Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti 55 godina Večernjeg lista

Što se sve dogodilo 1. srpnja, na naš rođendan!

Odlazak premijera autokrata pokrenuo je lavinu promjena na političkoj sceni, a nakon toga otvoren je i niz istraga koje su suštinski promijenile Hrvatsku
01. srpnja 2014. u 11:14 2 komentara 424 prikaza
Foto: Anto Magzan/Pixsell

Nekoliko dana prije 1. srpnja Jadranki Kosor kasno uvečer zazvonio je mobitel. S druge strane bio je Ivo Sanader. Šef HDZ-a i šef Vlade.

– Hitno dođi u Kozarčevu – čula je iz slušalice. Ona u pidžami, bez auta, ali ako šef zove u to nedoba, mora biti neka teška nevolja.

– Taj smo se dan već vidjeli u Vladi, dakle mogli smo i prije razgovarati. Pretpostavila sam da je riječ o nekoj kriznoj situaciji, zašto bi me inače tako kasno zvao? – prisjetila se bivša premijerka. Ali ono što joj je tada priopćio Sanader nije mogla ni slutiti da će čuti.

Podnosim ostavku na mjesto premijera i šefa HDZ-a, potpuno se povlačim iz politike, a tebe ću predložiti za novu premijerku – rekao joj je Sanader. Jadranka Kosor, prepričava nam, bila je u šoku. Prvo, kada je rekao da se povlači, pomislila je da se sprema za kandidaturu za predsjednika Republike, drugo, tražio je od nje da zasad nikome ništa ne govori. Pamti da je tih dana bila potpuno iracionalna, jedva je čekala da Sanader objavi tu informaciju i da s nekim to sve skupa može komentirati. I onda premijer, koji je, kako je netko rekao, vladao čeličnom šakom u svilenoj rukavici, u 14 sati izlazi pred novinare i cijela Hrvatska doznaje da nedodirljivi Sanader odlazi. Razlog odlaska nije otkrio. Mantrao je da se povlači zbog slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU. Svima je bilo jasno da to nije pravi razlog. Naknadno je Andrija Hebrang otkrio kako je on Sanaderu smislio tu laž jer se njegov odlazak nekako ipak trebao opravdati. Već na samoj novinskoj konferenciji Sanader je naznačio da ne može isključiti mogućnost da se više nikada neće vratiti politici. Dani poslije ostavke pokazali su da mu ni najmanja namjera nije bila da se povuče. Iz sjene je htio vući konce, donositi odluke. Punih šest mjeseci od ostavke zivkao je ministre, pozivao ih na red, sudjelovao je na sjednicama Predsjedništva HDZ-a kao počasni predsjednik. I onda u nedjelju, 3. siječnja 2010. godine, u HDZ-u saziva novinsku konferenciju, na prijevaru dovlači i popriličan broj HDZ-ovih saborskih zastupnika (neki su, kad su shvatili što se događa, bježali preko balkona) i najavljuje svoj povratak u politiku optužujući Jadranku Kosor da se nije snašla u vođenju stranke pa se on vraća da bi ojačao HDZ. Jadranka Kosor uspješno je ugušila pokušaj Sanaderova puča, slijedi njegovo izbacivanje iz stranke i onda za Sanadera sve kreće nizbrdo. Desetog prosinca iste godine uhićen je zbog sumnje u korupciju kod Salzburga, odakle se spremao pobjeći u SAD.

Sanaderovim odlaskom iz Vlade otvorile su se sve krupne korupcijske afere koje su oslikale osmogodišnji model vladavine HDZ-a predvođenog autoritativnim premijerom. Razotkrivena je tada najveća korupcijska afera – Fimi media. Bio je to model izvlačenja novca iz javnih poduzeća za Sanaderov džep i za račun HDZ-a. Isplivala je i afera Ina-MOL, odnosno prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u za 10 milijuna eura mita koji je Sanader trebao dobiti. Nedavno je Vrhovni sud pravomoćno presudio u tom predmetu, koji je objedinjen i sa slučajem ratnog profiterstva, i Sanadera osudio na 8,5 godina zatvora. Za sve procese koji se protiv njega vode može maksimalno dobiti 15 godina, budu li se presude objedinjavale.

Što se još dogodilo na 1. srpnja

JADRANKA KOSOR: Baš na njen rođendan, 1. srpnja, cijela Hrvatska doznala je da će Ivo Sanader za svoju nasljednicu u Vladi i HDZ-u predložiti Jadranku Kosor. Iako se činilo kao najljepši rođendanski dar, bivša premijerka vjerojatno je više puta požalila što joj se to dogodilo. U državi ju je dočekala katastrofalna gospodarska situacija, u stranci nije uspostavila autoritet, a naposljetku je iz HDZ-a izbačena.

ROĐENI: 1. srpnja 1961. godine rođena je Diana Spencer, princeza od Walesa. 1967. godine na isti dan rođena je pak Pamela Anderson, a 1934. godine glumac i režiser Sydney Pollack

UMRLI: Na današnji dan 2004. godine umro je legendarni hollywoodski glumac Marlon Brando, a 1974. godine argentinski predsjednik Juan Peron

DOGAĐAJI:

 • Pokraj američkog gradića Gettysburga u Pennsylvaniji 1863. godine započela je najkrvavija bitka Američkog građanskog rata.
 • Signal SOS je 1908. godine globalno prihvaćen kao univerzalni poziv za pomoć. SOS je opis za međunarodni poziv upomoć putem Morseove abecede.
 • Godine 1934. napravljena je prva rendgenska snimka cijelog tijela.
 • Multinacionalni korporacijski konglomerat Sony 1979. godine na tržište je pustio prvi walkman.
 • Nakon 99 godina Hong Kong je vraćen Kini.
ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Naš rođendan nije 1. srpnja 2013.

 • Deleted user:

  ovaj na sliki je pravi hadezeovac,bil je dusom i srcem za hadeze , a boga mi i jedan od postenijih u hadezeu,ovi kaj posle njega dolaze su puno gori,