Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Što se sve dogodilo 1. srpnja, na naš rođendan!

Foto: Anto Magzan/Pixsell
01.07.2014.
u 11:14

Odlazak premijera autokrata pokrenuo je lavinu promjena na političkoj sceni, a nakon toga otvoren je i niz istraga koje su suštinski promijenile Hrvatsku

Nekoliko dana prije 1. srpnja Jadranki Kosor kasno uvečer zazvonio je mobitel. S druge strane bio je Ivo Sanader. Šef HDZ-a i šef Vlade.

– Hitno dođi u Kozarčevu – čula je iz slušalice. Ona u pidžami, bez auta, ali ako šef zove u to nedoba, mora biti neka teška nevolja.

– Taj smo se dan već vidjeli u Vladi, dakle mogli smo i prije razgovarati. Pretpostavila sam da je riječ o nekoj kriznoj situaciji, zašto bi me inače tako kasno zvao? – prisjetila se bivša premijerka. Ali ono što joj je tada priopćio Sanader nije mogla ni slutiti da će čuti.

Podnosim ostavku na mjesto premijera i šefa HDZ-a, potpuno se povlačim iz politike, a tebe ću predložiti za novu premijerku – rekao joj je Sanader. Jadranka Kosor, prepričava nam, bila je u šoku. Prvo, kada je rekao da se povlači, pomislila je da se sprema za kandidaturu za predsjednika Republike, drugo, tražio je od nje da zasad nikome ništa ne govori. Pamti da je tih dana bila potpuno iracionalna, jedva je čekala da Sanader objavi tu informaciju i da s nekim to sve skupa može komentirati. I onda premijer, koji je, kako je netko rekao, vladao čeličnom šakom u svilenoj rukavici, u 14 sati izlazi pred novinare i cijela Hrvatska doznaje da nedodirljivi Sanader odlazi. Razlog odlaska nije otkrio. Mantrao je da se povlači zbog slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU. Svima je bilo jasno da to nije pravi razlog. Naknadno je Andrija Hebrang otkrio kako je on Sanaderu smislio tu laž jer se njegov odlazak nekako ipak trebao opravdati. Već na samoj novinskoj konferenciji Sanader je naznačio da ne može isključiti mogućnost da se više nikada neće vratiti politici. Dani poslije ostavke pokazali su da mu ni najmanja namjera nije bila da se povuče. Iz sjene je htio vući konce, donositi odluke. Punih šest mjeseci od ostavke zivkao je ministre, pozivao ih na red, sudjelovao je na sjednicama Predsjedništva HDZ-a kao počasni predsjednik. I onda u nedjelju, 3. siječnja 2010. godine, u HDZ-u saziva novinsku konferenciju, na prijevaru dovlači i popriličan broj HDZ-ovih saborskih zastupnika (neki su, kad su shvatili što se događa, bježali preko balkona) i najavljuje svoj povratak u politiku optužujući Jadranku Kosor da se nije snašla u vođenju stranke pa se on vraća da bi ojačao HDZ. Jadranka Kosor uspješno je ugušila pokušaj Sanaderova puča, slijedi njegovo izbacivanje iz stranke i onda za Sanadera sve kreće nizbrdo. Desetog prosinca iste godine uhićen je zbog sumnje u korupciju kod Salzburga, odakle se spremao pobjeći u SAD.

Sanaderovim odlaskom iz Vlade otvorile su se sve krupne korupcijske afere koje su oslikale osmogodišnji model vladavine HDZ-a predvođenog autoritativnim premijerom. Razotkrivena je tada najveća korupcijska afera – Fimi media. Bio je to model izvlačenja novca iz javnih poduzeća za Sanaderov džep i za račun HDZ-a. Isplivala je i afera Ina-MOL, odnosno prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u za 10 milijuna eura mita koji je Sanader trebao dobiti. Nedavno je Vrhovni sud pravomoćno presudio u tom predmetu, koji je objedinjen i sa slučajem ratnog profiterstva, i Sanadera osudio na 8,5 godina zatvora. Za sve procese koji se protiv njega vode može maksimalno dobiti 15 godina, budu li se presude objedinjavale.

Komentara 2

Avatar fijolica
fijolica
11:34 01.07.2014.

Naš rođendan nije 1. srpnja 2013.

DU
Deleted user
11:43 01.07.2014.

ovaj na sliki je pravi hadezeovac,bil je dusom i srcem za hadeze , a boga mi i jedan od postenijih u hadezeu,ovi kaj posle njega dolaze su puno gori,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije