Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PISMO PODRŠKE

Osoblje splitskog doma izašlo s listom imena: 'Mi čvrsto stojimo uz sestru Đapić'

Foto: Večernji list/PIXSELL
12.04.2020.
u 15:03

"Zdravka Đapić, magistra je sestrinstva koja nas je uvijek, pa i u ovoj situaciji, usmjeravala i upućivala kako da što kvalitetnije obavljamo svoje zadatke u smislu očuvanja i poboljšanja zdravlja i života korisnika".

Redakciji Večernjeg lista koji je prvi pisao o Zdravki Đapić (na glavnoj slici lijevo u zagrljaju sa štićenicom), glavnoj medicinskoj sestri iz splitskog Doma za starije i nemoćne, danas je stiglo priopćenje koje potpisuju njezini kolege.

Podsjetimo, radi se o djelatnici doma iz kojeg su s utorka na srijedu evakuirani štićenici zbog prisutnosti koronavirusa među njima. Gospođa Đapić tema dana postala je nakon serije naših tekstova prilikom kojih smo dokazali da je ona kontaktirala epidemiološku službu u Splitu još 29. ožujka budući da je već tada posumnjala da je COVID-19 ušao u ustanovu u kojoj radi, a u kojoj se nalazi daleko najugroženija skupina ljudi. Međutim, na njezinu dojavu nitko nije reagirao iz čega proizlazi da je sustav na nekoj instanci zakazo.

Također, u ekskluzivnom intervjuu kojeg nam je dala jučer (možete ga pročitati ovdje), Đapić je iznijela svoju stranu priče. Ona tvrdi kako je shrvana zbog silnih optužbi koje iz pojedinih splitskih medija stižu na njezin račun, a sve u cilju ispiranja ruku odgovornih pojedinaca. Otvoreno je prozvala šeficu splitskog NZJZ-a, Željku Karin, i argumentirala da se epidemiolozi u domu ne bi ni pojavili da samoinicijativno i privatnim putem nije kontaktirala dr. Peru Rizvana.

Priopćenje njezinih kolegica i kolega prenosimo u cijelosti:

"Ovih dana čitamo svakojake članke koji nas optužuju. Nas i našu glavnu medicinsku sestru. Stoga smo odlučili barem nešto reći, javno i s punim imenima i prezimenima. Vjerujemo da bi nas potpisnika bilo i više, ali do nekih nismo uspjeli ni doći jer danonoćno rade.

Zdravka Đapić, magistra je sestrinstva koja nas je uvijek, pa i u ovoj situaciji, usmjeravala i upućivala kako da što kvalitetnije obavljamo svoje zadatke u smislu očuvanja i poboljšanja zdravlja i života korisnika. Svaki dan obilazila je sve katove doma te prema potrebi davala upute kako bi i rezultati našeg rada bili bolji. Pored svih svojih obaveza prema Domu uspijevala je organizirati predavanja kako bismo lakše sakupili bodove za HKMS, a i više puta je pozivala ugledne liječnike kao predavače. Omogućila nam je odlaske na tečajeve i simpozije. Neprihvatljivo je umanjivati njen rad, a i time rad svih nas. Rezultati našeg rada, vidno i argumentirano su bili prepoznati na simpoziju održanom u Domu na Zenti.  Zdravka Đapić nije i ne može biti kriva za infrastrukturu doma kako čitamo u nekim medijima posljednjih dana. Također, pobrinula se, a u skladu financijama Doma da se kupi određen broj adekvatnih kreveta, noćnih ormarića, pokretnih stolića... 

Medicinska sestra Zdravka je sve podigla na višu razinu i to s prepolovljenim brojem djelatnika zbog pandemije koja nas je snašla, koji su svjesni situacije odgovorno izvršavali svoje zadatke. Pored pojačane njege, dezinficirali smo sve oku vidljivo i ruci dohvatljivo. Od samog početka vidjela je da ne raspolažemo u dovoljnim količinama s dezinfekcijskim sredstvima i da zaštitne opreme uopće nemamo. Krenula je u akciju. Sve ostalo znate...

Zbog njene iznimne suradnje s raznim ustanovama koje su nas inače opskrbljivale, stvorila se intencija da nam pomognu, pa je tako uspjela dobiti nešto dezinfekcijskih sredstava, antiseptike i rukavica. Što se tiče zaštitne opreme, gdje god je Zdravka zvala, a zna se gdje zove u takvim situacijama, bila je hladno odbijena.

Jednom su joj oči bile pune suza jer nam nije mogla omogućiti barem maske. Rekla nam je tek da je uspjela dogovoriti nešto zaštitnih odjela za jednokratnu uporabu. Ukratko, izvršavala je sve upute i mjere koje su njoj pismenim putem dostavljane, te je svim katovima redovito dostavljale sve naputke za sprječavanje koronavirusa.

O našem radu moglo bi se još pisati, ali umanjivati i blatiti rad te stručnost sestre Zdravke, a time i svih nas od anonimnih pojedinaca u pojedinim medijima, vrlo je ružno. Pitamo se je li i korona može biti toliko jaka koliko ljudska pakost kojom se ljudi bacaju na koljena. U ovom slučaju to se dogodilo sestri Zdravki i svima nama koji smo dali sve od sebe i nećemo dozvoliti da se umanji i blati i njen i naš zajednički rad. Nadamo se da će se što više naših korisnika uspjeti izvući iz ove strašne bolesti te se vratiti u dom – njihov dom, naš dom.

Mi, djelatnici Doma za starije i nemoćne u Splitu, Zdravki želimo puno sreće i pozitivne energije u svladavanju koronavirusa kako bismo svi opet bili na okupu i nastavili tamo gdje smo stali", stoji u priopćenju kojeg potpisuju:

MLADENA FIŠER

GORDANA KAJIĆ

DANIJELA PAVIĆ

LIANA REIĆ

ANKICA PLAZONIĆ

INES DRLJE

MARIJANA ČULIĆ MILETIĆ

MAJA BIŽACA

GORDANA ŠEGO

ANĐA JURIĆ

ALEKSANDRA RAJKOVIĆ

KRISTINA AJDUKOVIĆ

MIRELA SMOLE

NATAŠA BRACANOVIĆ

SVJETLANA ŠIMIĆ

JELENA GAVRINA

MARIJANA LOVRIĆ

ANĐELO BARAN

GORDANA ROSO

NEDA BAŠIĆ

PETRA DADIĆ

JELENA DOMAZET

BRANKA GOLIĆ

INES LUKAČ

TEA PERIŠIĆ

LADA BRATINČEVIĆ

KATA RADELJA

MARA JURANOVIĆ

ZRINKA PRANČEVIĆ

IVAN PERKOVIĆ

ZORICA BOGDAN

NENA ŽERAVICA

BERNARDA PFAIFFER

ŽELJKA NUIĆ

ANTE NAJEV

SILVANA MARUŠIĆ

VIOLETA ANĐELIĆ

SVJETLANA GALUŠIĆ

SLAVENA IVANOVIĆ

KRISTINA PETAK

JASNA RAKUŠIĆ

IVANA KRUHAK

SMILJANA LOUIS

IVONA VRANJEŠ

NADA MALEŠ

MARINA KROKAR

RENATA PALADIN

ZRINKA LEDIĆ

KATA STRIČEVIĆ

SVJETLANA TOKIĆ

ANKICA PERIŠIĆ

NADA BULOVIĆ

VEDRANA GOJEVIĆ

IVANKA LOVRIĆ

EMICA KAPETANOVIĆ

MARIJA LISTEŠ

ANA TESKERA

VERA BUGARIN

RENATA RUŽIĆ

ŽELJKA NIKOLIĆ

NATALIJA PAVIĆ

IRENA NASIĆ

ZDENKA BOJIĆ

MARIJA STAZIĆ

Komentara 55

Avatar R & I
R & I
16:03 11.04.2020.

Dvije osobe koje snose punu odgovornost za sve sto se desilo i Domu za starije osobe su Zeljka Karin i Ivan Skaricic Zeljka Karin je bila pozvana i obavijestena na vrijeme i nije nista poduzela, a nije ni poslala epidemiologee da ispitaju situaciju na terenu. Za Ivan Skaricica, ne treba trositi rijeci, jer se zna kako je dodao na funkciju upravitelja, Doma za starije i nemocne.

DU
Deleted user
16:22 11.04.2020.

Ništa to ne vrijedi dok ekipa za odstrel iz SD drugačije ne odredi.Istina je najmanje važna.

Avatar Edgedancer
Edgedancer
16:48 11.04.2020.

A SD kaže ovako: "Djelatnica Doma u Splitu: Sve je krenulo iz jedne sobe, a oni su šutjeli o tome. Užasno stanje traje desetljećima, svi se bojimo glavne sestre..." .... meni se čini da vi novinari pišete onako kako ste politički orijentirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije