Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA NAZNAKA PROTIV HRVATSKE

Financial Times nagađa: 'Hoće li Orban blokirati put Hrvatske u Schengen? Mogao bi se koristiti najvećim oružjem koje ima. Vetom'

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban attends the autumn session of parliament in Budapest,
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS
1/3
08.12.2022.
u 12:00

Mađarska nema mnogo vremena za gubljenje. Ako EU ne odobri planove potrošnje za financiranje oporavka do kraja prosinca, izgubit će pristup do 70 posto iznosa koji im je bio određen. Ipak, diplomati očekuju da će Orbán popustiti prije summita čelnika EU idućeg tjedna

I dok Hrvatska iščekuje službenu potvrdu svih europskih članica o ulasku u Schengen, o čemu se glasuje danas među ministrima unutarnjih poslova na sastanku Vijeća EU, strani mediji sve više špekuliraju kako bi ovu odluku mogla blokirati jedna članica. Riječ je o Mađarskoj kojoj je Bruxelles ranije najavio kako neće dobiti 5,8 milijardi eura potpore, no nije vjerojatno da će se taj mađarski manevar uopće odnositi na Hrvatsku. 

Podsjetimo, osim glasovanja o ulasku Hrvatske u Schengen, o istoj se stvari danas glasuje i za Rumunjsku i Bugarsku. I sam češki ministar Vit Rakušan kazao je ranije danas kako je siguran da će danas Hrvatska ''biti unutra'', no sve su manje mogućnosti kako će isti ishod dočekati i ove druge dvije članice EU – ponajprije zbog neslaganja Austrije i Nizozemske.

Ipak, novinari Financial Timesa navode kako će se Mađarska kao odgovor na blokadu sredstava koristiti ''najvećim oružjem koje ima: vetom na bilo koju odluku EU koja zahtijeva suglasnost svih 27 država članica''.

A razlog odbijanja glasa za Hrvatsku, kao i za druge dvije članice, vide nakon jučerašnjeg sastanka veleposlanika EU na kojem se Mađarska izjasnila protiv novog paketa sankcija Rusiji i prijedloga da se udvostruči fond EU za opskrbu Ukrajine i drugih zemalja oružjem. Osim toga, dan prije već su stavili veto na paket pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi eura.

"Oni su teški gdje god mogu. Postaje prilično predvidljivo", izvijestio je visoki dužnosnik EU sa sastanka.

Osim toga, i prije su neki diplomati izrazili zabrinutost da će Mađarska raditi probleme u vezi sa svim novim odlukama EU za koje je potrebna jednoglasnost. 
 
''Trebamo očekivati radikalne poteze, trebamo biti spremni'', rekao je jedan visoki diplomat EU.

Shodno tome, novinari FT-a tako nagađaju kako bi se isto moglo dogoditi i s proširenjem schengenskog prostora, o čemu se danas raspravlja. Mađarska se dosad izjasnila u korist Bugarske, a Hrvatska nije dobila nikakve informacije o mogućem vetu.
 
Ipak, Mađarska nema mnogo vremena za gubljenje. Ako EU ne odobri planove potrošnje za financiranje oporavka do kraja prosinca, izgubit će pristup do 70 posto iznosa koji im je bio određen. Ipak, diplomati očekuju da će Orbán popustiti prije summita čelnika EU idućeg tjedna umjesto da riskira ponavljanje iskustva koje je imao u ljeto 2021. kada ga je više čelnika napalo zbog LGBT+ prava.
 
''Ova se drama ponavlja u sve kraćim i kraćim intervalima”, rekao je drugi visoki diplomat EU za FT.

Tijek događaja sa sastanka Vijeća EU možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Prije deset godina snijeg je zatrpao Hrvatsku: Pogledajte prizore!

Komentara 22

NA
najposebniji
12:19 08.12.2022.

Putin je mnogo uložio u financiranje desnice po EU, bilo bi nemoguće da njegovi pijuni ne iskaču...malo političari, malo mute vodu kroz medije, a isto i kroz desničarske udruge.

ZU
Zujim
14:04 08.12.2022.

Eto vam vas madjarski uzor, mnogi ga Hrvati dizu u nebesa, dok smrad nosi uokolo zastave Madjarske u cijim je iscrtanim granicama skoro cijela HR.

MI
Mikis
14:32 08.12.2022.

ako blokira Plenkiju njegov trud , onda se nadam da ce Plenki blokirati ono slugarsko obecanje na kolicine plina iz terminala omišalj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije