Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASOVANJE O SCHENGENU

Strani novinar tvrdi: Njemačka i Luxemburg prijetile blokadom Hrvatske ako ne uđu i Bugarska i Rumunjska

jackparrock.com
08.12.2022.
u 13:46

Dopisnik iz Bruxellesa Jack Parrock objavio je na Twitteru kako su dogovori još u tijeku jer i dalje ne postoji koncenzus oko primanja Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, zbog čega su krenuli odvojeni pregovori. Ipak, zasad nema nikakvih službenih potvrda o takvim pritiscima

Sastanak ministara unutar Vijeća EU krenuo je danas oko 10.30 sati, a gotovo tri sata nakon, čini se kako još nema dogovora oko prihvaćanja Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen od 2023. Inače, radi se o posljednjem koraku koji dijeli Hrvatsku od bezgranične zone Europske unije.

Naime, dopisnik iz Bruxellesa Jack Parrock objavio je na Twitteru kako su dogovori još u tijeku jer i dalje ne postoji koncenzus oko primanja Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, zbog čega su krenuli odvojeni pregovori.

''Čujem i da će Njemačka i Luksemburg blokirati pristup Hrvatskoj ako se povuku veta protiv Bugarske i Rumunjske'', tvrdi ovaj novinar.

Zasad nema nikakvih službenih potvrda o takvim pritiscima.

Danas je ranije podršku Hrvatskoj izrazio i češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan, koji predsjeda sastankom Vijeća za unutarnje poslove. 

''Siguran sam da ćemo imati Hrvatsku unutra'', rekao je.

Oko druge odluke, o Rumunjskoj i Bugarskoj, nije tako siguran, ali se nada da se može stvoriti konsenzus i oko njih. Austrija i Nizozemska, podsjetimo, sprečavaju taj konsenzus. I potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je da je uvjeren da će Hrvatska danas dobiti zeleno svjetlo, a da se nada da to može biti ishod i za Rumunjsku i Bugarsku. 

>> VIDEO Prije deset godina snijeg je zatrpao Hrvatsku: Pogledajte prizore!

 

 

Komentara 5

VI
Vivian
14:02 08.12.2022.

Njemacka najvjeropjatnije uvjetuje ulazak Hrvatske u Schengen, ulaskom miljenice Srbije u clanstvo EU.

SS
sokac sa drave
14:10 08.12.2022.

a ne to je patka nece oni pa Njemacka je nas prijatelj i partner.

TR
trpimir2022
14:13 08.12.2022.

Neko je s druge strane Atlantika žestoko pričepio Nijemce, kao i onda kad su Rumunji i Bugari ulazili u Uniju. Jadna naša Unija, a sanja bit globalna sila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije