjetili toliko srece imamo, toliko smo prezivjeli nestanaka svijeta, meteorita, sada ljude strase sa Klimatskim nepogodama! Sacekajmo prvo Holandjane i gradjane New Yorka da potonu oni su jos zivi iako su na razini mora!

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
22:26 20.09.2023.

polarni vrtlog, supercelija, ajmo samo plasite raju....ne zaboravite da ce i vasa djeca biti isti robovi kao i mi zbog kojih to sve radite

DU
Deleted user
01:34 21.09.2023.

Ako pukne, bježim i ja za Irsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije