Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje u Zambiji

Na sud dovode djecu, Hrvati neutješno plaču: Ročište još jednom odgođeno

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
Foto: Stringer/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.05.2023.
u 15:53

Hrvati su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Na Visokom sudu u Ndoli gotovo je ročište na kojem se ispitivali posljednji svjedoci tužiteljstva u slučaju Hrvata, uhićenih u prosincu pod sumnjom u trgovinu ljudima u pokušaju. 

Tijek događaja pratite u nastavku.

16:08 – "Hrvatski državljani neutješno plaču, ročište je odgođeno za ponedjeljak", javila je zambijska novinarka portalu 24sata.

16:04 – Sutkinja je naredila novinarima da napuste sudnicu. Dovode djecu na sud i mora im se zaštititi identitet, javlja novinarka iz Zambiji redakciji 24asata. Djecu koju su Hrvati posvojili dovode na sud samo kako bi ih policajac koji je uhitio Hrvate mogao identificirati.

15:34 – Svjedočio je i policajac koji je uhitio Hrvate. Od kongoanske vlade dobio je informaciju da su navodni dokumenti za posvajanje lažni. Spomenuo je i osobu za koju tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije. "Rekao i da je nakon razgovora s osobljem Spree Guest housea potvrđeno da je Steven Mulija, poznat kao SBM, rezervirao sobe za optužene. Izjavio je da su razgovori između SBM-a i parova putem WhatsAppa otkrili da im je naplaćivao 2040 američkih dolara po djetetu", rekla je za 24sata zambijska novinarka. Jutarnji piše kako je taj iznos bio potreban kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta. Pitao se zašto u Kongo nisu otišli posvojiti. Objasnio je da ih je uhitio jer u tom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili

Policajac je rekao da je vidio Whatsapp razgovor između jednog od optuženih Hrvata i Mulije, te da je Steve Mulija djelovao zajednički s Emmanuelom Kabongom, vlasnikom sirotišta u Kongu iz koje su došla djeca koju su Hrvati posvojili.

15.26  Jutarnji prenosi da je obrana Pernara suočila sa njegovim, kako su rekli, rasističkim stavovima koje je iznio u jednom podcastu. I 24sata donose sličnu informaciju. Branitelj je Pernaru rekao da je u podcastu opravdavao zlostavljanje robova jer su jeli previše šećera. Pernar je rekao da je besmisleno uzimati isječak iz njegovog podcasta i tvrditi da on opravdava ropstvo. 

14:41 Sutkinja je odlučila da Pernar ipak ne ide u zatvor. Oprošteno mu je dosadašnje ponašanje nakon što se ispričao.

VEZANI ČLANCI: 

13:44 – Prema pisanju 24sata svjedočila je i službenica Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. 

13:42 – Pernar je navodno potpuno poludio kad su ga odvjetnici pitali je li njegov dolazak u Zambiju uzrokovan time što se ponovno želi kandidirati na idućim parlamentarnim izborima pa želi da se opet o njemu u hrvatskim medijima. Tijekom unakrsnog ispitivanja jednog branitelja Pernar je pitanje odvjetnika opisao kao besmislicu. Tad je odvjetnik zatražio da se Pernara odvede u zatvor.

13:24 – Sutkinja je otišla na pauzu kako bi odlučila hoće li Pernar u zatvor.

13:22 – Pernar prepričava što je bilo nakon negova posjeta veleposlanstvu Konga u Beogradu. Šokiralo ga je, kaže, kad je čuo da od 2017. ne pečatiraju dokumente o posvojenju.

12:58 – Odvjetnici obrane podnijeli su zahtjev da se Pernara zbog korištenja uvredljivih riječi odvede u zatvor, javljaju 24sata.

12:25 – Pernar još uvijek svjedoči. Ispituju ga odvjetnici obrane. 

11:59 –Sinoć je Pernar na Telegramu objavio audio poruku. Rekao je da ga čela velik dan. "Sutra bi trebali svi svjedočiti i o sutrašnjem danu u velikoj mjeri će ovisiti ishod ovog procesa", rekao je između ostalog. U molitvi je zaželio da svi svjedoci dođu na sud i govore istinu. "I da sutkinji daš razuma da vide očito, da nema dvojbe oko onoga što će presuditi. Nadamo se najboljem ishodu", rekao je.

FOTOGALERIJA: Četiri hrvatska para već su šest mjeseci u Zambiji

Zambija: Hrvati pušteni da se brane sa slobode, zabranjeno im iza?i iz države
1/15

11:48 – Zambijska novinarka je za 24sata ispričala da je Pernar izazvao i smijeh na sudu. "Prilikom prepoznavanja prišao je optuženiku i viknuo 'ovo je žena koja sada tvrdi da je muškarac'. Rekao je da je iz medija došao do saznanja da su osmorica Hrvata uhićeni u Zambiji. Tada je počeo sumnjati u zakonitost posvojenja", dodala je novinarka. Spomenuo je i dokumentarac o njegovoj tranziciji, a dodao da je i riječ o njegovom susjedu.

11:43  Pernar je navodno rekao i da je podnio kaznenu prijavu protiv Hrvata jer su "krivotvorili dokumenta za posvajanje djece", javlja suradnik Jutarnjeg lista. Rekao je da je posjetio veleposlanstvo Konga u Beogradu, a tamo mu je zaposlenik rekao da su 2017. prestali potpisivati ​​dokumente o posvajanju.

11:20 – Sutkinja je odredila kratku stanku.

11:11 – "Pernar je napravio pravu dramu. Dere se i urla na sudu. Odvjetnici obrane rekli su da će ga optužiti za nepoštovanje suda", doznaju 24sata od zambijske novinarke.

11:09 – Pernar navodno svjedoči da je jedan od Hrvata rođen kao žena, a sad se predstavlja kao muškarac. Više o njegovu pojavljivanju na sudu čitajte OVDJE.

10:30 – Na sud je došao i Ivan Pernar, iako je prema dosadašnjim informacijama, otpao s liste svjedoka tužiteljstva. "Bio je jako uzbuđen i optimističan što će svjedočiti", ispričala je za 24sata zambijska novinarka koja prati suđenje. 

10:00 – Osmero hrvatskih državljana danas izlazi pred Visoki sud u Ndoli zbog sumnje u pokušaj trgovine ljudima. Prošlog puta ročište je odgođeno jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke. Sljedeće je ročište zakazano za danas, uz nalog da se dovedu svjedoci optužbe jer Sud prijedloge za daljnjim odgodama neće prihvatiti. Zambijska novinarka objasnila je da su danas moguća dva scenarija.

"Prvi je da sutkinja Mulanda, nakon što tužiteljstvo završi ispitivanje svojih svjedoka, odbaci optužnicu. To bi značilo slobodu za hrvatske državljane. Drugi je scenarij da, nakon ispitivanja svjedoka tužiteljstva, odluči kako želi nastaviti suđenje i zakaže novo ročište za ispitivanje svjedoka obrane", istaknula je, pišu 24sata.

VEZANI ČLANCI:

Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

VEZANI ČLANCI:

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta. "Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi", rekao je MVEP u srijedu. Ministarstvo je dodalo da se djeca trenutačno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe, da su "na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu". MVEP je dodao da je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine. 

Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kad su puštena da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. 

Komentara 124

OR
Orion5
11:28 26.05.2023.

Kako to sada, prije neki dan mediji su pouzdano tvrdili da Pernar neće svjedočiti.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
10:41 26.05.2023.

Zambijski mučenici će već biti u poznim godinama kad se vrate u mrsku im Hrvatsku.

MI
Mislav28
10:59 26.05.2023.

Pernar svjedoči benčićka na aparatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije