Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKA ŠTETA

Što bi se dogodilo da Njemačka napusti EU? 'Dexit bi izazvao ozbiljnu gospodarsku krizu'

FILE PHOTO: Participants of the Pro-Europe "Pulse of Europe" movement hold European Union and German flags during a protest at Gendarmenmarkt square in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/3
19.05.2024.
u 17:51

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabiti europsku integraciju

Izlazak iz Europske unije Njemačkoj bi nanio ozbiljnu ekonomsku štetu, prema analizama istraživača Njemačkog ekonomskog instituta (IW). “Dexit bi izazvao ozbiljnu gospodarsku krizu i trajan gubitak prosperiteta za stanovništvo u Njemačkoj”, stoji u njihovu izvješću. 

Prema znanstvenicima, nakon pet godina dogodio bi se procijenjeni gubitak od 5,6 posto realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 690 milijardi eura, a moglo bi biti izgubljeno oko 2,5 milijuna radnih mjesta. Znanstvenici su, također, izračunali što bi se dogodilo s Njemačkom da je napustila EU u isto vrijeme kad i Velika Britanija. Učinak stvarnog Dexita vjerojatno bi bio veći, smatraju autori koji ukazuju na bliže veze Njemačke s drugim državama članicama i članstvo u eurozoni, navodi Fenix magazin.

Znanstvenici su ustvrdili kako je odluka Velike Britanije o izlasku dovela do toga da je funta izgubila vrijednost u odnosu na euro, što je poskupilo uvoz. Neizvjesnost oko budućih odnosa negativno je utjecala i na ulaganja, a Velika Britanija propustila je procvat trgovine unutar Europske unije. 

Inače, desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) želi djelomično oslabiti europsku integraciju. Prema njihovom stajalištu, EU bi trebala biti samo gospodarska i interesna zajednica labavo povezanih pojedinačnih država.

 

GALERIJA Klimatski aktivisti upali na aerodrom u Münchenu: Zalijepili se za pistu, otkazani brojni letovi
FILE PHOTO: Participants of the Pro-Europe "Pulse of Europe" movement hold European Union and German flags during a protest at Gendarmenmarkt square in Berlin
1/14

Komentara 31

GO
Gof33
17:57 19.05.2024.

Njemačka politika je uvijek bila priča za sebe . . . . Nikad im ne znaš što će napraviti a kad nešto naprave to osjeti cijela Evropa i pola svijeta....

ŠT
ŠtoReći
19:40 19.05.2024.

Ukinuti davanja lijenčinama i eto naretka. Radi pa zaradi, tko ne želi raditi jednosmjerna karta..pa pa

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
21:37 19.05.2024.

Njemačkoj ne treba dexit iz EU, nego arapexit iz Njemačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije