Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Trut: Radno vrijeme trgovina od utorka ponovno do 17 sati, tržnice do 13 sati

Damir Trut
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/22
12.04.2020.
u 20:54

Alemka Markotić rekla je kako se nada da se broj novooboljelih neće povećati s obzirom na to da su proteklih nekoliko dana gužve u trgovinama.

U Hrvatskoj je ukupno 1.534 zaraženih koronavirusom, a preminula je 21 osoba. 

Tijek događaja: 

20:45 - Radno vrijeme dućana se odlukom produljilo za prethodna tri dana, dakle za četvrtak, petak i subotu, a od utorka počinju raditi kao što su radili proteklih dana od 8 do 17 sati. Od utorka tržnice rade od 8 sati do 13 sati - kazao je zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, Damir Trut, u Dnevniku N1 televizije.

Hoće li se eventualno radno vrijeme trgovina produljivati?

- Stožer kontinuirano prati epidemiološku situaciju i sukladno analizama donosim odluke. Kad stanje bude dovoljno dobro da se to može napraviti, onda ćemo to i napraviti. Razmišlja se o puno toga. Zamolio bih građane da poštivaju mjere koje su sada na snazi, a kada prilike dopuste onda će biti komunicirano koje će se mjere eventualno popustiti - pojasnio je Trut. 

20:10Maja Grba Bujević, članica nacionalnog stožera pojasnila je u Dnevniku Nove TV koje su nove mjere uvedene u domove za starije, a u cilju sprječavanja ulaska virusa.

- Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom. Postrožujemo i druge mjere - više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Nadalje, uveli smo dezo-barijere: pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit će tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima - rekla je Grba Bujević, a na pitanje koliko će nam se životi promijeniti dok se ne pronađe cjepivo, odgovara:

- Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre - brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti.

19:05 - Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije izvještava kako je od ukupno 131 brisa uzetih u Domu za starije Dubrovnik njih 7 pozitivno, dva će biti ponovljena, a ostali su negativni. Riječ je o šest korisnika (od kojih je jedan već poznat od prije) te jednoj njegovateljici.

Svih šest korisnika smješteno je u Opću bolnicu Dubrovnik na daljnju obradu, pozitivna njegovateljica je u kućnoj izolaciji, a odgovarajuće epidemiološke mjere primjenjuju se prema ostalim korisnicima i djelatnicima doma.  

Korisnici su smješteni u svojim sobama i prema njima se provodi pojačan nadzor u slučaju kasnije pojave simptoma, dok je dio djelatnika Doma sukladno procjeni epidemiologa stavljen u samoizolaciju.

18:10 - VIDEO: Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne 

Podsjećamo, nakon što se pokazalo da su pojedini štićenici doma pozitivni na koronavirus, oni su prebačeni u KBC Split, dok štićenici iz drugih dijelova Doma će biti prebačeni u specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka

Korisnici će tamo imati na raspolaganju cjelokupnu njegu i skrb osoblja bolnice za medicinsku rehabilitaciju Bikovoka, a prije preseljenja napravljeni su brisevi kako bi se vidjelo ima li koji od štićenika COVID-19. 

Damir Trut
1/11

16:53 - Temeljem provedenog epidemiološkog nadzora, zbog kontakta sa zdravstvenom djelatnicom Opće bolnice Šibensko-kninske županije pozitivnom na SARS-CoV-2, od danas je pod mjerama zdravstvenog nadzora šest djelatnika šibenske bolnice i načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

S obzirom da je  načelniku Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije određena mjera samoizolacije, funkciju rukovođenja stožerom preuzima župan Goran Pauk.

16:13 - Zapovjednik ličko-senjskog Stožera CZ župan Darko Milinović u nedjelju je održao tiskovnu   konferenciju na ulazu u Općinu Udbinu koja je zbog pet zaraženih osoba od sinoć u izolaciji, naglasivši kako ne smije doći do stigmatizacije bilo koga od zaraženih, već da im treba dati podršku.

Do sada je na Udbini potvrđeno pet oboljelih osoba od Covida-19, dvadesetdvoje ljudi je u samoizolaciji, čeka se nalaz za još oko 40 osoba, pa je za sprečavanje širenja epidemije potrebno da do daljnjega cijela Udbina ostane karantena, izolirani prostor, rekao je Milinović.

Općinski Stožer Civilne zaštite organizirao je da se oboljelima na kućni prag dostavlja hrana, lijekovi i sve potrebno.

15:53 - Hrvatska vojska ipak neće sudjelovati u preseljenju štićenika Doma za starije i nemoćne, neslužbeno doznaje Večernji list. Za sada evakuiraju samo djelatnici Doma i Hitne službe. 

Posjećamo, od jučer se špekuliralo kako bi i pripadnici HV-a mogli sudjelovati u evakuaciji Doma. 

15:46 - U Karlovačkoj su županiji dvije nove oboljele osobe, u odnosu na prethodne dane kada nije bilo novooboljelih, pa sada imamo 27 osoba koje se liječe od koronavirusa.

- Jedna je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, a druga osoba je bliski kontakt već oboljele osobe koja je bila u samoizolaciji. Moramo spomenuti i dodatne 3 osobe koje imaju prijavljeno boravište u Karlovačkoj županiji, a koje su pozitivne. Međutim spomenute 3 osobe nisu za vrijeme inkubacije, niti oboljenja bile u Karlovačkoj županiji već u drugim županijama - stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Više pročitajte OVDJE

15:10 - Potvrđen je još jedan zaraženi na području Koprivničko-križevačke županije.

Riječ je o osobi iz zdravstvenog sustava, a u tijeku je epidemiološka obrada potencijalnih kontakata oboljele osobe, priopćili su u nedjelju iz Županijskog stožera.

Dvije pacijentice iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica koje su bile hospitalizirane u koprivničkoj bolnici u nedjelju su zbog ozbiljnosti zdravstvenog stanja te uz potporu respiratora prebačene u Kliničku bolnicu Dubrava u kojoj se zbrinjavaju teži klinički pacijenti. Na području županije trenutno ima 25 osoba pozitivnih na koronavirus.

14:10 - Nacionalni stožer civilne zaštite na konferencije je rekao kako je 39 novooboljelih od COVID-19, pa je tako ukupan broj  pozitivnih osoba porastao na 1534. 

- Učinjeno je 690 testiranja u zadnja 24 sata. Od jučer imamo dva preminula bolesnika u Zaraznoj bolnici u Zagrebu, muškog i ženskog spola, ukupno je sada 23. mrtvih. Imamo i dvoje novih na respiratoru. Hospitaliziranih je 10 više u odnosu na jučer. Oporavljenih je ukupno 373 na području RH, rekao je Beroš.

VIDEO: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Više o konferenciji možete pročitati ovdje

14:05 -  Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da na području Međimurske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba virusom COVID-19. Sva testiranja su negativna.

Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 1104 mjera samoizolacije. Od ponedjeljka 6. travnja do jučer za područje PU međimurske izdano je 450 mjera samoizolacije, a u posljednjih 24 sata 38.

Jučer je preko svih graničnih prijelaza na području Međimurske županije u Hrvatsku ušlo svega 163 putnika (domaćih 96, stranih 67). Prema jučerašnjim podacima vidi se da je promet putnika na svim graničnim prijelazima u Međimurju bio jako slab.

13:10 -  Štićenici Doma za starije i nemoćne koji su trebali biti u smješteni u hotelu Zagreb na Duilovu ipak će se premjestiti u lječilište i bolnicu Biokovka u Makarskoj. Večernji list neslužbeno doznaje kako štićenike neće preseliti u hotel Zagreb jer prostorije nisu dezinficirane.

12:44 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novoozaraženih koronavirusom.

Ukupan broj oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je 12 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 19 osoba, dok se jedna osoba nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

- I dalje nam se statistički pribrajaju tri oboljele osobe s prebivalištem u našoj županiji, koje u Zagrebu žive, tamo su testirane i tamo se liječe - kažu u Stožeru.

Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 22 osobe, a ukupni broj testiranih je 686. U mjeri samoizolacije nalazi se 1665 osoba, od čega je 49 novih registrirano tijekom jučerašnjeg dana. Kod 70 osoba radi se o kontaktima oboljelih osoba. 

U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije i 103 slučaja kretanja bez valjane propusnice.       

Damir Trut
1/11
                 

12:30 - U Zagrebačkoj županiji u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena kod novih pet osoba, ukupno je 110 oboljelih, 15 ih je izliječeno, a dvije osobe su umrle. 

Najviše zaraženih i dalje je na području Velike Gorice (32) i Zaprešića (24), a slijede Sveta Nedjelja (16), Dugo Selo (14), Ivanić Grad (11), Samobor (7), Sveti Ivan Zelina (4) te Vrbovec i Jastrebarsko s po jednim oboljelim.

12:28 - Cijeli Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije mora u samoizolaciju jer je ustanovljeno da je jedan njegov član pozitivan na koronavirus

Radi se, naime, o Nikši Antici, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

- Članovi Stožera CZ Karlovačke županije svakodnevno su bili najizloženiji mogućnošću zaraze s obzirom da su bili na „prvoj crti“ obrane te se dogodio i proboj zaraze u Stožer. Tako Vas moramo obavijestiti da je obolio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, ujedno i član Stožera CZ Karlovačke županije, dodaju. 

11:40  - Na današnji dan još su tri osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na COVID-19. Riječ je o pacijentima iz OVB „Hrvatski ponos“ Knin, jedan je iz Knina, drugi s područja Općine Biskupija a treći s područja Općine Primošten.

Za sada je 12 pacijenata iz kninske bolnice pozitivno na koronavirus. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru i njihovo stanje je stabilno. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split.

10:15 - Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a, potvrdila je u telefonskom razgovoru kako su u tijeku kontrole obje lokacije, a jednom kad se obave, trebala bi započeti evakuacija štićenika iz Doma u Splitu. 

- To su sada tehničke stvari koje uigravamo, a sve u zdravstvenom interesu korisnika. Iz minute u minutu se okolnosti prate s epidemiolozima i liječnicima i to nam je sada prvi zadatak, otkrila je dodatno Bandalović. Nije mogla precizirati za kada je evakuacija predviđena.

- Naši službenici su na terenu kako bi osigurali da se ispoštuju sve mjere o ograničavanju zadržavanja i da ne bi došlo do ugroze fizičke distance te da ne bi eventualno došlo do nekog incidenta. Policijski službeni ostaju radi prevencije pred Domom, rekla je policijska službenica za odnose s javnošću Željka Radošević. 

Foto: /PIXSELL

10:10 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđena su 2 nova slučaja zaraze. Obje osobe su iz Vinkovaca gdje je zabilježen i najveći broj slučaja zaraze uovoj županiji.

Ukupno su u Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada zabilježena 34 pozitivna slučaja zaraze. Prema navodima županijskog Stožera Civilne zaštite u protekla 24 sata testirano je 48 osoba tako sa je do sada u županiji testiramo sveukupno 498 osoba.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 476 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su i 4 prijave o kršenju samoizolacije od kojih je 1 utvrđena kao osnovana. U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe i 2 vozača kamiona. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika, 2 medicinske sestre, 3 druga zdravstvena  i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupno su 3 liječnika, 8 medicinskih sestara i 2 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. 

9:55 - Od jučer nema novih pozitivnih nalaza tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 72. Do sada su na testirane ukupno 643 osobe. Od 72 pozitivne osobe 9 ih je na COVID odjelu zadarske Opće bolnice od kojih 2 na respiratoru.

9:50 - Na području Krapinsko - zagorske županije dosad je evidentirano ukupno 100 osoba pozitivnih na koronavirus.

U odnosu na jučer, novoevidentirane su četiri osobe: dvoje iz Krapine te po jedna iz Đurmanca i iz Stubičkih Toplica.

Nalaze čeka deset osoba, od kojih šest u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 618 osoba. U posljednja 24 sata bez valjanih propusnica mjesto prebivališta  je pokušalo napustit 13 osoba.

09:30 - Počela je evakucija štićenika Doma za starije i nemoćne u Splitu. Korisnici će biti prebačeni u Hotel Zagreb na Duilovu u kojem je karantena. Naime, županijski je Stožer CZ donio odluku o samoizolaciji svakog od korisnika Doma. 

U skladu s tim, odlučeno je da 86 korisnika Doma teže pokretnih ostane po jedan u sobi u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj dok će ostali korisnici biti izmješteni u samoizolaciji sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu. 

Iz preventivnih razloga svaki od korisnika bit će pojedinačno testiran i ostaje u samoizolaciji. S obzirom na osoblje koje je pozitivno na koronavirus ili se nalazi u samoizolaciji dio njih će se zamijeniti sa 7 medicinskih sestara Županijskog Doma zdravlja te u dogovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 8 njegovateljica i više medicinskih sestara. Izmještanje korisnika bit će obavljeno tijekom dana.

Očekuje se da će pomoći i pripadnici HV-a.  

U subotu je zabilježeno 39 novooboljelih, a Nacionalni stožer civilne zaštite zamolio je građane Hrvatske da ne organiziraju veća obiteljska druženja za Uskrs

Također, Alemka Markotić rekla je kako se nada da se broj novooboljelih neće povećati s obzirom na to da su proteklih nekoliko dana gužve u trgovinama. 

Nakon proboja virusa u Dom za starije i nemoćne u Splitu, Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u subotu popodne donio je odluku o samoizolaciji 86 korisnika, dok će ostali, odnosno njih 105, biti smješteni u karantenu. 

- Vidimo da imamo problem sa staračkim domovima. Hrvatska se uspjela dugo održati bez tog prodora. Ovo je nešto što se očekivalo. Nadamo se da ćemo s mjerama uspjeti to ograničiti - rekla je Markotić. 

 


 

 

Komentara 12

Avatar Damating
Damating
14:16 12.04.2020.

Nisu imali vremena za dezinfekciju?! Nešto opasno ne štima u Splitskom HZJZ.

Avatar Liberta
Liberta
15:49 12.04.2020.

ljudi moji sta je ovo 'ovi u splitu nisu normalni . sve ovo pod hitno treba maknuti . sto rade ovim jadnim starcima. dosta sto su sve muljali i zataskavali sad ih jos vozaju vamo tamo. ovakve odluke moze samomo lud i bezglav covjek donositi. jutos idu u duilovo pa ona idu u biokovku. ajme nama .slusam ovu muljatoricu karin pa to je katastrofa.

Avatar RuthTM98
RuthTM98
09:54 12.04.2020.

Barbara, 22. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅l︆︅o︆︅v︆︅e︆︅x︆︅x︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije