Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Stiže opasno nevrijeme u dijelove Hrvatske. Meteorolozi: 'Posebno pripazite u izloženim područjima'

Snažno nevrijeme na području Kaštela i Trogira izazvalo poplave
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/4
02.06.2022.
u 09:51

"Vjetar većinom slab, na srednjem i južnom Jadranu od sredine dana umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31°C", navodi Državni hidrometeorološki zavod za četvrtak.

Unatoč lijepom vremenu koje je najavljeno za četvrtak i petak, sustav upozorenja Meteoalarm ističe kako je lokalno moguće da bude opasno.

"Pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice može biti pljuskova i grmljavine, a ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji. Vjetar većinom slab, na srednjem i južnom Jadranu od sredine dana umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 26 do 31°C", navodi Državni hidrometeorološki zavod za četvrtak.

Foto: DHMZ

Međutim, za zagrebačku regiju, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal izdali su žuto upozorenje.

Za zagrebačku regiju poručuju građanima da budu na oprezu "zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenome".

Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal kao problem navode da će ponegdje biti pojačani udari bure i da to može biti potencijalno opasno za manja plovila.  

Foto: DHMZ

Vrijeme u petak

"Pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti su uz više oblaka mjestimice mogući kratkotrajni pljuskovi. Ujutro je na kopnu ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uglavnom na sjevernom dijelu ujutro bura. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 19, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna uglavnom od 27 do 32 °C", navodi DHMZ.

Foto: DHMZ

Meteorolozi za petak su izdali žuto meteoupozorenje za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal zbog mjestimice pojačane bure.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", objašnjava DHMZ.

Foto: DHMZ

Do kraja tjedna toplije, ali i dalje ne posvuda suho

"Idućih dana u unutrašnjosti malo toplije, mnogima i sparno. Još neće biti posve stabilno pa su, iako će biti dosta sunca, svaki dan poslijepodne uz manju ili veću vjerojatnost mogući lokalni pljuskovi i grmljavina", navodi Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, za HRT.

Napominje kako će na Jadranu i dalje prevladavati sunčano uz slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, u petak u prvom dijelu dana na sjevernom dijelu uz buru.

"Mogućnost za pokoji pljusak postojat će većinom samo u petak u Istri. Dnevna temperatura uglavnom oko 30°C.", prognozira poznati meteorolog.

VIDEO: Ruska invazija na Ukrajinu bliži se 100. danu: Pogledajte stravične prizore rata

Komentara 7

KR
kruti127
12:22 02.06.2022.

'kako je moguće lokalno da bude opasno'...drugovi, pa jel se ove vaše bljezgarije u požarevcu pišu???

CA
cavecanem
13:11 02.06.2022.

kažu hidrometeorolozi pazite se gdje će biti nevrijeme, gdje neće nemorate se paziti, a gdje će biti ne znamo

AU
austrougarskigeneral
12:01 02.06.2022.

To su normalne pojave za lipanj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije