Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORAO SE ISPRIČATI

Što je sve Pernar rekao na sudu u Ndoli? Galamio je: 'Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac'

Suđenje Hrvatima u Zambiji
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
26.05.2023.
u 19:44

Sutkinja je Ivanu Pernaru rekla da ga smatra krivim zbog uvredljivog jezika koji je koristio na suđenju i morao se duboko ispričati

Najemotivniji trenutak današnjeg ročišta na Visokom sudu u zambijskom gradu Ndoli dogodio se kad su službenici doveli mališane kako bi ih identificirao jedan svjedok tužiteljstva, a tada su ih vidjeli nesuđeni posvojitelji iz Hrvatske. Odmah su potekle prave suze. Bilo je to na kraju dugog dana u sudnici, kojim je dominirao Ivan Pernar.

Susjed iz Zagreba

Kad je Pernar danas pak stao na mjesto za svjedoke na Visokom sudu u Ndoli, gdje se sudi osmorici Hrvata koji su željeli posvojiti djecu iz DR Konga, a onda su ih zambijske vlasti optužile da imaju krivotvorene dokumente i da djecom trguju, mnogi su prokomentirali da tužiteljstvo stvarno nema neke dokaze ako im je on ipak ušao na listu. Pernar, koji je svjedočenje u Zambiji protiv Hrvata koji su željeli posvojiti djecu postavio kao svoju opsesivnu misiju i tri mjeseca radi na tome, ostao je vjeran svom ponašanju i u sudnici radio nered do te mjere da je više od sat vremena sutkinja Mary Mulanda razmišljala o tome hoće li ga se pritvoriti zbog nepoštivanja suda. Na kraju je prošao s opomenom za neprimjeren jezik i ponašanje, ali tek nakon što se duboko ispričao. Možda bi i bilo smiješno da optužnica nije vrlo ozbiljna i da se Pernar, zbog samopromocije ili drugog razloga, u ovom delikatnom slučaju nije, s namjerom da oteža situaciju optuženima, sam postavio kao "savjesna osoba" koja zapravo sa slučajem nema – ništa. Njegovo svjedočenje, zapravo performans, pod krinkom brige za djecu i istine bilo je usmjereno denunciranju i zadiranju u osobne stvari jednog od optuženih, s čijim se životom očito dubinski i svjetonazorski ne slaže.

GALERIJA Suđenje Hrvatima u Zambiji

Suđenje Hrvatima u Zambiji
1/15

Pernar je na sudu rekao da je jedan od uhićenih Hrvata, Noah, bio poznat kao žena, da je javna osoba i da je – dok je bio žena – proglašen LGBT osobom godine. Začinio je svjedočenje vičući kako je mu je Noah, koji je bio i kandidat na izborima, susjed u Zagrebu. U svom teatralnom stilu prilikom prepoznavanja prišao je optuženiku i viknuo: 'Ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac.' I svi se grohotom nasmijaše, osim onih koji su znali da bi Hrvati, proglase li ih krivim, mogli završiti u zatvoru i 20 godina.

VEZANI ČLANCI:

Pernar je rekao da je uhićenje Hrvata izazvalo kontroverzu, tvrdeći da je u DR Kongu poznato da transrodne osobe ne mogu posvajati djecu prema članku 653. kongoanskog obiteljskog zakona. To je bio stup njegova svjedočenja. Pernar, multimedijalni bivši političar, opisao je svoje aktivnosti zadnjih mjeseci: rekao je i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su "krivotvorili dokumente za posvajanje djece", u veleposlanstvu Konga u Beogradu snimio je izjavu jednog zaposlenika koji je rekao da od 2017. veleposlanstvo nije potpisalo nijedan dokument o posvajanju. Kazao je i da je tada shvatio da je optuženi krivotvorio dokumente o posvajanju. Nakon toga je, kaže, otišao u Zambiju, gdje se susreo s državnim tajnikom zambijskog MUP-a kojem je dao izjavu o optuženim Hrvatima. Kad je kao svjedok predan odvjetnicima optuženih, oni su ga pitali je li došao u Zambiju radi publiciteta jer se namjerava kandidirati na izborima, burno je reagirao. Obrana je sudu pak rekla da je Pernar desničarski marginalni aktivist i bivši političar poznat po svojim snažnim rasističkim vrijednostima, da je donedavno na svom Telegram kanalu imao sliku Hendrika Verwoerda, premijera Južnoafričke Republike od 1958. do 1966., simpatizera nacista i snažnog zagovornika bijele premoći kojega nazivaju arhitektom aparthejda. Izvijestili su sutkinju da su njegove objave na društvenim mrežama obilježene govorom mržnje te da je izjavljivao da su Afrikanci inferiorna rasa koja nije dobrodošla u Europu, dok je, kako su kazali, u svom podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube.

– Njegovo rasističko neprijateljstvo i osobni interes da privuče pozornost glavni su motiv njegova pokušaja da neopravdano intervenira i kontaminira ovaj sudski slučaj i javno mnijenje u Zambiji. On je zlonamjerna, mentalno nestabilna, konfliktna rasistička osoba opasnih namjera – prenijeli su riječi odvjetnika tamošnji mediji. Pernar je i na to burno reagirao, kazavši da su riječi odvjetnika gluposti.

VEZANI ČLANCI:

2040 dolara po djetetu

Odvjetnik Hrvata nekoliko je puta tražio da se Pernara kazni zbog nepoštivanja suda i spektakla koji je izvodio, da bi na kraju to sutkinja i uzela u obzir i odredila stanku da odluči o tome. Trajala je više od sat vremena, a odluka koju je donijela sutkinja bila je ta da Pernara ipak neće pritvoriti. Sud je rekao da ga smatra krivim zbog uvredljivog jezika koji je koristio na suđenju i morao se ispričati. Nakon što je završio svjedočenje, Pernar je napustio sudnicu.

Nakon Pernarova svjedočenja, tužiteljstvo je pozvalo policajca koji je uhitio Hrvate. Envy Kombesa kazao je kako je dobio informaciju o navodnom pokušaju trgovanja djecom, njih četvero, te da mu je kongoanska vlada preko svog konzulata odgovorila da su dokumenti za posvajanje lažni. Kombesa je rekao da je nakon razgovora s osobljem Spree Guest housea potvrđeno da je Steven Mulija, poznat kao S. B..M., rezervirao sobe za optužene te da su razgovori između njega i parova putem WhatsAppa otkrili da im je on naplaćivao 2040 američkih dolara po djetetu. U jednom trenu, mališani su dovedeni na sud kako bi ih policajac identificirao, što je izazvalo snažnu reakciju Hrvata, koji su redom briznuli u plač. Nakon toga, ročište je prekinuto, a nastavak je zakazan za ponedjeljak.

VIDEO Sve je više građana na skupu  "Srbija nade" u Beogradu: Očekuju se deseci tisuća ljudi

Komentara 50

LO
Lojzek1967
20:38 26.05.2023.

Trgovce djecom u zatvor...

Avatar samoijedinohrvatska
samoijedinohrvatska
22:08 26.05.2023.

Ako je tu tko rasist onda su to trgovci iz Hrvatske (nažalost), jer toliko malo, loše i podcjenjivački misle o crncima da su došli kod njih kupovati djecu kao stoku! Mogu se oni pravdati da su im htjeli pružiti bolji život, ali u stvarnosti omogućuju i potpomažu trgovinu djecom u zle svrhe. Put prema paklu popločan je dobrim namjerama.

Avatar Make my day
Make my day
20:32 26.05.2023.

Kako ovi likovi pravdaju izostanak s posla?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije