Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PUCNJAVE U ŠKOLI

Stručnjaci iz Norveške dolaze u Srbiju: Bavili su se traumama građana nakon masakra Andersa Breivika

Pucnjava u Beogradu
Foto: Branimir Bradarić
1/33
31.05.2023.
u 14:17

Nakon maskara u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", dio roditelja smatra da nastava treba biti gotova 2. lipnja te kako bi se učenici trebali preseliti u drugu zgradu, a da bi postojeća trebala postati memorijalni centar. S druge strane, dio roditelja pak smatra da djeca do kraja školske godine trebaju normalno ići na nastavu te da je preseljenje nepotrebno

Nakon masakra u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", koji se dogodilo 3. svibnja, osnovana je Radna skupina za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih. Jedna od članica skupine, profesorica psihologije Tamara Džamonja Ignjatović, otkrila je kako u Srbiju danas dolazi tim stručnjaka iz Norveške koji se bavio traumama tamošnjih građana nakon masakra Andersa Breivika.

"Normalno je i očekivano da roditelji imaju različite zahtjeve po pitanju nastave i odlaska djece u školu nakon svega kroz što su prošli. Svi su pogođeni na različite načine, ali njihovi se zahtjevi moraju riješiti ne tako da jedna strana bude nezadovoljna, nego je neophodno doći do rješenje bez konflikta", rekla je profesorica za portal Nova.rs. Naime, dio roditelja smatra da nastava treba biti gotova 2. lipnja te kako bi se učenici trebali preseliti u drugu zgradu, a da bi postojeća trebala postati memorijalni centar. S druge strane, dio roditelja pak smatra da djeca do kraja školske godine trebaju normalno ići na nastavu te da je preseljenje nepotrebno. 

GALERIJA Tuga u Srbiji: Građani palili svijeće za stradale u pucnjavi u beogradskoj školi

Pucnjava u Beogradu
1/33

"Ne razmišlja se o potrebama druge strane. Zbog toga se mora pitati struka, bez da se politika i političari miješaju. Pustite struku da radi i nemojte donositi odluke preko noći jer to može dovesti do kaosa. Kako će škola raditi i u kojem će smjeru sve ići odlučit će stručnjaci, ali ništa neće biti napravljeno bez mišljenja roditelja", kaže Tamara Džamonja Ignjatović.

U Beograd danas stiže tim stručnjaka iz Norveške koji se 2011. godine bavio traumama građana nakon masakra Andersa Breivika koji je u jednom danu ubio 77 mladih osoba.

VEZANI ČLANCI:

"Kolege nam stižu pomoći jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekti koji su projektirali memorijalni centar nakon ubojstva u Norveškoj. Oni će sudjelovati u planiraju memorijalnog centra u ‘Ribnikaru’, a tim psihologa i terapeuta će, zajedno s nama, pažljivo poslušati svakog roditelja i vidjeti što žele, na koji način se bore sa traumom, strahovima i kako to prevladati", pojašnjava. Tim stručnjaka iz Norveške dolazi na poziv ambasade, a njihova će pomoć biti besplatna. 

"Prijedlog je da se renovira škola i da se u dijelu zgrade u kojem su se dogodila ubojstva više ne odvija nastava. Ipak, poslušat ćemo kolege Norvežane", kazala je profesorica.

Podsjetimo, u pucnjavi koja se 3. svibnja dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno je desetero osoba. Među žrtvama su djeca i zaštitar, a uhićen je 13-godišnji dječak K.K., učenik sedmog razreda. 

VIDEO Masovni prosvjed u Beogradu: 'Djecu su ubili prijatelji, odakle njima oružje?'

Ključne riječi

Komentara 3

TR
trpimir2022
18:59 31.05.2023.

Norveški stručnjaci će davati stručnu psihološku pomoć na norveškom i engleskom ?

Avatar Striborski
Striborski
23:29 31.05.2023.

E sad su ga Srbi tek naježili.

DU
Deleted user
21:32 02.06.2023.

takve vijesti nam trebaju, samo dajte novosti nasem ispacenom narodu dok istocni susjedi opet izazivaju rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije